Fosfor seric - P, Fosfat seric, Fosfor anorganic

Reducere -12%
15 Lei   13,20 Lei

Metodă de execuție

  • Spectrofotometrie

Recipient recoltare

  • Vacutainer

Culoare dop (doar vacutainer)

  • Roșu

Material biologic

  • Ser

Transport (Temp °C)

  • Refrigerat

Stabilitatea probei

  • 2-8 °C: 7 zile-20 °C: >30 zile

Termen de execuție

  • 2 zile lucrătoare

Fosforul este un element chimic ubiquitar la nivelul organismului, fiind prezent în toate țesuturile, dar cu precădere la nivelul scheletului osos (peste 85%, sub forma fosfatului de calciu, cunoscut și sub numele hidroxiapatită), la nivel nervos (8%), la nivelul musculaturii (aproximativ 6%, prezent mai ales sub forma pirofosfaților și a fosfagenilor) și la nivel extracelular (1%).

La nivel celular, fosforul, sub formă de ion, intră în compoziția membranelor celulare, a ADN-ului și ARN-ului, precum și a unor enzime și coenzime cu implicare în numeroase procese chimice și metabolice. 

Ionul de fosfor se absoarbe la nivelul segmentului mijlociu al intestinului subțire în proporție de 80%. Alimentele bogate în fosfor sunt cerealele, semințele, nucile, brocoli, untul de arahide, fasolea și lintea. Absorbția fosforului este favorizată de vitamina D și scăzută de ionii de calciu, magneziu sau aluminiu. Eliminarea sa are loc predominant la nivel renal și este reglată de PTH (scade reabsorbția), pe când GF, IGF1, insulina, hormonii tiroidieni, vitamina D, hipomagneziemia si hipocalcemia stimulează reabsorbția acestuia. 

  • Niveluri crescute în mod patologic ale fosfatemiei sunt prezente în bolile renale, sarcoidoză, acromegalie, boala Addison, hipoparatiroidism, hipervitaminoza D, cetoacidoza diabetică, hipocalcemie și sindroamele de strivire și liza tumorală, cu creșterea potasemiei. 
  • Niveluri crescute în mod fiziologic se întâlnesc în cursul vindecării fracturilor la orice vârstă, iar la nou-născuți, copii și adolescenți, datorită proceselor de creștere și remaniere osoasă. 
  • Niveluri scăzute în mod fiziologic se găsesc la sportivii de performanță.
  • Niveluri scăzute în mod patologic se întâlnesc la persoanele hipercalcemice, malnutrite, ce fac abuz de diuretice, laxative sau antiacide, dar și la persoanele cu hipovitaminoză D sau boli precum hipotiroidismul, hiperparatiroidismul sau în cazul marilor arși. 
Simptomele care apar în hipofosfatemie se manifestă mai ales din pricina deficitului consecutiv de hidroxiapatită și fosfageni: slabiciune musculară, oboseală, dureri osoase, fracturi osoase, pierderea poftei de mâncare, iritabilitate, amorţeli, confuzie, creștere încetinită și înălțime mai mică decât cea normală la copii, carii dentare sau dinți de lapte târzii (în hipofosfatemia familială).

Teste adiționale ce pot preciza cauzele unei hiperfosfatemii sau hipofosfatemii sunt măsurarea celorlalți ioni serici (calciu, magneziu, potasiu, sodiu), hormonilor (parathormon, tiroidieni, vitamina D, GF, IGF) sau investigații suplimentare pentru bolile organice complexe.

Dozarea fosfatemiei se bazează pe metoda spectrofotometrică. Proba de sânge, tratată în prealabil cu o substanță chimică ce formează un compus colorat cu fosfatul, se analizează cu ajutorul unui spectrofotometru, aparat ce măsoară cantitatea de lumină absorbită de soluție. 

  • Promoția lunii
  • Accesarea rezultatelor on-line
  • Interpretarea rezultatelor
  • Ghid de recoltare (recomandări)
  • Analize într-un laborator privat, certificat și acreditat
  • Companii private de asigurări
  • Review-uri (0)

 
Rezultatele analizelor sunt disponibile în trei paşi simpli:
1. Identificaţi codul unic de pe buletinul de analize;
2. Accesaţi secţiunea REZULTATE;
3. Completaţi cele două câmpuri (CNP şi Cod Buletin), autentificați-vă şi vizualizaţi istoricul vizitelor la laborator.
Interpretarea rezultatelor se face în context clinic.

În momentul in care va prezentati pentru recoltarea analizelor, va rugam sa respectati urmatoarele recomandari:

În centrele de analize interacționați cu personal medical specializat în recoltarea probelor atât de la adulți, cât și de la copii. Analizele medicale se lucrează cu grijă și profesionalism în laboratoare Clinica Sante, acreditat RENAR.

Laboratoarele Clinica Sante efectuează analize medicale în parteneriat cu următoarele companii private de asigurări.

Clinica Sante Analize Allianz Tiriac asigurari private
Clinica Sante Analize Omniasig asigurari private
Clinica Sante Analize Signal Iduna asigurari private
Clinica Sante Analize Generali
Clinica Sante Analize Premia Asigurări
Clinica Sante Analize Europ Assistance asigurari private
Clinica Sante Analize ASIROM asigurari private
Clinica Sante Analize MEDOC asigurari private

Scrie un review


close

Fosfor seric - P, Fosfat seric, Fosfor anorganic

A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!

Vezi cosul Trimite comanda
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!

Vezi cosul Trimite comanda