-
10 zile lucrătoare
Citratul este o substanță chimică cu excreție urinară a cărei funcție principală este împiedicarea formării de calculi renali, predominant prin legarea calciului.
Citratul este produs în principal la nivelul rinichiului de către celulele intercalate ale tubului distal, dar poate fi suplimentat prin alimentație sau suplimente.
Surplusul de citrat urinar este arareori problematic, pe când nivelurile scăzute, mai ales cele apărute în cadrul patologiilor metabolice severe și complexe, predispun pacientul la litiaze renale recurente. Câteva astfel de patologii sunt:
Calculii renali pot fi asimptomatici, atunci când sunt mici, neinfectați și nu obstruează sistemul pielocaliceal și căile excretorii, sau se pot prezenta cu:
Dozarea citratului urinar se bazează pe principiul cromatografiei de schimb ionic. Aceasta constă în separarea compușilor în funcție de diferențele de sarcină electrică, prin trecerea probei printr-o coloană de schimb ionic. Compușii ce se găsesc în probă se leagă de ionii coloanei, intensitatea legăturii depinzând de complementaritatea sarcinilor electrice. Citratul, odată izolat de ceilalți constituenți urinari, va fi eluat cu un solvent și cuantificat cu ajutorul spectrofotometriei. Tehnica constă în măsurarea absorbției luminii de către o soluție, cantitatea de lumină absorbită fiind proporțională cu concentrația substanței din acea soluție.
În momentul in care va prezentati pentru recoltarea analizelor, va rugam sa respectati urmatoarele recomandari:
Laboratoarele Clinica Sante efectuează analize medicale în parteneriat cu următoarele companii private de asigurări.
Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.