-
3 zile lucrătoare
Clorul este un ion de maximă importanță la nivelul fiziologiei organismului uman, fiind principalul anion extracelular responsabil pentru aproximativ o treime din osmolaritatea fluidului extracelular.
Alte roluri ale acestuia sunt:
În mod fiziologic, clorul urinar și cel seric variază în tandem, rinichiul fiind principalul responsabil de eliminarea anionului din organism. De asemenea, excreția de clor este în conjuncție cu cea de sodiu, pentru menținerea homeostaziei plasmatice. În situațiile patologice, însă, acest lucru nu este întotdeauna valabil: în alcaloza metabolică prin depleție de volum, hipernatriuria nu este însoțită de o creștere a cloruriei.
Situațiile patologice ce evoluează cu o excreție crescută a clorului sunt deshidratarea, postul prelungit, aportul crescut de sare, depleția de potasiu, nefritele, boala Addison și sindromul Bartter.
Patologiile ce induc scăderea clorului urinar (și asociază scăderea cloremiei) sunt boli ce presupun vărsături prelungite, transpirații profuze și sindroame ce evoluează cu malabsorbție sau diaree. Cele ce evoluează cu hipercloremie sunt sindroamele Conn si Cushing, ce prezintă hiperfuncția glandelor suprarenale.
Teste adiționale ce sunt utile în determinarea mai precisă a diferitelor patologii sunt:
Determinarea clorului urinar se bazează pe utilizarea unui electrod ion-selectiv asupra eșantionului de urină colectată pe 24h. Se formează astfel un curent electric din deplasarea Cl- la nivelul probei, curent a cărui intensitate este direct proporțională cu concentrația ionului în soluție.
În momentul in care va prezentati pentru recoltarea analizelor, va rugam sa respectati urmatoarele recomandari:
Laboratoarele Clinica Sante efectuează analize medicale în parteneriat cu următoarele companii private de asigurări.
A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!
Vezi cosul Trimite comandaTrebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.