-
14 zile lucratoare
Pentru informații privind testele genetice, cât și pentru consultul pre-testare vă puteți adresa specialiștilor noștri:
E-mail: consult.genetic@clinica-sante.ro
Telefon: 0773.975.894 (Luni-Vineri în intervalul orar 8.00-16.30)
Call Center: *8787
Studiul anomaliilor genetice la om joaca un rol bine cunoscut in diagnosticul, prognosticul si monitorizarea tratamentului diferitelor afectiuni , cu impact asupra a numeroase specialitati medicale.
Metodele citogenetice utilizeaza culturi de celule si se bazeaza pe analiza microscopica a celulelor individuale si a cromozomilor. Fiecare om are 46 de cromozomi în celule somatice nucleate, adică 23 de perechi. 22 de perechi se găsesc la ambele sexe (autozomi) și o pereche (cromozomi sexuali) este prezentă ca XY (la bărbați) sau XX (la femei).Anomaliile cromozomiale reprezinta modificari ale numarului si structurii cromozomului vizibile la microscopul optic. Acestea pot fi anomalii cromozomiale echilibrate in urma carora cantitatea de material genetic ramane neschimbata si anomalii cromozomiale neechilibrate care produc dezechilibre genetice cantitative ( material genetic lipsa sau in exces).
Anomaliile sunt impartite in 2 mari categorii: structurale ( translocatii, inversii, deletii) si numerice ( trisomii, aneuploidii). Recoltarea de lichid amniotic se realizeaza incepand cu saptamana 16 de sarcina. Aceasta testare este recomandata gravidelor ce au un rezultat cu risc crescut la testele de screening ( bi-test, triplu-test, NIPT), gravide cu vasta avansata (>35 ani), istoric familial cu boli genetice. Se recolteaza steril 20 ml lichid amniotic prin amniocenteza si se initiaza cultura in doua vase cu medii speciale. In functie de cresterea celulelor fetale (1-2 saptamani), proba se prelucreaza printr-un protocol standard. Pentru a fi diferentiati, cromozomii sunt bandati si colorati. Bandarea inseamna ca fiecare cromozom sa aiba un fel de cod de bare, asa cum exista pe produsele comercializate. In final se obtine cariograma.
Cariograma se interpreteaza de catre personalul laboratorului si se elibereaza rezultatul. Cele mai frecvente anomalii detectate la examenul citogenetic din lichid amniotic sunt trisomiile viabile şi aneuploidiile cromozomilor sexuali. Deoarece sunt rezultatul unei nondisjuncţii meiotice, au un risc foarte mic de recurenţă. Ocazional se poate depista o anomalie cromozomială structurală echilibrată sau neechilibrată. În aceste cazuri, se recomandă a se efectua cariotipul ambilor părinţi pentru a diferenţia o rearanjare moştenită de la un parinte de o anomalie de novo.
A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!
Vezi cosul Trimite comandaTrebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.