IMPORTANT! Termenul de execuție al acestei analize este de 25 de zile lucrătoare, dacă se recoltează în centrele noastre din Moldova (Iași, Suceava, Bacău, Focșani, Galați, Buzău).
Dermatofiţiile sunt dermatomicoze produse de un grup de fungi paraziţi, caracterizat prin Keratinofilie ce afectează omul şi animalele care pot produce leziuni inflamatorii cu aspect clinic variat putând fi superficiale sau profunde cu posibilă afectare a anexelor cutanate.
Epidermofiţiile se întâlnesc în 15-30% din populaţia adultă, în special cea urbană, iar în unele colectivități sportive sau în internate afectează până la 50% din persoane.
Modalități de transmitere:
- Prin contact direct om-om
- Indirect, prin intermediul obiectelor (covoare, umiditate/praf duşuri, piscine, vestiare, săli de sport)
Clasificare
Dermatofitii sunt împărțiți în 3 genuri:
- Trichophyton, cu speciile principale T. mentagrophytes, T. rubrum, T. schoenleinii,T. tonsurans;
- Microsporum, cu speciile M. audouinii, M. caniș, M. gypseum;
- Epidermophyton, cu specia E. floccosum
Forme clinice (și complicaţii)
- Tinea cruris (T. rubrum, T. mentagrophytes, Epidemophyton floccosum): prurit inghino-genital, zona congestivă și/sau madidanta cu un chenar de vezicule sau scuamo-curste la periferie.
- Tinea pedis (T. rubrum, T. mentagrophytes, Epidemophyton floccosum): prurit de intensitate mare interdigitoplantar, macerare albă, fisurare și veziculatia spațiilor interdigitale (mai ales IV), descuamatie lamelara, vezicule dishidrotice.
- Tinea faciei: plăci circinate, cu margini elevate, leziuni eritemato-scuamoase sau leziuni papuloase, prurit prezent
- Tinea manuum: formă hiperkeratozică sau formă veziculoasă exudativă de obicei unilaterală.
- Pilomicozele sunt localizate la nivelul scalpului şi a bărbii,
- Tinea capitis (T. tonsurans, M. caniș) : afectează regiunea scalpului şi are următoarele variante clinico-etiologice:
- Microsporia: apare la copii şcolari şi produce mici epidemii în colectivităţi, fiind foarte contagioasă. Clinic: plăci mari scuamoase la nivelul scalpului cu fire de păr rupte egal la 3-4 mm de la emergența, cu aspect îngroșat de un depozit pulverulent în manson, evidenţiearea dermatofitului la examenul firului de păr tip ectotrix, la lampa Wood apare fluorescenţă verzuie
- Tricofiţia formă uscată: plăci scuamoase în pielea păroasă a scalpului de talie mică, numeroase cu fire de păr rupte la diferite nivele: parazitate endotrix
- Tricofiţia formă profundă inflamatorie: leziuni papulo-nodulare pustuloase, intens inflamatorii, grupate sau confluențe tumoral în pielea scalpului, la copii (Kerion Celsi) sau pielea bărbii la adult (Sicozis); epilarea este lejeră; examen micotic – parazitare ectotrix
- Favusul: alopecie atrofo-cicatricială progresivă, excentrică, cu alterarea elasticităţii şi luciului firului de păr, apariţia godeului favic, decelarea parazitului prin examen micologic endotrix cu aspect de băţ de bambus
- Ținea unguium (T. rubrum, T. mentagrophytes, E. floccosum): deformare şi friabilitate unghială, ingalbenirea unui sector din lama unghială, detașarea lamei unghiale de patul unghial.
Complicaţii: pot apărea complicaţii infecţioase – piodermită stafilococică sau erizipel în cazul micozelor plantare sau chiar şi altă localizare. Eczematizarea este destul de frecventă. Limfangită cu adenopatie locoregională în cazul pilomicozelor inflamatorii.
Diagnostic
• Prelevat: piele, unghie, păr bolnav
• Fungii sunt evidenţiaţi prin microscopie pe preparat în KOH
• Identificarea se bazează pe morfologia hifelor, a macroconidiilor şi microconidiilor în
culturi