-
10 zile lucrătoare
Factorul VIII este unul dintre cei 12 factori de coagulare (de formare a unor cheaguri de sânge care să oprească sângerarea), fiind sintetizat de ficat. Factorul VIII circulă în sânge legat de factorul von Willebrand (fvW), care are rolul principal de a-i lungi timpul de înjumătățire factorului VIII. Astfel, factorul VIII este disponibil în sânge o perioadă mai lungă de timp.
Asocierea factorului VIII activat cu factorul IX activat formează complexul tenazei, care este principalul activator al factorului X în cadrul cascadei de coagulare.
Deficitul de factor VIII poartă denumirea de hemofilie A.
Hemofilia A este o boală moștenită genetic de la o mamă purtătoare a defectului (care însă nu are manifestări clinice). Boala se manifestă clinic la băieții care provin din aceste mame. Simptomele/semnele apar de obicei în primul an de viață, dar există și cazuri rare în care hemofilia se manifestă abia în viața adultă.
Manifestările clinice ale hemofiliei A sunt rezultatul unui proces de coagulare mult încetinit, condiție care predispune la sângerări excesive:
Inhibitorii factorului VIII (inactivatori, anticoagulanți) sunt anticorpi de tip IgG produși de către sistemul imun al organismului la pacienții cu hemofilie A severă, mai ales la copii, ca răspuns la administrarea de factor VIII exogen (de substituție). Apariția acestor anticorpi în circulație scade efectul tratamentului, simptomele/semnele menționate mai sus agravându-se.
Indicația de dozarea a inhibitorilor factorului VIII se impune la pacienții cu hemofilie A aflați în tratament cu factor VIII de substituție, mai ales în cazul în care simptomele lor hemoragipare se înrăutățesc după o perioadă în care păreau să răspundă la tratament. De asemenea, se recomandă testul la pacienții cu hemofilie A care nu răspund la tratamentul de substituție cu factor VIII.
Dozarea serică a inhibitorilor factorului VIII presupune recoltarea unei cantități mici de sânge venos din plica cotului, după dezinfectarea locală a tegumentului (pielii). Analiza nu necesită pregătiri speciale, însă se recomandă recoltarea a jeun (pe nemâncate).
Având în vedere că tratamentul anticoagulant influențează rezultatele testului, se recomandă efectuarea acestuia fie înainte de inițierea tratamentului, fie la o perioadă de timp după oprirea temporară a tratamentului cu anticoagulante.
Rezultatele sunt exprimate în unități Bethesda (BU). O unitate Bethesda reprezintă cantitatea de inhibitor necesară pentru a neutraliza (inactiva) 50% dintr-o unitate de factor VIII.
Se recomandă efectuarea unor teste de completare care evaluează eficiența procesului de coagulare:
În momentul in care va prezentati pentru recoltarea analizelor, va rugam sa respectati urmatoarele recomandari:
Laboratoarele Clinica Sante efectuează analize medicale în parteneriat cu următoarele companii private de asigurări.
A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!
Vezi cosul Trimite comandaTrebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.