Fructozamina

Reducere -12%
55 Lei   48,40 Lei

Metodă de execuție

 • Spectrofotometrie

Recipient recoltare

 • Vacutainer

Culoare dop (doar vacutainer)

 • Roșu

Material biologic

 • Ser

Cantitate minimă

 • 1 ml

Transport (Temp °C)

 • Refrigerat

Stabilitatea probei

 • 2-8 °C: 7 zile-20 °C: 7 zile

Termen de execuție

 • 10 zile lucrătoare

Sub termenul de fructozamină se reunește ansamblul proteinelor glicozilate, de manieră non-enzimatică, din sângele și țesuturile unei persoane, sub influența unei glicemii crescute peste limita normală.

Albumina, alcătuind cu puțin peste 50% din totalul proteinelor plasmatice, este cea mai predispusă la glicozilare. Aceasta, având o durată de viață de 18-20 zile, redă concentrația glucozei serice pe parcursul ultimelor 2-3 săptămâni premergătoare recoltării. 

Dozarea fructozaminei este mai puțin curentă în practica medicală clinică actuală, preferându-se determinarea glicemiei à jeun (la cel puțin 8 ore de la ultima masă), pentru monitorizarea pe termen scurt a glucozei serice și determinarea hemoglobinei glicozilate (HbA1c) pentru cea pe termen lung. 

În comorbiditățile ce evoluează însă cu anemie hemolitică sau în alte hemoglobinopatii, ce fac imposibilă utilizarea hemoglobinei glicozilate (HbA1c) , fructozamina poate contribui cu informații prețioase cu privire la controlul glicemiei pe termen mediu. Se mai poate utiliza și pentru monitorizarea diabetului gestațional și eficacitatea tratamentului său. 

Creșterea valorii fructozaminei, apărând cu niveluri constant crescute ale glicemiei, este apanajul diabetului zaharat necontrolat medicamentos, însă mai poate apărea și în hipotiroidism, în sindromul Cushing sau în caz de disproteinemie - dezechilibru la nivelul sintezei hepatice de proteine. 

Scăderea valorii fructozaminei poate apărea în caz de hipoalbuminemie sau hipoproteinemie generală și în bolile ce evoluează spre aceste complicații: ciroză și sindrom nefrotic. 

Diabetul zaharat este o afecțiune cronică ce traduce un eșec al utilizării glucozei de către organism. În mod fiziologic, glucoza este principala sursă de energie a organismului. insulina permițând acest lucru. În cazul diabetului zaharat de tip I, boală autoimună cu debut în copilărie, pancreasul nu produce insulină suficientă, pe când în cel de tip II, cu debut la vârstă adultă sau la seniori, țesuturile dezvoltă rezistență la insulină. 

Se produce astfel o acumulare a glucozei în sânge, cu efecte grave la nivel cardiovascular (cresc riscurile de infarct miocardic acut, accident vascular cerebral), renal (evoluție în final spre insuficiență renală cronică), neuropatie (deteriorarea nervilor cu amorțeală, durere, afectare oculară, de echilibru sau mers), etc. 

Factorii de risc în cadrul diabetului zaharat sunt obezitatea, sedentarismul, fumatul, vârsta înaintată și istoricul familial. 

Dozarea fructozaminei prin spectrofotometrie constă în măsurarea cantității de lumină absorbită de eșantion, când acestuia i se adaugă o substanță cromogenă; cu cât concentrația de fructozamină este mai mare, cu atât reacția este mai pronunțată și cantitatea de lumină este mai mare. 

 • Promoția lunii
 • Accesarea rezultatelor on-line
 • Interpretarea rezultatelor
 • Ghid de recoltare (recomandări)
 • Analize într-un laborator privat, certificat și acreditat
 • Companii private de asigurări
 • Review-uri (0)

 
Rezultatele analizelor sunt disponibile în trei paşi simpli:
1. Identificaţi codul unic de pe buletinul de analize;
2. Accesaţi secţiunea REZULTATE;
3. Completaţi cele două câmpuri (CNP şi Cod Buletin), autentificați-vă şi vizualizaţi istoricul vizitelor la laborator.
Interpretarea rezultatelor se face în context clinic.

În momentul in care va prezentati pentru recoltarea analizelor, va rugam sa respectati urmatoarele recomandari:

În centrele de analize interacționați cu personal medical specializat în recoltarea probelor atât de la adulți, cât și de la copii. Analizele medicale se lucrează cu grijă și profesionalism în laboratoare Clinica Sante, acreditat RENAR.

Laboratoarele Clinica Sante efectuează analize medicale în parteneriat cu următoarele companii private de asigurări.

Clinica Sante Analize Allianz Tiriac asigurari private
Clinica Sante Analize Omniasig asigurari private
Clinica Sante Analize Signal Iduna asigurari private
Clinica Sante Analize Generali
Clinica Sante Analize Premia Asigurări
Clinica Sante Analize Europ Assistance asigurari private
Clinica Sante Analize ASIROM asigurari private
Clinica Sante Analize MEDOC asigurari private

Scrie un review


close

Fructozamina

A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!

Vezi cosul Trimite comanda
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!

Vezi cosul Trimite comanda