HCG total - HCG total-(HCG+beta), HCG (gonadotropina corionica umana) total in ser

Reducere -12%
50 Lei   44 Lei

Metodă de execuție

 • Chemiluminiscență

Recipient recoltare

 • Vacutainer

Culoare dop (doar vacutainer)

 • Roșu

Material biologic

 • Ser

Transport (Temp °C)

 • Refrigerat

Stabilitatea probei

 • 2-8 °C: 7 zile-20 °C: >30 zile

Termen de execuție

 • 2 zile lucrătoare

Gonadotropina corionică umană (hCG) este un hormon glicoproteic heterodimeric secretat de către celulele trofoblastului. Are 2 subunități, alfa - identică cu cea a hormonilor adenohipofizari LH, FSH si TSH, și una proprie - beta, mai mare, codificată de cromozomul 19 și responsabilă de efectele sale hormonale. 

Subunitatea beta poate exista și liberă în plasmă, alcătuind beta-hCG, a cărui detecție este mai facilă și precisă decât cea a formei totale, legate. Se preferă dozarea acestuia pentru a evita o eventuală reactivitate încrucișată cu ceilalți hormoni cu structură similară.

Protocolul determinării se bazează pe imunoanaliză, tehnică ce folosește afinitatea specifică a anticorpilor monoclonali pentru subunitatea beta-hCG, atât cea legată cât și cea liberă. Se efectuează după principiul sandwich-ului. Un prim set de anticorpi anti-beta-hCG sunt atașați de o placă de plastic, la care se adaugă proba de sânge, recoltată, de preferat, dimineața. Dacă beta-hCG este prezent în probă, acesta se va lega de anticorpi. Pentru creșterea acurateții testului, se adaugă un nou set de anticorpi anti-beta-hCG, de data aceasta liberi dar marcați cu o enzimă sau un marker luminescent, care, în prezența unui reactiv specific, va emite un semnal luminos ce poate fi detectat și cuantificat. 

Valorile hCG și beta-hCG pot fi modificate din diverse cauze, în funcție de categoriile de vârstă și sex. Cantități scăzute sunt normale, hCG fiind secretat și de către hipofiză (glanda pituitară), chiar și în absența sarcinii, la femeile ajunse la menopauză sau la bărbați. 

Cel mai adesea, valori crescute ale hCG-ului în ambele sale forme, liber și legat, se întâlnesc în cadrul sarcinii. Dinamica beta-hCG o urmează pe cea a hCG-ului total, valorile crescând începând cu 8-10 zile post concepție, practic exponențial, de la săptămână la săptămână, atingând un maxim între săptămânile 10 și 12 de sarcină, pentru ca mai apoi să scadă, când placenta se dezvolta complet și preia funcția nutritivă a fătului. Atât hCG cât și subunitatea sa liberă au o durată de viață de 24-36h, ceea ce facilitează monitorizarea evoluției sarcinei. Hormonul, având excreție la nivelul rinichiului, poate fi dozat și în urină, urmărind aceeași cinetică precum cea din sânge, dar cu o acuratețe mai scăzută - acesta fiind mecanismul utilizat în cazul testelor de sarcină urinare. 

Dozarea sangvină a hormonilor este utilă atât pentru detectarea unei sarcini normale, fiind unul din cele mai timpurii semne ce apar în cadrul acesteia, cu precizie mai mare decât cea a testelor urinare, cât și pentru determinarea vârstei gestaționale, depistarea sarcinilor gemelare sau multiple, depistarea sarcinilor ectopice, iminenței de avort spontan. În trimestrul doi, face parte din Triplu test pentru detectarea unor eventuale anomalii cromozomiale (în special sindromul Down, sindromul Edward, sindrom Turner, mozaicism), alături de valorile serice ale AFP și estriol. 

La femeie, situațiile patologice în care valorile hCG si beta-hCG pot fi utilizate sunt: diversele cancere secretante de hCG (de exemplu, tumori de  celule germinale, teratoame) sau boala trofoblastică gestațională (mola hidatiformă sau coriocarcinoame). 
La bărbați, deși cu o incidență rară, valori crescute ale hCG și subunității sale libere, beta-hCG, sunt sugestive pentru cancerul testicular cu originea în diferite structuri, în special seminoame, dar și carcinoame embrionare și teratoame, și necesită prezentarea la medic cât de curând pentru investigații suplimentare. Se recomandă determinarea concomitentă a AFP, pentru o precizie mai mare a diagnosticului.

Valori mai scăzute decât cele preconizate inițial pot fi cauzate de o eroare în calculul vârstei gestaționale, dar ecografia de control din săptămâna a 6-a precizează cu mai multă acuratețe acest parametru și vine cu informații suplimentare despre parcursul și viabilitatea sarcinii și a embrionului. 

Niveluri mai scăzute decât cele normale pentru săptămâna de sarcină sunt însă mai degrabă sugestive pentru sarcina ectopică (incidență de 1,5% în România), mai ales cea implantată la nivelul trompei uterine. Este o afecțiune deosebit de gravă prin prisma bogatei vascularizații de la acest nivel și a pericolului de rupere, la care sunt predispuse gravidele cu vârstă peste 35 de ani, fumătoare, cu antecedente de infecții pelvine, tratamente de fertilitate, intervenții chirurgicale la nivelul trompelor sau cu antecedente de sarcina extrauterină. 

Valori seriate în scădere pot indica o iminență de avort spontan sau moarte fetală intrauterină și necesită prezentarea cât mai rapidă la medic, în vederea stabilirii unui protocol terapeutic. 

Valori în scădere sunt așteptate și în cadrul monitorizării post chirurgie sau radiochimioterapie a diverselor cancere secretante de hCG, iar, în cazul obținerii remisiunii complete, monitorizarea periodică a acestuia, lunar în primul an, apoi o dată la 2 luni pentru următorii 2 ani, contribuie la detectarea precoce a unei recidive, cu creșterea supraviețuirii. 

 • Promoția lunii
 • Accesarea rezultatelor on-line
 • Interpretarea rezultatelor
 • Ghid de recoltare (recomandări)
 • Analize într-un laborator privat, certificat și acreditat
 • Companii private de asigurări
 • Review-uri (0)

 
Rezultatele analizelor sunt disponibile în trei paşi simpli:
1. Identificaţi codul unic de pe buletinul de analize;
2. Accesaţi secţiunea REZULTATE;
3. Completaţi cele două câmpuri (CNP şi Cod Buletin), autentificați-vă şi vizualizaţi istoricul vizitelor la laborator.
Interpretarea rezultatelor se face în context clinic.

În momentul in care va prezentati pentru recoltarea analizelor, va rugam sa respectati urmatoarele recomandari:

În centrele de analize interacționați cu personal medical specializat în recoltarea probelor atât de la adulți, cât și de la copii. Analizele medicale se lucrează cu grijă și profesionalism în laboratoare Clinica Sante, acreditat RENAR.

Laboratoarele Clinica Sante efectuează analize medicale în parteneriat cu următoarele companii private de asigurări.

Clinica Sante Analize Allianz Tiriac asigurari private
Clinica Sante Analize Omniasig asigurari private
Clinica Sante Analize Signal Iduna asigurari private
Clinica Sante Analize Generali
Clinica Sante Analize Premia Asigurări
Clinica Sante Analize Europ Assistance asigurari private
Clinica Sante Analize ASIROM asigurari private
Clinica Sante Analize MEDOC asigurari private

Scrie un review


close

HCG total - HCG total-(HCG+beta), HCG (gonadotropina corionica umana) total in ser

A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!

Vezi cosul Trimite comanda
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!

Vezi cosul Trimite comanda