-
3 zile lucrătoare
Somatomedin-C (factorul de creștere de tip insulinic 1, IGF-1) este un hormon care mediază efectele hormonului de creștere (somatotropină, hGH) în organism. Împreună, cele două substanțe au un rol esențial în dezvoltarea fizică a copiilor și în procesul de formare osoasă.
IGF-1 este sintetizat majoritar la nivelul ficatului și are proprietăți similare cu insulina, cum sugerează și denumirea, fiind implicat în metabolismul glucozei și al lipidelor.
Particularitatea IGF-1 o reprezintă faptul că acesta are un nivel constant în sânge pe parcursul unei zile, spre deosebire de hormonul de creștere, care este eliberat episodic și nivelul lui în sânge variază pe o perioadă de 24 de ore. Astfel, dozarea serică a IGF-1 este un indicator mai fidel al nivelului de hormon de creștere din corp, cele două substanțe fiind într-un echilibru cantitativ una cu cealaltă.
Nivelurile anormale de IGF-1, atât cele crescute cât și cele scăzute, pot determina probleme de sănătate în perioada de creștere, dar și la vârstă adultă. Nivelul anormal de IGF-1 în sânge reflectă un deficit sau un exces de hormon de creștere (somatotropină). Astfel, la copii un exces de somatotropină se manifestă prin gigantism, iar deficitul acestui hormon (nanism hipofizar) determină deficit de creștere (copiii sunt foarte mici de înălțime), de dezvoltare osoasă și de dezvoltare sexuală (pubertate întârziată). La adulți, excesul de hormon de creștere produce acromegalie, iar deficitul determină densitate osoasă scăzută, masă musculară redusă și nivel anormal de colesterol.
Valoarea nivelului normal de IGF-1 variază în funcție de vârstă și sex.
Dozarea IGF-1 este indicată atunci când există suspiciunea unui nivel anormal al acestuia, în prezența unor simptome/semne caracteristice.
Simptomele unui exces de IGF-1, respectiv de hormon de creștere, la copii (gigantism) sunt:
Excesul de IGF-1, respectiv de somatotropină la adulți (acromegalie) se manifestă clinic prin:
Producția crescută de IGF-1 și de hormon de creștere, atât în cazul gigantismului cât și în cazul acromegaliei se datorează de multe ori unei tumori de la nivelul glandei pituitare (hipofiză).
În afară de gigantism și acromegalie, niveluri anormale de IGF-1 și de hormon de creștere se pot întâlni în mai multe afecțiuni care pot fi diagnosticate prin dozarea lor:
Dozarea serică a IGF-1 (factor de creștere de tip insulinic 1) presupune recoltarea unei cantități mici de sânge venos din plica cotului, după dezinfectarea locală a pielii. Testul nu necesită pregătiri speciale, însă se recomandă efectuarea acestuia a jeun (pe nemâncate).
Efectuarea unor teste adjuvante poate ajuta orientarea și completarea diagnosticului:
În momentul in care va prezentati pentru recoltarea analizelor, va rugam sa respectati urmatoarele recomandari:
Laboratoarele Clinica Sante efectuează analize medicale în parteneriat cu următoarele companii private de asigurări.
A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!
Vezi cosul Trimite comandaTrebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.