Introducere
Utilizând tehnica reacției în lanț a polimerazei (PCR), acest panel detectează materialul genetic specific al bacteriilor, virusurilor și paraziților prezenți în probele din materiile fecale și oferă un diagnostic rapid și precis, permițând astfel intervenții terapeutice prompte și adecvate.
Cum se realizează testul?
Recoltarea probei din materii fecale se efectuează folosind un coprorecoltor steril fără mediu de transport. Este ideal ca recoltarea să fie efectuată înaintea inițierii oricărui tratament cu antibiotice, pentru a preveni posibilele interacțiuni cu microorganismele vizate. Proba astfel recoltată este stabilă pentru un interval de 2 zile la temperaturi cuprinse între 2-8 °C și până la o lună la -20 °C. După sosirea la laborator, proba este supusă unui proces de extragere a ADN-ului patogen, urmat de o amplificare țintită a secvențelor genetice specifice microorganismelor de cercetat.
Ce identifică acest test?
Patogenii acoperiți de panelul PCR pentru infecții gastrointestinale sunt:
- Campylobacter spp. sunt bacterii comune care cauzează gastroenterită, manifestată prin diaree, febră și crampe abdominale. Infecția este adesea asociată cu consumul de carne de pui neprocesată termic corespunzător.
- Clostridium difficile este o bacterie anaerobă, oportunistă, natural întâlnită în flora microbiană a unui procent din populație. În caz de proliferare necontrolată, este responsabilă de colita pseudomembranoasă (diareea asociată cu administrarea de antibiotice cu spectru larg). Toxinele A și B produse de această bacterie determină inflamația intestinului și simptomele caracteristice severe (diaree apoasă, hemoragică, dureri abdominale, febră, deshidratare, pierdere în greutate).
- Plesiomonas shigelloides este o bacterie mai rar întâlnită, ce provoacă diaree și este adesea asociată cu consumul de fructe de mare contaminate.
- Salmonella spp. este un gen de bacterii larg răspândit ce cauzează salmoneloza. Simptomele includ diaree, febră și crampe abdominale, fiind asociate frecvent cu consumul de ouă și carne contaminate.
- Vibrio parahaemolyticus, Vibrio vulnificus și Vibrio cholerae sunt bacterii marine, fiind asociate cu consumul de fructe de mare. Vibrio cholerae este cunoscut pentru cauzarea holerei, caracterizată prin diaree acută.
- Yersinia enterocolitica este o altă bacterie care provoacă gastroenterită, cu simptome precum diaree, febră și dureri abdominale, asemănătoare celor din apendicită. Yersinioza este adesea asociată cu consumul de alimente contaminate, în special produse din carne de porc crudă sau insuficient gătită sau consumul de lapte nepasteurizat și contactul cu animalele infectate.
- Shigella este un gen de bacterii gram-negative, strict patogene, ce provoacă shigeloza, caracterizată prin diaree acută, febră și crampe abdominale. Este una dintre principalele cauze de diaree severă și dizenterie în întreaga lume, în special în rândul copiilor. Bacteriile sunt foarte contagioase, dozele infectante fiind foarte mici, determinând răspândirea rapidă, în special în condiții de igienă precară.
Escherichia coli (E.coli) este o bacterie comensală, însă anumite tulpini sunt responsabile de diverse infecții gastrointestinale. Speciile patogene se transmit de obicei prin apă sau alimente contaminate și sunt responsabile pentru o gamă largă de simptome, de la diaree ușoară la afecțiuni grave.
Tulpinile analizate includ:
- E. coli enteroagregativă (EAEC): Cunoscută pentru a provoca diaree persistentă, în special la copii, EAEC se adună pe mucoasa intestinală, ducând la inflamație și secreție.
- E. coli enteropatogenica (EPEC): Afectează în principal sugarii și copiii mici, provocând diaree apoasă, uneori cu sânge, și crampe abdominale.
- E. coli enterotoxigenică (ETEC): Cauza principală a diareei călătorilor, ETEC produce toxine care stimulează secreția de apă în intestin, provocând diaree.
- E. coli enteroinvazivă (EIEC): Aceste tulpini provoacă o boală similară cu shigeloza, caracterizată prin diaree, febră și crampe abdominale.
- E. coli producătoare de toxină Shiga-like (STEC), inclusiv tulpina O157:H7: Aceste bacterii produc toxine asemănătoare toxinei Shiga, putând cauza diaree severă, adesea hemoragică, și la complicații grave precum sindromul hemolitic uremic. Tulpina O157:H7 este deosebit de virulentă, provocând gastroenterită severă și sindromul hemolitic uremic.
Cryptosporidium spp., Cyclospora cayetanensis, Entamoeba histolytica și Giardia intestinalis sunt paraziți care cauzează infecții gastrointestinale, cu simptome precum diaree, dureri abdominale și pierdere în greutate. Aceste infecții sunt adesea asociate cu consumul de apă sau alimente contaminate.
Adenovirusul F 40/41, Astrovirusul, Norovirusul GI și GII, Rotavirusul A și Sapovirusul GI/GII/GIV/GV sunt patogeni cunoscuți pentru cauzarea gastroenteritelor virale, cu simptome precum diareea, vărsăturile și febra.