-
Chemiluminiscență
Testosteronul este un hormon care provoacă caracteristici masculine. Pentru bărbați, ajută la reglarea antrenării sexuale și are un rol în controlul masei osoase, distribuția grăsimilor, masa musculară, forța și producerea de globule roșii și spermatozoizi. Testosteronul este produs în testiculele bărbaților și, în cantități mult mai mici, în ovarele femeilor.
Testosteronul este un hormon care provoacă caracteristici masculine. Pentru bărbați, reglează unitatea sexuală și controlează masa osoasă, distribuția grăsimilor, masa musculară, forța și producerea de globule roșii și spermatozoizi. Consumul puternic de alcool, bolile hepatice și consumul de steroizi pot afecta în mod negativ nivelul de testosteron. La bărbați, nivelul de testosteron scade natural după vârsta de 30 de ani și pentru mulți bărbați, acest declin este complet normal și nu provoacă simptome negative. Pentru alții, poate afecta starea de spirit, motivația și libidoul, precum și duce la scăderea masei musculare. Această scădere legată de vârstă a testosteronului este adesea denumită manopauză sau andropauză. Cu toate acestea, bărbații tineri pot experimenta, de asemenea, un nivel scăzut de testosteron care le poate afecta libidoul, fertilitatea și capacitatea de a câștiga mușchi în sala de sport.
De asemenea, femeile produc testosteron, dar în cantități mult mai mici. Testosteronul excesiv la femei poate provoca caracteristici nedorite ale bărbaților, cum ar fi părul facial. Testosteronul crescut la femei este frecvent asociat cu sindromul ovarelor polichistice (PCOS).
Verificarea nivelului de testosteron este ușoară cu un simplu test de sânge înțepător pe care îl puteți face acasă. Medicii noștri vor raporta rezultatul dvs. și vă vor sfătui despre ce acțiuni puteți lua dacă testosteronul dvs. este anormal.
Limită superioară extinsă Multe testosteron nu vor măsura nivelurile de testosteron peste 52 nmol / L Testul nostru va măsura valori până la 520 nmol / L. Acest lucru este util în special pentru bărbații care iau terapie de înlocuire a testosteronului (TRT) sau steroizi anabolici și care se așteaptă să aibă niveluri supra-normale de testosteron.
Pentru bărbați, este mult mai frecvent să existe testosteron liniar sau scăzut decât să aibă testosteron crescut natural. Există mulți factori care pot contribui la testosteron scăzut, inclusiv creșterea vârstei, obezității, boli cronice, alcoolism și stres (inclusiv exercitarea excesivă), precum și anumite afecțiuni genetice, cum ar fi sindromul Klinefelter. Un motiv comun pentru testosteron scăzut este utilizarea de steroizi, unde testosteronul cu circulație ridicată în organism determină producerea naturală de testosteron de către testicule.
Testosteronul crescut nu este frecvent întâlnit la bărbați decât dacă luați suplimente care vizează creșterea nivelului de testosteron, de ex. terapie de înlocuire a testosteronului sau steroizi. Este important să mențineți testosteronul în limita normală a bărbaților, astfel încât să nu experimentați efectele secundare ale testosteronului crescut. Având testosteron ridicat poate afecta nivelul altor hormoni, cum ar fi estradiolul, și poate opri producția de testosteron a organismului. În cazuri rare, testosteronul ridicat se poate datora unei tumori producătoare de testosteron.
La femei, testosteronul crescut poate indica sindromul ovarului polichistic (PCOS). Dacă vă confruntați cu perioade neregulate sau fără perioade, creștere excesivă a părului pe corp și subțierea părului pe cap, creștere în greutate și acnee, vă recomandăm să discutați cu medicul dumneavoastră.
În momentul in care va prezentati pentru recoltarea analizelor, va rugam sa respectati urmatoarele recomandari:
Laboratoarele Clinica Sante efectuează analize medicale în parteneriat cu următoarele companii private de asigurări: Allianz Țiriac, Uniqua Asigurări, Generali, Signal Iduna, Europ Assistance, Asirom, Medoc.
Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.