Tumor M2-PK (izoenzima M2 piruvatkinaza) in materii fecale

Reducere -12%
260 Lei   228,80 Lei

Termen de execuție

  • 10 zile lucrătoare

REZUMAT

Determinarea M2PK (M2 piruvat kinaza) din probe fecale reprezintă o metodă modernă, neinvazivă, cu sensibilitate crescută, destinată detectării precoce a cancerului colorectal. Testul se bazează pe identificarea și cuantificarea, din materiile fecale, a enzimei piruvat-kinaza de tip M2 (formă specifică tumorală), care joacă un rol crucial în metabolismul energetic al celulelor canceroase. Metoda resprezintă un test de screening alternativ la metodele invazive, dar este recomandat ca un rezultat pozitiv să fie urmat de investigații suplim

CE ESTE M2PK?

Piruvat kinaza (PK) este o enzimă implicată în glicoliză (procesul de degradare a glucozei, cu obținerea de energie necesară pentru funcțiile celulare). Celulele canceroase, având un ritm crescut de proliferare și un metabolism accelerat, necesită o cantitate mai mare de energie comparativ cu celulele sănătoase ale organismului, astfel că acestea prezintă o viteză mai mare de degradare a glucozei și exprimă mai puternic enzimele implicate în procesul de glicoliză.
  • PK catalizează ultima etapă a glicolizei, facilitând conversia fosfoenolpiruvatului in piruvat, cu formare de ATP, folosit de celule ca sursă de energie.
  • Există 4 izoforme ale enzimei piruvat-kinază, dintre care izoforma M2 este deosebit de importantă în contextul oncologic, fiind implicată în metabolismul alterat al celulelor canceroase, cu favorizarea proliferării și supraviețuirii acestora în condiții de hipoxie sau stres metabolic.
  • Forma dimerică a izoformei M2 a piruvat-kinazei („M2PK tumorală”) este caracteristică celulelor tumorale, fiind responsabilă de reglarea și controlul proliferării și migrării celulelor canceroase.
  • M2PK este un biomarker tumoral nespecific, acumulându-se în diverse celule canceroase precum în cancerul colorectal, pulmonar și gastric, renal, ovarian, dar și în cancerul de sân sau esofagian.
  • Concentrația în sânge a acestei forme enzimatice poate fi utilizată pentru a evalua capacitatea de malignizare a diferitelor tipuri de cancere, fiind proporțională cu metabolismul și agresivitatea diferitor tipuri de cancere.
UTILITATEA M2PK ÎN CANCERUL COLORECTAL
  • M2PK tumorală excretată în sistemul digestiv provine din celulele tumorale de la nivelul colonului, expresia în tractul digestiv, acest biomarker fiind crescut la pacienții cu cancer colorectal avansat sau cu polipi colorectali.
  • Dozarea M2PK fecal se recomandă ca metodă de screening a neoplaziilor colorectale pentru populația generală și în special la pacienții cu risc crescut, avand specificitate și sensibilitate ridicate.
  • În combinație cu alte metode precum testul de hemoragii oculte, pot diagnostica cu acuratețe mai mare neoplaziile digestive hemoragice sau non-hemoragice, comparativ cu testele individuale
  • Rezultatele pozitive trebuiesc confirmate ulterior prin alte teste diagnostice pentru o evaluare completă.
CUM SE REALIZEAZĂ TESTUL ?
  •   Recoltarea unei probe se face într-un coprorecoltor steril fără mediu de transport, fiind apoi stabilă timp de 2 zile la temperaturi cuprinse între 2-8 °C și până la un an la -20 °C
  •   Ajunsă la laborator, proba este tratată pentru extracția enzimei M2PK din materialul fecal, urmată de detecția și cuantificarea prin metoda imunologică ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay), pe baza unor anticorpi specifici.
  •   Rezultatele sunt interpretate în contextul valorilor de referință stabilite, o concentrație crescută a M2PK indicând o posibilă prezență a celulelor canceroase.
AVANTAJE ȘI LIMITĂRI:
  •    Este o metodă neinvazivă, cu cost redus, mult mai ușor acceptată de către pacienți față de colonoscopie ca metodă de screening pentru cancerul colorectal.
  •   Colectarea probei se poate face în intimitatea propriei locuințe, fără a fi necesară prezența unui cadru medical.
  •   Permite identificarea riscului de cancer colorectal înainte de apariția simptomelor, crescând șansele de tratament eficient și recuperare.
  •   Exclude rezultatele fals-pozitive prezente la utilizarea altor metode (testul de hemoragii oculte) și nu depinde de prezența sângelui în materiile fecale.
  •   Sensibilitate și specificitate crescută (pana la 80-90%), însă mai mici decât în cazul unor metode invazive.
Bibliografie
  1.   Sithambaram, S., Hilmi, I., & Goh, K. L. (2015). The Diagnostic Accuracy of the M2 Pyruvate Kinase Quick Stool Test--A Rapid Office Based Assay Test for the Detection of Colorectal Cancer. PloS one, 10(7), e0131616. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0131616
  2.  Che Alhadi, S., Wan Zain, W. Z., Zahari, Z., Md Hashim, M. N., Syed Abd Aziz, S. H., Zakaria, Z., Wong, M. P., & Zakaria, A. D. (2020). The Use of M2-Pyruvate Kinase as a Stool Biomarker for Detection of Colorectal Cancer in Tertiary Teaching Hospital: A Comparative Study. Annals of coloproctology, 36(6), 409–414. https://doi.org/10.3393/ac.2020.08.27
  3.  Kalantari, H., Khodadoostan, M., Yaran, M., & Tavakoli, A. (2020). Diagnostic Value of Pyruvate Kinase Isoenzyme Type M2 in Colon Cancer Proven with Colonoscopy. Advanced biomedical research, 9, 76. https://doi.org/10.4103/abr.abr_91_20



 
  • Review-uri (0)

Scrie un review


close

Tumor M2-PK (izoenzima M2 piruvatkinaza) in materii fecale

A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!

Vezi cosul Trimite comanda
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!

Vezi cosul Trimite comanda