Vitamina B12 - Vit B12, Cobalamina

Reducere -12%
51 Lei   44,88 Lei

Metodă de execuție

 • Chemiluminiscență

Recipient recoltare

 • Vacutainer

Culoare dop (doar vacutainer)

 • Roșu

Material biologic

 • Ser

Transport (Temp °C)

 • Refrigerat

Stabilitatea probei

 • 2-8 °C: 7 zile-20 °C: >30 zile

Termen de execuție

 • 2 zile lucrătoare

Vitamina B12 este importantă pentru producerea de globule roșii care transportă oxigen în jurul corpului. B12 este, de asemenea, implicată în metabolism și sistemul nervos și lipsa prelungită de vitamina B12 poate provoca leziuni nervoase. Deși Vitamina B12 se găsește aproape în întregime în alimentele pe bază de animale, multe produse vegetariene și vegane, în special laptele vegetal sunt acum fortificate cu Vitamina B12.

Un simplu test de sânge pentru a măsura nivelurile de vitamina B12 activă, care este esențială pentru nervii sănătoși, celulele sanguine și ADN-ul.

Este acest test pentru dumneavoastră?

 • Aveți simptome de slăbiciune, oboseală, furnicături și lipsa puterii de concentrare;
 • Aveți o afecțiune precum o tiroidă nederactivă, boala Crohn sau celiacă, care v-ar putea afecta capacitatea de absorbție a vitaminei B12?
 • Evitați alimentele pe bază de animale care vă ridică riscul de deficiență de B12;
 • Poate că luați un supliment și doriți doar să vă verificați nivelurile;
 

De ce să faceți acest test?

 • Pur și simplu doriți să verificați dacă primiți suficientă vitamina B12 în dieta dvs.
 • Întâmpinați simptome care credeți că ar putea fi legate de deficiența de vitamina B12;
 • Sunteți vegetarieni sau vegani și doriți să vă verificați nivelul de vitamina B12;
 • Aveți boala Crohn sau celiacă și doriți să verificați că absorbiți vitamina B12;
 

Ce poate însemna un rezultat scăzut?

 

Niveluri scăzute sunt observate la persoanele cu anemie pernicioasă, o boală autoimună care împiedică absorbția vitaminei B12 și la orice persoană care suferă de probleme de absorbție, inclusiv persoanele în vârstă, persoanele cu boli inflamatorii intestinale și persoanele care consumă prea mult alcool.

 

Afecțiunile și medicamentele care afectează producția organismului de acid stomacal pot provoca, de asemenea, probleme de absorbție; persoanele cu hipotiroidism precum și persoanele care iau inhibitori ai pompei de protoni (IPP) ar trebui să fie atenți pentru a se asigura că nivelul lor de vitamina B12 rămâne normal. Din cauza lipsei de produse animale din dietele lor, vegetarienii și veganii pot avea un risc crescut de a fi deficienți de vitamina B12, mai ales dacă nu mănâncă alimente care au fost fortificate cu vitamina B12 sau dacă iau un supliment B12.

 

Ce poate însemna un rezultat ridicat?

 

Un nivel ridicat de vitamina B12 este de obicei rezultatul luării prea multor suplimente B12. Nivelurile crescute de vitamina B12 pot indica o afecțiune a ficatului, cum ar fi hepatita acută sau ciroza. Acest lucru se datorează faptului că vitamina B12 este depozitată de ficat și, astfel, atunci când este deteriorată, nu poate absorbi mai mult și scurge. Nivelurile crescute sunt observate și în unele afecțiuni ale sângelui.

 

Descriere

 

Vitamina B12 este o vitamină esențială solubilă în apă, care se găsește în practic toate produsele din carne și anumite alge. Acesta ajută la menținerea celulelor nervoase sănătoase și a celulelor roșii din sânge și este, de asemenea, necesar pentru a face ADN, materialul genetic din toate celulele.

Aproximativ 70% din vitamina B12 din sângele tău este inactiv, ceea ce înseamnă că nu este disponibil pentru corpul tău. Acest test măsoară nivelurile componentei biologic active a vitaminei B12, considerată a fi cel mai bun indicator timpuriu al deficitului de vitamina B12. De obicei, simptomele deficitului de vitamina B12 se dezvoltă treptat, dar se pot agrava dacă starea nu este tratată. Printre simptomele deficienței de vitamina B12 se numără oboseala și slăbiciunea, durerile de cap, senzația de leșin, pielea palidă, palpitațiile. Deoarece vitamina B12 este necesară pentru formarea globulelor roșii sănătoase, o deficiență poate determina extinderea globulelor roșii (macrocite) ceea ce afectează capacitatea lor de a transporta oxigenul în jurul corpului.

 

Vitamina B12 este legată de proteine din alimente și este eliberată de acidul din stomac în timpul digestiei. Odată eliberat, se combină cu o substanță numită factor intrinsec înainte de a fi absorbit în fluxul sanguin. Anemia pernicioasă (o afecțiune autoimună) previne absorbția prin oprirea producției factorului intrinsec și este principala cauză a deficitului de Vitamina B12.

 

Totuși, organismul uman depozitează vitamina B12 de câțiva ani, însă, persoanele cu anemie pernicioasă, vegetarieni, vegani, precum și persoanele care au suferit recent o intervenție chirurgicală de bypass gastric sunt cu un risc mai mare de deficiență. Chiar dacă primiți suficientă vitamină B12 în dieta dvs., dacă organismul nu o absoarbe corect, puteți deveni deficienți de vitamina B12. Printre persoanele care pot avea probleme de absorbție se numără persoanele în vârstă, persoanele cu acid stomacal scăzut (inclusiv cele care iau IPP), persoanele care beau alcool excesiv și persoanele cu afecțiuni inflamatorii ale intestinului, precum boala Crohn sau celiacă.

 • Promoția lunii
 • Accesarea rezultatelor on-line
 • Interpretarea rezultatelor
 • Ghid de recoltare (recomandări)
 • Analize într-un laborator privat, certificat și acreditat
 • Companii private de asigurări
 • Review-uri (0)

 
Rezultatele analizelor sunt disponibile în trei paşi simpli:
1. Identificaţi codul unic de pe buletinul de analize;
2. Accesaţi secţiunea REZULTATE;
3. Completaţi cele două câmpuri (CNP şi Cod Buletin), autentificați-vă şi vizualizaţi istoricul vizitelor la laborator.
Interpretarea rezultatelor se face în context clinic.

În momentul in care va prezentati pentru recoltarea analizelor, va rugam sa respectati urmatoarele recomandari:

În centrele de analize interacționați cu personal medical specializat în recoltarea probelor atât de la adulți, cât și de la copii. Analizele medicale se lucrează cu grijă și profesionalism în laboratoare Clinica Sante, acreditat RENAR.

Laboratoarele Clinica Sante efectuează analize medicale în parteneriat cu următoarele companii private de asigurări.

Clinica Sante Analize Allianz Tiriac asigurari private
Clinica Sante Analize Omniasig asigurari private
Clinica Sante Analize Signal Iduna asigurari private
Clinica Sante Analize Generali
Clinica Sante Analize Premia Asigurări
Clinica Sante Analize Europ Assistance asigurari private
Clinica Sante Analize ASIROM asigurari private
Clinica Sante Analize MEDOC asigurari private

Scrie un review


close

Vitamina B12 - Vit B12, Cobalamina

A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!

Vezi cosul Trimite comanda
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!

Vezi cosul Trimite comanda