Cancerul de sân și ovarian cauzat de mutațiile BRCA

Cancerul de sân și ovarian cauzat de mutațiile BRCA

Știați că...?

Potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală (European Society for Medical Oncology), se estimează că 1 din 8 femei care atinge vârsta de 85 de ani va dezvolta cancer de sân în timpul vieții. În Europa la fiecare 2 minute o femeie este diagnosticată cu cancer mamar și la fiecare 6 minute o femeie este declarată decedată din cauza cancerului mamar.

Din punct de vedere al mecanismului de producere (la nivel genetic) vorbim despre:

  1. forma de cancer de sân și cancer ovarian familial (ereditar) – HBOC (hereditary breast ovarian cancer syndrome) – determinat de mutații germinale

  2. forma de cancer de sân si ovarian somatic – determinat de mutații somatice

Cele mai frecvent implicate în producerea cancerului de sân și ovarian familial sunt genele:

  • BRCA1 (breast cancer 1)

  • BRCA2 (breast cancer 2)

Conform CDC (Centers for Disease Control and Prevention), ~3% din cancere de sân (~ 7500 femei/an) și 10% din cancerele ovariene (~ 2000 femei/an) sunt cauzate de mutații germinale în genele BRCA.

Mutația germinală

– este o modificare la nivelul unei gene, modificare care este prezentă în toate celulele din organismul unui individ. Se mai numește mutație moștenită/ereditară, aceasta va fi transmisă în descendență (la copii).

Mutația somatică

- este o modificare la nivelul unei gene, modificare prezentă doar într-un anumit țesut/organ (exemplu: țesut mamar). Aceasta nu se moștenește, este o mutație dobândită în cursul vieții care nu va fi transmisă generațiilor viitoare.

Ce sunt genele BRCA1 și BRCA2?

În mod normal, genele BRCA1 și BRCA2 ne oferă protecție împotriva cancerului, ele fiind implicate în repararea leziunilor ADN (sunt gene supresoare tumoral).

Anumite mutații în aceste gene împiedică funcționalitatea normală a proteinelor BRCA, astfel că celulele acumulează leziuni la nivelul ADN ce nu pot fi reparate.

Astfel, persoanele cu mutații patogene sau probabil patogene la nivelul genelor BRCA sunt la risc de a dezvolta cancer de sân sau ovarian.

Anumite persoane chiar dacă au moștenit variante patogene BRCA pot să nu dezvolte niciodată pe parcursul vieții cancer. Așa se explică cum anumite generații nu sunt afectate, deși mutația este prezentă în familie.

Genele BRCA nu sunt situate pe cromozomii sexuali, mutațiile în genele BRCA pot fi moștenite atât pe linie maternă cît și pe linie paternă, iar riscul oncogenic există indiferent de sexul persoanei care moștenește defectul. Atât femeile, cât și bărbații sunt la risc de a dezvolta cancere asociate cu mutațiile BRCA.

Femeile BRCA pozitive au risc de a dezvolta:

  • cancer de sân

  • cancer de ovar

  • cancer pancreatic

Barbații BRCA pozitivi au risc de a dezvolta:

  • cancer de sân

  • cancer de prostată

  • cancer pancreatic

Mutațiile BRCA sunt mutații acționabile adică odată identificate la persoanele cu diagnostic de cancer de sân, ovarian, prostată sau pancreas există posibilitatea de terapie țintită/specifică/personalizată.

Când se recomandă testarea genetică?

  1. Diagnostic de cancer de sân sau ovarian, la vârsta <55 ani

  2. Diagnostic de cancer mamar  triplu negativ, la vârsta ≤ 65 ani

  3. Diagnostic de cancer de sân la bărbați

  4. Diagnostic de cancer de sân bilateral, cu diagnostic al primului cancer la vârsta ≤ 50 ani

  5. Diagnostic de cancer de sân ≤ 50 ani la pacienți aparținând unui grup etnic cu efect de fondator (Evrei Ashkenazi, ereditate islandeză)

  6. Istoric familial oncologic pozitiv (agregarea a 2 sau mai multe cazuri de cancer ovarian/mamar/prostată/pancreas la rude apropiate)

  7. Mutație BRCA cunoscută în familie (varianta patogenă sau posibil patogenă)

  8. Toate cancerele ovariene sau peritoneale primare (tipul epitelial)

  9. Cancerul de sân metastatic, rezistent la terapia hormonală

  10. Cancerul de prostată metastatic, rezistent la terapia hormonală

  11. Cancerul pancreatic metastatic, sensibil la chimioterapia pe bază de platină

Cum mă poate ajuta rezultatul testului genetic?

1. Dacă ai primit diagnosticul de cancer, rezultatul testului genetic vine în ajutorul medicului oncolog în personalizarea terapiei:

  • Statusul mutațional BRCA va influența managentul chirurgical al cazului (chirurgie conservatoare versus chirurgie radicală uni/bilaterală).

  • Statusul mutațional BRCA va influența abordarea terapeutică: selecția pacienților ce vor beneficia de terapia țintită cu inhibitori PARP (PARPi). Tratamentul cu agenții PARPi este nou aprobat de FDA pentru cancerul de sân, ovarian, prostată și pancreatic la pacienții BRCA pozitivi (deci selecția se va face în baza rezultatului testului genetic).

2. Stabilirea unui plan profilactic si de monitorizare periodica pentru pacientii pozitivi BRCA care au ales sa faca testare de screening si sunt asimptomatici la momentul primirii rezultatului genetic

Femeile asimptomatice, purtâtoare a unei mutații BRCA sunt îndrumate fie pentru chirurgia profilactică, fie intră într-un program de urmarire periodică ce include:

  • Examinare clinica la fiecare 6 luni incepand cu varsta de 25 ani (sau cu 10 ani mai devreme decat cel mai timpuriu diagnostic de cancer din familie)
  • RMN mamar anual și ecografie transvaginală anuală (pentru depistarea precoce a cancerului mamar și ovarian)
  • Mamografie anuală începând cu vârsta de 30 ani

Barbații BRCA pozitivi sunt, de asemenea incluși în programe de screening ce cuprind:

  • autopalpare la nivelul glandei mamare lunar
  • examinare clinica senologică anuală începând cu vârsta de 35 ani
  • pentru barbații BRCA2 pozitivi- screening cancer prostată începând cu vârsta de 45 ani

3. Consiliere genetică

Informațiile transmise pacientului trebuie să includă:
  • Implicațiile medicale ale rezultatelor pozitive, negative sau noninformative (VUS)
  • Riscul de transmitere a predispoziției genetice la descendenți
  • Identificarea rudelor apropiate aflate la risc

TESTAREA GENETICĂ

Analiza genelor BRCA1 și BRCA2 are ca scop identificarea variantelor genice patogene sau posibil patogene asociate cu cancerul de sân, ovarian, prostată și pancreas. 

Testarea genetica BRCA1 si BRCA2 poate fi efectuata din:

  • SÂNGE PERIFERIC - pentru determinarea mutațiilor germinale - BRCA germinal.

  • ȚESUT TUMORAL - prelevat prin biopsie tumorală sau chirurgie tumorală - pentru determinarea mutațiilor somatice -  BRCA somatic.

  • TESTAREA GENETICĂ PREDICTIVĂ - BRCA predictiv (recoltare sânge periferic) - analiza pentru persoanele asimptomatice (în absența diagnosticului de cancer), dar care au istoric familial pozitiv pentru cancer sân /ovarian /prostată /pancreas.

Analiza mutațiilor germinale BRCA1 și BRCA2 este inclusă în diverse panele de testare alături de alte gene cu risc oncologic:

Programați-vă pentru un consult genetic și discutați cu medicii geneticieni din cadrul Clinicii Sante în următoarele locații:

București (Măgura Vulturului)
  • Str. Măgura Vulturului, nr. 87, sector 2
  • 031 434 46 87

Municipiul BucureștiCentru de analize medicale- Sector 2

București <br> (Măgura Vulturului)
Iași (Galata)
  • Str. Pantelimon Halipa, nr. 4A, bl. F3-B, sc. B, Parter
  • 0332 410 540

IașiCentru de analize medicale

București <br> (Măgura Vulturului)

CONSULTUL GENETIC

În echipa medicală oncologică, alaturi de medicul oncolog, radioterapeut, chirurg, anatomo-patolog face parte și medicul genetician ce are rolul de a indica analizele genetice în funcție de istoricul medical personal și familial.

Dacă doriți informații suplimentare cu privire la testare sau pentru interpretarea unui test oncogenetic sau credeți că ați putea fi purtătorul unei mutații BRCA, programați-vă la un consult genetic.

close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!

Vezi cosul Trimite comanda