
1 din 6 cupluri se confruntă cu infertilitate, iar în 20-30% dintre cazuri, cauzele sunt genetice
Cauze genetice frecvente ale infertilității masculine sunt:
- Anomaliile cromozomiale
- Microdelețiile la nivelul cromozomului Y (regiunea AZF)
- Mutațiile la nivelul genei CFTR
Cauze genetice frecvente ale infertilității feminine sunt:
- Anomaliile cromozomiale- Mutații în gena FMR1 localizată pe cromozomul X (FRAXA)
15% dintre cazurile de infertilitate masculină sunt de natură genetică
La bărbați, anomaliile genetice pot cauza infertilitate prin afectarea spermatogenezei
sau prin afectarea transportului spermei.
Analiza cromozomială convențională (cariotipul) identifică în cele mai frecvente cazuri de infertilitate masculină:
- Aneuploidii ale cromozomilor sexuali: 47,XXY ( Sindrom Klinefelter), 47,XYY si barbatii 46,XX - sunt cele mai comune anomalii cromozomiale întâlnite la populația cu infertilitate masculină. Sindromul Klinefelter determină insuficiența testiculară primară, fiind cauza a peste 5% dintre oligospermii și 10% dintre azoospermiile non-obstructive.
- Anomalii cromozomiale structurale echilibrate: translocații reciproce, translocații robertsoniene, inversii. Acestea conduc la fenotip variabil: de la spermograma normală până la azoospermia și sunt identificate într-un procent de 9-10x mai mare la populația infertilă față de populația generală.
- Heteromorfismele cromozomiale – sunt variante morfolologice cromozomiale întâlnite la 2-5% din populație. Purtătorii acestor variante se pot confrunta cu eșec de reproducere.
Analiza genei CFTR
Screening-ul pentru mutațiile CFTR (ce include și alela 5T) este recomandat:
- tuturor bărbaților cu absența congenitală unilaterală/bilaterală a vaselor deferente (CBAVD/CUAVD)
- pentru toate cuplurile care își planifică o sarcină prin ART(tehnici de reproducere asistată)
CBAVD este considerată o formă incompletă sau foarte ușoară de Fibroza chistică (pacienții pot avea absență bilaterală congenitală a vaselor deferente și mutații în gena CFTR fără a prezenta simptomele clasice de fibroză chistică)
1 din 25 persoane din populația generală are o mutație în gena CFTR (statusul de purtător), astfel că există riscul ca ambii parteneri ai cuplului să fie purtători a unei mutații în gena CFTR. Atunci când ambii parteneri ai cuplului sunt purtătorii a unor mutații în gena CFTR, există riscul de 25% ca descendeții să fie diagnosticați cu Fibroză chistică.
Microdelețiile cromozomului Y (regiunea AZF)
Deleția la nivelul a 3 regiuni genomice de la nivelul brațului lung al cromozomului Y numite regiunile AZF (azoospermia factor region): AZFa, AZFb și AZFc conduc la eșecul spermatogenezei.
Fiecare din această regiune conține gene înalt exprimate sau exclusiv exprimate la nivel testicular, esențiale în spermatogeneza: BPY2, CDY, DAZ, HSFY, RBMY, PRY, TSPY; VCY și XKRY.
Microdelețiile la nivelul regiunilor AZF conduc la fenotip variabil: oligospermie sau azoospermie, și reprezintă 5-10% din cauzele de infertilitate masculină.
Kitul de testare - AZF permite analiza microdelețiilor cromozomului Y în regiunile AZFa,AZFb,AZFc conform cu ghidurile de testare moleculară elaborate de European Academy of Andrology (EAA) și European Quality Monitoring Network Group (EMQN).