Înțelegerea rezultatelor privind analizele medicale

Înțelegerea rezultatelor privind analizele medicale
  • Ce este un interval de referință?

  • Interpretarea intervalul de referință

  • Ce va arăta testul tău?

  • Factori care afectează rezultatele testelor

  • Concepții greșite frecvente despre rezultatele testelor

Te-ai dus pentru testele tale medicale și au ieșit rezultatele. Ce vor însemna rezultatele laboratorului pentru sănătatea ta? Pentru a înțelege rezultatele testului, vă ajută să cunoașteți intervalele de referință.

Ce este un interval de referință?

Intervalul de referință este un termen care se referă la valorile anumitor factori - cum ar fi greutatea, ritmul cardiac și tensiunea arterială - care sunt concludente la persoanele de o anumită vârstă și sex.

Intervalele de referință sunt stabilite prin testarea unui număr foarte mare de oameni sănătoși și determinarea valorilor care se aplică majorității subiecților „de referință”.

Dacă valorile testate sunt diferite de valorile așteptate, atunci medicul dumneavoastră va încerca să afle cauza și să dezvolte un plan de tratament. Cu toate acestea, este important să rețineți că valorile rezultatelor în afara intervalului de referință nu sunt întotdeauna un semn că există ceva în neregulă cu dvs.

Interpretarea intervalul de referință

Pentru mai multe teste, cum ar fi colesterolul, glucoza și troponina, se folosește o limită mai degrabă decât un interval de referință. Aceste limite sau „puncte de decizie medicală” sunt valori numerice asociate cu un risc crescut pentru o boală sau tulburare, cum ar fi un atac de cord sau diabet.

Dacă valoarea testului dvs. depășește un punct de decizie medicală, medicul dumneavoastră va colabora cu dvs. pentru a elabora un plan de tratament adecvat pentru a reduce riscul de boală.

Ce va arăta testul tău?

În funcție de test, intervalul de referință poate fi un răspuns „da” sau „nu” sau un set de valori numerice. De exemplu, atunci când se testează streptococul, rezultatul scontat la un individ sănătos este un test negativ.

Dacă rezultatul este pozitiv, atunci medicul știe că pacientul are streptococ și poate avea nevoie de antibiotice. Pe de altă parte, la testarea nivelului de calciu, rezultatul scontat la un individ sănătos poate varia de la 2,2 - 2,6 mmol / L.

În plus față de compararea rezultatelor testului cu intervalul de referință, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă monitorizeze rezultatele în timp. Creșteri sau scăderi semnificative ale valorilor testului pot însemna o vizita la medicul dumneavoastră, care va interpreta aceste valori.

Factori care afectează rezultatele testelor

O serie de factori pot afecta rezultatul testului, inclusiv vârsta, sexul, starea de post sau hrănire, consumul de medicamente și ora din zi. De aceea, este important să urmați cu atenție instrucțiunile de pregătire a testelor pentru a asigura rezultate exacte.

La Clinica Sante, rezultatul testului dvs. va fi însoțit de un interval de referință specific vârstei și sexului dvs. Medicul dumneavoastră va interpreta rezultatele pe baza cunoașterii personale a stării dumneavoastră de sănătate și luând în considerare diferiții factori care vă pot afecta rezultatele testelor.

Concepții greșite frecvente despre rezultatele testelor

Există două concepții greșite principale despre rezultatele testelor și intervalele de referință. Primul este că un rezultat anormal al testului este un semn al unei probleme reale.

Faptul este că se pot lua foarte puține decizii medicale pentru un singur rezultat al testului. Este posibil să aveți o valoare anormală și să fiți destul de sănătos. În astfel de cazuri, medicul poate dori să repete testul și să monitorizeze rezultatele.

O altă concepție greșită este că rezultatele normale ale testelor înseamnă că nu trebuie să vă faceți griji. La fel cum unele rezultate ale testelor de la persoane sănătoase pot intra în intervalul de referință, rezultatele testelor pentru unele persoane cu boală se încadrează în intervalul de referință. Este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să facă teste de urmărire pentru a vă asigura că sunteți bine.

close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!

Vezi cosul Trimite comanda