Nu ignora cele 5 investigații esențiale pentru sănătatea ta!
20 Aprilie 2022
| Ultima modificare: 24 Noiembrie 2023
|
Informații medicale
Este mai bine să ai grija de sănătatea ta decât să-ți pară rău că nu te-ai evaluat la timp, tocmai de aceea nu ar trebui să amâni efectuarea acestor analize de laborator, pentru a detecta din timp eventualele probleme de sănătate.
Analizele de sânge pot determina hiperglicemia sau hipoglicemia.
Multe probleme de sănătate trăiesc în corpul nostru de-a lungul timpului, însă noi nu suntem conștienți de ele. Când aceste probleme se manifestă, devine prea târziu, iar boala, uneori, ia o formă îngrozitoare. O soluție pentru a preveni aceste eventuale probleme de sănătate este detectarea lor precoce, și asta se poate face prin efectuarea de analize de sânge. Analizele de sânge oferă informații esențiale pentru diagnostic, nu doar pentru medicul tău, ci, mai important, pentru tine.
În timp ce suntem înconjurați de stresul vieții moderne, avem nevoie să stabilim un comportament în care prevenția să fie la fel de importantă ca vindecarea. Un diagnostic precoce prin efectuarea de analize de sânge în mod regulat poate ajuta la prevenirea afecțiunilor medicale.
Iată primele 5 investigații de laborator pe care trebuie să le faceți, mai ales dacă simțiți oricare dintre următoarele simptome:
1.Profilul lipidic (colesterol)
Greață, amorțeală, dificultăți de vorbire, oboseală extremă, durere în piept, dificultăți de respirație, furnicături sau senzație de frig la nivelul extremitățlor și tensiune arterială crescuta indică faptul că ceva nu este în regulă cu colesterolul tău. Dacă întâmpinați aceste probleme, este timpul să vă faceți testul profilului lipidic.
Mai multe boli cardiovasculare, inclusiv hipertensiune arterială, accident vascular cerebral pot fi evitate prin monitorizarea Profilului Lipidic.
2.Analize pentru detectarea nivelului de zahăr din sânge (glicemia)
Sete puternică, vedere încețoșată, urinare frecventă, senzație de foame crescută, amorțeală sau furnicături la picioare, oboseală, scăderea sau creșterea bruscă în greutate sunt câteva problemele care ar putea indica un diabet incipient sau chiar în stare avansată. Pentru detectarea precoce, verificați-vă glicemia astăzi!
3.Hemoleucograma completă și deficitul de fier
Simptomele asociate cu scăderea hemoglombinei și deficienta de fier, includ: slăbiciune, oboseală, febră, inflamație, vânătăi sau sângerări. Dacă observați oricare dintre simptomele de mai sus, nu ezitați să efectuați hemoleucograma completă și analizele pentru deficit de fier și începeți să luați medicamente, dacă medicul curând vă indică acest lucru în urma rezultatelor analizelor.
Alimentele bogate în fier vă pot ajuta să evitați anemia.
4.Boala ovarelor polichistice (PCOD) și Adenomul de prostată
- Ciclul menstrual neregulat, absența menstruației, sângerările abundente, creșterea excesivă a părului corporal, acneea și creșterea în greutate sunt câteva dintre simptomele comune ale PCOD, care este o problemă hormonală. Nu amânați și efectuați constant analizele de evaluare hormonală, dacă aveți oricare dintre aceste simptome.
- 1 din 6 bărbați cu vârta de peste 50 de ani prezintă simptome specifice prostatei, iar 45 mii de bărbați sunt diagnosticați cu adenom de prostată. Cancerul de prostata (adenocarcinomul de prostată) este unul dintre cele mai întâlnite tipuri de cancer la bărbați și reprezintă a doua cauza a mortălității în rândul bărbaților din Europa. Dupa vârsta de 50 de ani, fiecare bărbat trebuie să îsi evalueze o dată pe an aparatul urinar, prin efectuarea testului numit antigenul specific prostatic (PSA), a unei ecografii a aparatului urinar și uneori prin efectuarea tușeului rectal. Adenomul de prostată nu poate fi prevenit, dar diagnosticat precoce poate fi tratat.
5.Tiroidă
Dacă vă confruntați cu anxietate, iritabilitate, nervozitate, aveți probleme cu somnul sau pierdeți în greutate, ar trebui să faceți analizele pentru afecțiuni tiroidiene. Astăzi, tiroida a devenit o problemă larg răspândită. Dacă aveți oricare dintre simptomele menționate mai sus, efectuați analizele specifice și verificați cu medicul curent dacă aveți nevoie de tratament.
“Este mai bine să previi decât să vindeci” poate fi o vorbă veche, dar nu a fost niciodată mai relevantă pentru vremurile pline de anxietate în care trăim astăzi. În afară de obținerea unor planuri de sănătate prietenoase, stabilirea unui obicei regulat de a efectua analize de sânge, a-ți monitoriza starea de sănătatea poate fi, până la urmă, cel mai bun mod de a trăi o viață sănătoasă și împlinită.