Beta hCG (Gonatrophina corionica) - Beta Hcg, Gonadotropina corionică umană, β-HCG

Reducere -12%
51 Lei   44,88 Lei

Metodă de execuție

  • FEIA

Recipient recoltare

  • Vacutainer

Culoare dop (doar vacutainer)

  • Roșu

Material biologic

  • Ser

Transport (Temp °C)

  • Refrigerat

Stabilitatea probei

  • 2-8 °C: 7 zile-20 °C: >30 zile

Termen de execuție

  • 1-2 zile lucrătoare

Gonadotropina corionică umană (hCG) este un hormon glicoproteic heterodimeric secretat de către celulele trofoblastului. Are 2 subunități, alfa - identică cu cea a hormonilor adenohipofizari LH, FSH si TSH, și una proprie - beta, mai mare, codificată de cromozomul 19 și responsabilă de efectele sale hormonale. Subunitatea beta poate exista și liberă în plasmă, alcătuind beta-hCG, a cărui detecție este mai facilă și precisă decât cea a formei totale, legate. 

Valorile beta-hCG pot fi modificate din diverse cauze, în funcție de vârstă și sex. Cantități scăzute pot fi secretate de către hipofiză (glanda pituitară), astfel încât prezența unui nivel bazal este normală chiar și în absența sarcinii, la femeile ajunse la menopauză sau chiar în sângele bărbaților. Cel mai adesea, valori crescute ale beta-hCG-ului se întâlnesc în timpul sarcinii. Valorile beta-hCG cresc exponențial începând cu 8-10 zile post concepție, de la săptămână la săptămână, atingând un maxim între săptămânile 10 și 12 de sarcină, pentru ca mai apoi să scadă, când placenta se dezvoltă complet și preia funcția nutritivă a fătului. 

Dozarea sangvină a beta-hCG este utilă atât pentru detectarea unei sarcini normale, fiind unul dintre semnele precoce, cu precizie mai mare decât cea a testelor urinare, cât și pentru determinarea vârstei gestaționale, depistarea sarcinilor gemelare sau multiple, depistarea sarcinilor ectopice, iminenței de avort spontan. În trimestrul doi, face parte din Triplul test, pentru detectarea unor eventuale anomalii cromozomiale (sindroamele Down, Edward, Turner), alături de valorile serice ale estriolului și ale AFP. 
La femeie, situațiile patologice în care beta-hCG poate fi utilizat sunt: molă hidatiformă, tumori de celule germinale, teratoame, coriocarcinoame. 

La bărbați, deși cu o incidență rară, valori crescute ale hormonului în formă liberă sunt sugestive pentru cancerul testicular, în special seminoame, dar și carcinoame embrionare sau teratoame, și necesită prezentarea la medic cât de curând pentru investigații suplimentare. 

O valoarea scăzută față de cea preconizată poate fi cauzată de o eroare în calculul vârstei gestaționale. Ecografiile de control, în special cea din săptămâna a 6-a, precizează cu mai mare acuratețe vârsta și vin cu informații suplimentare despre parcursul și viabilitatea sarcinii.

Un nivel scăzut față de cel normal pentru acea săptămână de sarcină este însă mai sugestiv pentru sarcina ectopică (incidență de 1,5% în România), care constituie o urgență ginecologică.  

Valorile în scădere la determinări succesive sunt sugestive iminenței de avort spontan sau a morții fetale intrauterine. Acestea necesită prezentarea cât mai rapidă la medic, în vederea stabilirii unui protocol terapeutic. 
Valori în scădere sunt așteptate și în cadrul monitorizării răspunsului la tratamentul radiochimioterapic sau post-chirurgical a diverselor cancere secretante de beta-hCG, iar, în cazul obținerii remisiunii complete, se poate folosi pentru detectarea precoce a unei recidive, permițând creșterea supraviețuirii.

Protocolul determinării beta-HCG se bazează pe imunoanaliză. Tehnica utilizează afinitatea specifică a anticorpilor monoclonali pentru beta-hCG, în special, principiul sandwich-ului. Un prim set de anticorpi anti-beta-hCG sunt atașați de o placă de plastic, la care se adaugă proba de sânge, recoltată dimineața, de preferat. Dacă beta-hCG este prezent în probă, acesta va lega anticorpii. Pentru creșterea validității testului, se adaugă încă un set de anticorpi anti-beta-hCG, liberi dar marcați enzimatic sau marcați luminescent, care, în prezența unui reactiv specific, va emite un semnal detectabil și cuantificabil. 

  • Promoția lunii
  • Accesarea rezultatelor on-line
  • Interpretarea rezultatelor
  • Ghid de recoltare (recomandări)
  • Analize într-un laborator privat, certificat și acreditat
  • Companii private de asigurări
  • Review-uri (0)

 
Rezultatele analizelor sunt disponibile în trei paşi simpli:
1. Identificaţi codul unic de pe buletinul de analize;
2. Accesaţi secţiunea REZULTATE;
3. Completaţi cele două câmpuri (CNP şi Cod Buletin), autentificați-vă şi vizualizaţi istoricul vizitelor la laborator.
Interpretarea rezultatelor se face în context clinic.

În momentul in care va prezentati pentru recoltarea analizelor, va rugam sa respectati urmatoarele recomandari:

În centrele de analize interacționați cu personal medical specializat în recoltarea probelor atât de la adulți, cât și de la copii. Analizele medicale se lucrează cu grijă și profesionalism în laboratoare Clinica Sante, acreditat RENAR.

Laboratoarele Clinica Sante efectuează analize medicale în parteneriat cu următoarele companii private de asigurări.

Clinica Sante Analize Allianz Tiriac asigurari private
Clinica Sante Analize Omniasig asigurari private
Clinica Sante Analize Signal Iduna asigurari private
Clinica Sante Analize Generali
Clinica Sante Analize Premia Asigurări
Clinica Sante Analize Europ Assistance asigurari private
Clinica Sante Analize ASIROM asigurari private
Clinica Sante Analize MEDOC asigurari private

Scrie un review


close

Beta hCG (Gonatrophina corionica) - Beta Hcg, Gonadotropina corionică umană, β-HCG

A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!

Vezi cosul Trimite comanda
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!

Vezi cosul Trimite comanda