Antigen Giardia - screening - Giardia lamblia

Reducere -12%
45 Lei   39,60 Lei

Termen de execuție

  • 1 zi lucrătoare

Diagnosticul bolilor parazitare se realizează prin identificarea organismului parazit în țesut sau în produse de excreție. O astfel de metodă de diagnosticare nu poate fi aplicată pentru toxoplasmoza sau toxocaroză, în care parazitul se localizează în profunzimea țesuturilor și nu este recomandată pentru diagnosticul primar în cisticercoză sau echinococoză în care tehnicile disponibile pentru obținerea materialului biologic sunt invazive.

Dozarea anticorpilor poate fi utilă ca și indicator al infecției parazitare. Un rezultat pozitiv, pentru un pacient neexpus anterior la parazit sau care a călătorit recent într-o tara endemică pentru respectiva patologie, poate fi interpretat ca și indicator pentru o infecție recentă. Dozare anticorpilor anti-parazit este un indicator al infecției, dar care nu poate fi catalogată ca fiind acută sau cronică. Nivelul anticorpilor scade lent după tratament, dar, în general, persista 6 luni – câțiva ani, în funcție de parazit.

Dozarea anticorpilor de tip IgM și IgA pot fi utilă în determinarea timpului inițial al infecției doar pentru infecția cu Toxoplasma gondii, dar nu este recomandată pentru altă boală parazitară. Dacă este suspectata infecția parazitara și examenul produșilor de excreție (materii fecale, urină etc.) nu poate fi realizat sau este negativ, sunt recomandate teste serologice corespondente pentru dozarea anticorpilor de tip IgG.

Dozarea anticorpilor de tip IgA, IgM sau IgE nu are valoare diagnostică. Daca rezultatul obținut la dozarea anticorpilor de tip IgG este negativ, un rezultat pozitiv pentru anticorpi de tip IgA, IgM sau IgE este, în general, fals-pozitiv și nu ar trebui luat în considerare în decizia terapeutică a pacientului.

Giardia lamblia

Informații generale

Giardioza este o boală diareică determinată de infecția cu parazitul microscopic Giardia. Giardia lamblia (sau G. intestinalis sau G. duodenalis) este un protozoar flagelat care să găsește pe suprafețe contaminate, rezervoare de apă, lacuri. Când o persoană sau un animal (de exemplu, pisici, căței, vite, căprioare) a fost infectat cu Giardia, parazitul se localizează la nivel intestinal și trece în materiile fecale. În afara corpului, Giardia poate supraviețui câteva săptămâni sau luni. Oamenii se pot infecta prin ingerarea chisturilor din apă, mâncare sau pe cale fecal-orală. 

Simptomele infecției cu Giardia apar între 1 și 3 săptămâni post infectare.

Metode de diagnostic

Detecția antigenului Giardia în materiile fecale

Cel mai potrivit test pentru diagnosticarea unei infecții acute cu Giardia este detecția antigenului în materiile fecale. Testul are o sensibilitatea și o specificitate de peste 97%. Metoda imunoenzimatică de depistare a antigenului Giardia în fecale prezintă avantajul de a detecta și chisturile distruse, spre deosebire de examenul coproparazitologic microscopic, care poate detecta numai chisturile intacte.

Detecția anticorpilor în ser

Sinteza anticorpilor anti-Giardia începe la scurt timp după contactarea infecției și coincide cu perioada de apariție a simptomelor. Aproximativ 50% dintre pacienții cu Giardia sunt asimptomatici. Conform studiilor din literatura de specialitate, anticorpi anti-Giardia au fost detectați la aproximativ 10% dintre pacienții expuși la parazit, dar care nu au fost diagnosticați cu Giardia. De asemenea, anticorpii pot persista o perioadă îndelungată după finalizarea tratamentului. În concluzie, determinarea anticorpilor anti-Giardia nu oferă informații despre stadiul unei infecții și nu este o investigație recomandată pentru diagnosticul giardiazei.

  • Review-uri (0)

Scrie un review


close

Antigen Giardia - screening - Giardia lamblia

A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!

Vezi cosul Trimite comanda
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!

Vezi cosul Trimite comanda