Cultura secreție vaginală - identificare bacteriană și fungică
În seria investigațiilor ginecologice recomandate se regăsesc cultura din secreție vaginală și examenul microscopic din secreție vaginală.
Cultura secreției vaginale este analizată în laborator cu scopul de a identifica posibile infecții bacteriene și fungice.
Examenul microscopic pe frotiu este un test simplu, nedureros și rapid care poate stabili cauza pentru o serie de afecțiuni ginecologice care modifică secrețiile vaginale.
Cea mai frecventă afecțiune ginecologică este vaginita. O modificare a cantității, culorii sau mirosului secreției vaginale, apariția unei iritații, mâncărimii sau arsuri se pot datora unui dezechilibru al bacteriilor sănătoase din vagin, ceea ce duce la vaginită.
Cele mai frecvente cauze ale vaginitei la femeile simptomatice sunt de natură bacteriană (40-45%), fungică (sau candidoza vaginală) (20-25%) și trichomoniaza (15-20%). 7-72% dintre femeile cu vaginită pot rămâne nediagnosticate.
Infecțiile vaginale se împart în cele fără transmitere sexuală (candidoza, vaginita bacteriană) și cele cu transmitere sexuală: (Tricomoniaza, Chlamydia, Gonoreea).
Examenul Babeș-Papanicolau în mediu lichid este una dintre metodele sigure de screening pentru cancerul cervical.
Detectie Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, Mycoplasma genitalium si Trichomonas vaginalis (Real-TM PCR)
BTS (Bolile cu transmitere sexuală) este denumirea generică pentru o serie de infecții determinate de bacterii, virusuri, paraziți transmise prin contacte sexuale neprotejate. Anumite BTS-uri, precum sifilisul și gonoreea, au fost descrise și cunoscute de secole, în timp ce altele, precum HIV-ul, au fost identificate și cunoscute în ultimele decenii. Cele mai frecvente BTS-uri curabile sunt sifilisul, gonoreea, infecția cu Chlamydia trachomatis (CT), tricomoniaza, iar hepatita B, herpesul genital, infecția cu HIV și cea cu HPV reprezintă BTS-uri incurabile, dar simptomele acestora pot să fie diminuate sau modificate prin tratament.
Conform statisticilor World Health Organisation (WHO), aproximativ jumătate din cazurile de BTS nou diagnosticate sunt la tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani.
Neisseria gonorrhoeae Neisseria gonorrhoeae este o bacterie aerobă gram-negativă, non-motilă cu o membrană externă tipică formată din proteine, fosfolipide și lipopolizaharide. Neisseria gonorrhoeae determină gonoreea, una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală și afectează predominant epiteliul uretrei, endocervixului, rectului, faringelui și conjunctivei. Diseminarea infecției poate implica epididimul și prostata la bărbați și endometriul și organele pelviene la femei. Diseminarea hematogenă poate să se producă în unele cazuri pornind de la membranele mucoase infectate.
Chlamydia trachomatis Chlamydia rămâne cel mai frecvent diagnostic de boală cu transmitere sexuală, jumătate dintre ele fiind la persoane cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani. Chlamydia sunt bacterii nonmotile, gram negative cu creștere obligată intracelulară, care formează incluziuni caracteristice în citoplasma celulelor parazitate. Speciile patogene pentru om sunt: Chlamydia trachomatis, Chlamydia pneumoniae și Chlamydia psittaci. C. trachomatis include 3 serotipuri:
Mycoplasma genitalium Mycoplasma genitalium este cel mai mic organism biologic ce poate supraviețui singur, colonizează și infectează omul și face parte din clasa Mollicutes, familia Mycoplasmataceae. Mycoplasma genitalium poate determina cervicită la femei. Infecția cu Mycoplasma este a doua după prevalență în rândul BTS, după Chlamydia și, de cele mai multe ori, este asimptomatică. În absența unui tratament corespunzător, Mycoplasma poate cauza probleme serioase. A fost identificată în probe genitale la 10-13% dintre femeile cu boală inflamatorie pelvină. De asemenea, aceasta ar putea duce la infertilitate și sarcină ectopică. În cazuri rare, Mycoplasma poate cauza alte simptome precum artrita (articulații inflamate) și inflamație la nivelul ochilor.
Trichomonas vaginalis Trichomonas vaginalis este un protozoar flagelat și este cel mai des întâlnit microorganism în infecțiile date de protozoare. Deși până la 70% dintre persoanele infectate sunt asimptomatice, infecțiile pot fi asociate cu vaginită, uretrită și cervicită la femei și cu uretrită și prostatită la bărbați. Pacienții infectați cu T. vaginalis au un risc mai crescut de a contacta alte BTS precum ar fi HIV, iar la femeile gravide sunt asociate cu travaliu prematur, greutate scăzută la naștere, ruperea prematură a membranelor și infecția post-histerectomie sau post-avort. Simptomele infecției cu T. vaginalis se suprapun considerabil cu cele ale altor BTS și, prin urmare, diagnosticul de laborator este necesar pentru diagnosticul definitiv.
Metoda: Real-TM (multiplex polymerase chain reaction) Testul de biologie moleculară prezintă o sensibilitate și o specificitate înaltă și permite determinarea calitativă a ADN-ului pentru fiecare dintre microorganismele cercetate.
A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!
Vezi cosul Trimite comandaTrebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.