Productia de sperma reflecta functia testiculara; aceasta poate fi alterata de cauze primare (sindrom Klinefelter, infectie, iradiere, orhidectomie chirurgicala) sau afectiuni hipofizare. In prezenta aspermiei sau oligospermiei, se impune examinarea hipofizei, tiroidei sau a testiculelor. Pentru testarea feritilitatii masculine sunt necesare mai multe probe de sperma, deoarece numarul spermatozoizilor variaza de la o zi la alta. Acestea se preleva, de obicei, la intervale de 3 saptamani. Evaluarea vasectomiei se realizeaza la circa 6 saptamani de la interventie.
ITS apar ca urmare a contactului sexual neprotejat (agenții patogeni declanșatori pot fi transmiși prin diferite fluide corporale), ineficiența metodelor contraceptive, a transfuziilor sanguine incorect monitorizate sau prin intermediul unor instrumente medicale nesterilizate corespunzător.
Infecțiile cu transmitere sexuală nu pot fi detectate fără efectuarea analizelor medicale de laborator.
Scopul testării este identificarea și/sau genotiparea celor mai comuni agenți patogeni detectați în tractul urogenital feminin/masculin.
Testarea se realizează prin RT- PCR Multiplex care permite detecția cantitativă a agenților patogeni. Această metodă are la bază amplificare specifică a unei regiuni țintă din genomul microorganismelor testate, folosidu-se primeri specifici.
Tehnica RT-PCR reprezintă o metodă acurata de detecție. Prin aceasta metodă se identifică patogenii chiar daca se găsesc în cantități mai reduse, fiind superioară testelor antigen care reacționează la cantități mai mari de agent patogen.
Simptomele frecvente asociate ITS pot fi: inflamație, senzație de arsură la nivelul organelor genitale, disconfort la urinare sau secreții anormale vaginale/uretrale, s.a.m.d. Pacienții asimptomatici pot transmite infecțiile,din această cauză medicii specialiști recomandă testare de rutină sau imediată în cazul contactului cu o persoană confirmată pozitiv. Pentru acest tip de testare oricine este eligibil, indiferent de istoric, sex, contact direct confirmat sau nu. În funcție de agentul patogen, identificarea acestuia în secreție se poate face în intervalul 1-6 săptămâni de la contactul neprotejat. Pentru pacienții activi sexual se recomandă repetarea testării la un interval de 3 luni Neisseria gonorrhoeae și Chlamydia trachomatis sunt printre cei mai frecvenți patogeni implicați în apariția infecțiilor cu transmitere sexuală, însă există și alte cauze de îmbolnăvire, spre exemplu infecția cu Papilloma virus uman (HPV), virusul hepatitei B sau Trichomonas vaginalis.
Rezultatele obținute sunt de tipul pozitiv/negativ pentru agenții patogeni testați.
Tratament: se eliberează doar la prescripția medicului, după ce se efectuează corelarea rezultatelor obținute în urma testării și datale clinice ale pacientului.
Prevenirea ITS-urilor poate fi realizată cel mai ușor prin contact sexual protejat, abstinența și/sau relație îndelungată cu un singur partener (neinfectat).
Un rezultat pozitiv obținut în urma testării este de preferat să fie comunicat partenerului/partenerilor într-un timp cât mai scurt, și este recomandată testarea în prealabil a tuturor persoanlor cu care s-a intrat în contact.
Bolile cu transmitere sexuală sunt foarte comune. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) informează că mai mult de 1 milion de astfel de boli sunt contractate în fiecare zi, la nivel mondial.
A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!
Vezi cosul Trimite comandaTrebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.