Spermograma și Spermocultura
Productia de sperma reflecta functia testiculara; aceasta poate fi alterata de cauze primare (sindrom Klinefelter, infectie, iradiere, orhidectomie chirurgicala) sau afectiuni hipofizare. In prezenta aspermiei sau oligospermiei, se impune examinarea hipofizei, tiroidei sau a testiculelor. Pentru testarea feritilitatii masculine sunt necesare mai multe probe de sperma, deoarece numarul spermatozoizilor variaza de la o zi la alta. Acestea se preleva, de obicei, la intervale de 3 saptamani. Evaluarea vasectomiei se realizeaza la circa 6 saptamani de la interventie.
Detectie Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, Mycoplasma genitalium si Trichomonas vaginalis (Real-TM PCR)
BTS (Bolile cu transmitere sexuală) este denumirea generică pentru o serie de infecții determinate de bacterii, virusuri, paraziți transmise prin contacte sexuale neprotejate. Anumite BTS-uri, precum sifilisul și gonoreea, au fost descrise și cunoscute de secole, în timp ce altele, precum HIV-ul, au fost identificate și cunoscute în ultimele decenii. Cele mai frecvente BTS-uri curabile sunt sifilisul, gonoreea, infecția cu Chlamydia trachomatis (CT), tricomoniaza, iar hepatita B, herpesul genital, infecția cu HIV și cea cu HPV reprezintă BTS-uri incurabile, dar simptomele acestora pot să fie diminuate sau modificate prin tratament. Conform statisticilor World Health Organisation (WHO), aproximativ jumătate din cazurile de BTS nou diagnosticate sunt la tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani.
Neisseria gonorrhoeae Neisseria gonorrhoeae este o bacterie aeroba gram-negativa, non-motila cu o membrana externa tipica formata din proteine, fosfolipide si lipopolizaharide. Neisseria gonorrhoeae determina gonoreea, una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala si afecteaza predominant epiteliul uretrei, endocervixului, rectului, faringelui si conjunctivei. Diseminarea infectiei poate implica epididimul si prostata la barbati si endometriul si organele pelviene la femei. Diseminarea hematogena poate să se produca în unele cazuri pornind de la membranele mucoase infectate.
Chlamydia trachomatis Chlamydia rămâne cel mai frecvent diagostic de boală cu transmitere sexuală, jumătate dintre ele fiind la persoane cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani. Chlamydia sunt bacterii nonmotile, gram negative cu crestere obligat intracelulară, care formeaza incluziuni caracteristice în citoplasma celulelor parazitate. Speciile patogene pentru om sunt: Chlamydia trachomatis, Chlamydia pneumoniae si Chlamydia psittaci. C. trachomatis incluse 3 serotipuri:
Mycoplasma genitalium Mycobacterile sunt cele mai mici forme biologice ce pot supravieţui singure, colonizează şi infectează omul și fac parte din clasa Mollicutes, familia Mycoplasmataceae. Mycoplasma genitalium poate determina cervicită uretrită la bărbați. Infecția cu Mycoplasma este a doua după prevalență în rândul BTS, după Chlamydia și, de cele mai multe ori, este asimptomatică. În absenţa unui tratament corespunzător, Mycoplasma poate cauza probleme serioase. A fost identificată în probe genitale la 15-25% dintre bărbații cu uretrită non-gonococică. De asemenea, aceasta ar putea duce la infertilitate și sarcină ectopică. În cazuri rare, Mycoplasma poate cauza alte simptome precum artrita (articulații inflamate) și inflamație la nivelul ochilor. Acestea sunt mai comune în cazul bărbaților.
Trichomonas vaginalis Trichomonas vaginalis este un protozoar flagelat si este cel mai des întâlnit microorganism în infecțiile date de protozoare. Deși până la 70% dintre persoanele infectate sunt asimptomatice, infecțiile pot fi asociate cu uretrită și prostatită la bărbați. Pacineții infectați cu T. vaginalis au risc mai crescut de-a contacta alte BTS precum ar fi HIV. Simptomele infecției cu T. vaginalis se suprapun considerabil cu cele alte altor BTS și, prin urmare, diagnosticul de laborator este necesar pentru diagnostic definitiv.
Metoda: Real-TM (multiplex polymerase chain reaction) Testul de biologie moleculară prezintă o sensibilitate și o specificitate înaltă și permite determinarea calitativă a ADN-ului pentru fiecare dintre microoganismele cercetate.
A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!
Vezi cosul Trimite comandaTrebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.