-
3 zile lucrătoare
Calciul este cel mai important mineral din corp, alcătuind aproximativ 1-1,5kg din masa unui bărbat de 70kg. 99% din acesta se găsește în țesutul osos sub forma hidroxiapatitei, doar 1% găsindu-se în lichidul extracelular.
Calciul joacă un rol important în căile de transmitere a mesajelor, la nivel celular acționând ca mesager secundar iar în anumite sinapse, pe post de neurotransmițător. Are, de asemenea, rol important în contracția musculară, în fertilizare și este coenzimă și/sau cofactor în numeroase reacții și cascade fiziologice, printre care si cascada coagulării.
Este deci de la sine înțeles faptul că reglarea calciului din organism este atent monitorizată și adaptată nevoilor, pentru a permite menținerea homeostaziei. Oasele sunt cel mai mare depozit de calciu, ionii fiind eliberați de la acest nivel sub influența parathormonului (secretat de glandele paratiroide atunci când calcemia scade). Hormonul paratiroidian mai are influență și la nivel renal, unde crește reabsorbția ionului de Calciu și stimulează transformarea vitaminei D din forma inactivă la calcitriol, forma biologic activă. Calcitriolul, la rândul său, acționează la nivel intestinal, cu creșterea absorbției și, mai apoi, depozitării calciului la nivel osos. Calcitonina, un al treilea hormon cu implicare în reglarea calcemiei, antagonizează acțiunea parathormonului.
Calciuria însoțește aproape întotdeauna calcemia. Măsurarea nivelului de calciu de la nivel urinar poate contribui în diagnosticul unor boli renale, osoase sau endocrine. Se recomandă deci ca test adițional în suspiciunea acelor grupe de patologii, pe lângă panoul de biochimie serică standard (sodiu, potasiu, clor, fosfor, magneziu) și cel hormonal (parathormon, vitamina D).
Creșterile calciuriei sunt specifice în hiperparatiroidism, sarcoidoză, osteoporoză, boala Paget osoasă, osteita deformans, mielomul multiplu, acidoza tubulară renală, sindrom Fanconi și în caz de consum excesiv de lapte și alimente bogate în calciu sau de vitamina D.
Scăderile sunt întâlnite în hipoparatiroidism, rahitism/osteomalacie, în bolile gastrointestinale ce evoluează cu sindrom de malnutriție sau malabsorbție și în bolile renale acute/cronice ce nu permit reabsorbția acestuia (nefrite, insuficiență renală).
Un nivel prea crescut de calciu în organism se manifestă prin complicații la nivel renal: formarea de litiază la nivel renal, cu durere lombară, febră, posibil sânge în urină și risc crescut de infecție urinară. Mai poate asocia și oboseală, cefalee, vomă și/sau constipație.
Un nivel scăzut se manifestă cu simptome neurologice: parestezii sub forma de înțepături sau furnicături, tremor, dureri și spasme musculare până la convulsii. Asociază și simptome psihice precum oboseală, labilitate emoțională sau depresie.
Determinarea calciuriei se efectuează pe urina colectată pe 24h, după principiul spectrofotometriei. Acesta folosește capacitatea de absorbție a luminii de către probă, pentru a calcula concentrația de calciu de la nivelul acesteia. Cei doi parametri sunt proporționali.
În momentul in care va prezentati pentru recoltarea analizelor, va rugam sa respectati urmatoarele recomandari:
Laboratoarele Clinica Sante efectuează analize medicale în parteneriat cu următoarele companii private de asigurări.
A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!
Vezi cosul Trimite comandaTrebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.