-
1 zi lucrătoare
GGT (gamma GT) este o enzimă, o transferază, ce catalizează transferul unei grupări funcționale gamma-glutamil de pe un donor (în general un peptid) pe un acceptor precum apa, aminoacizi sau un alt peptid.
Cea mai importantă reacție catalizată este cea din cadrul ciclului glutationului, pe care îl inițiază. Astfel, prin intermediul acestuia, GGT (gamma GT) are importanță vitală în eliminarea majorității substanțelor toxice cu potențial oxidativ de la nivelul organismului (alcool, droguri, toxine, medicamente și metaboliții lor). Alt rol demn de menționat este cel jucat în metabolismul mediatorilor inflamației (speciile reactive de oxigen, leucotrienele).
Deși GGT (gamma GT) se găsește la nivelul membranei celulelor din multiple și diverse țesuturi (intestin, rinichi, pancreas, splină, creier, inimă, vezicule seminale), cea mai importantă localizare și cea care determină de fapt creșterile serice este cea de la nivel hepatic. Pentru a putea efectua un diagnostic diferențial corect și complet, însă, se solicită mai multe analize: profil hepatic (transaminaze, ALP, colesterol, bilirubina), profil cardiac și profil renal.
Bolile hepatice ce evoluează cu creșterea GGT (gamma GT) sunt în special cele colestatice, cauzate de faptul că enzima are eliminare biliară, asemănător ALP (Fosfataza alcalină), cu care crește în tandem. Creșteri apar deci în diverse afecțiuni ale tractului biliar, acute sau cronice, de la litiază la maladii mai complexe precum colangita sclerozantă primitivă sau colangita biliară primitivă. Același lucru se poate întâmpla și în cazul bolilor hepatice parenchimatoase: hepatitele (de orice etiologie, dar mai ales cele etilice, fiind un marker al consumului de alcool), ciroza și diferite boli ce evoluează cu ficat gras, tumori hepatice primare sau determinări secundare metastatice.
Printre cauzele extrahepatice, se numără sarcina, pancreatitele, infarctul miocardic acut, tumorile și hemoragiile cerebrale sau consumul de medicamente, în special anticonvulsivante.
Valorile scăzute ale GGT nu au semnificație clinică. La femeile însărcinate pot apărea fluctuații, în special în ultimul trimestru de sarcină.
Determinarea concentrației de GGT (gamma GT) în sânge se bazează pe tehnica spectrofotometriei.
În momentul in care va prezentati pentru recoltarea analizelor, va rugam sa respectati urmatoarele recomandari:
Laboratoarele Clinica Sante efectuează analize medicale în parteneriat cu următoarele companii private de asigurări.
A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!
Vezi cosul Trimite comandaTrebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.