-
13 zile lucrătoare
Cadmiul este un metal des întâlnit la nivelul scoarței terestre, având multe forme solubile în apă. Acesta însoțește adesea alte metale, fiind un produs fie utilizat în prelucrarea metalelor, fie rezultat secundar al prelucrării lor. Cadmiul poate pătrunde în organism fie pe cale orală, prin apă sau alimente, fie pe cale respiratorie sub formă de fumuri de cadmiu, pătrunzând rapid în sânge, dozarea acestuia fiind foarte utilă în expunerile recente.
Toate categoriile de vârstă (nou-născuți, copii, adolescenți, adulți și vârstnici) pot beneficia de pe urma evaluării cadmiului. Testarea este foarte utilă în situații precum:
În funcție de modul de expunere, manifestările intoxicației pot lua forme particulare. Expunerea la gaze determină afectarea în principal a sistemului respirator cu: iritații nazale, tuse, dificultăți în respirație (dispnee). Ingestia de cadmiu prezintă sub forma bolii "itai itai", caracterizată de slăbirea oaselor (osteomalacie), dureri osoase, în special ale coloanei, și articulare, dureri musculare și slăbiciune musculară.
Testarea se face cu ajutorul tehnicii ICP-MS (Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry). Cadmiul din ser este ionizat de către aparat, după care este evaluat raportul dintre masa moleculelor ionizate și sarcina electrică pe care o poartă. Se compară cu valorile standard ale cadmiului, confirmându-i prezența. Un detector este folosit pentru a număra individual particulele de cadmiu, putând identifica până și valori infime.
Analize complementare pot include: cadmiul în urină, beta-2 microglobulina în urină și teste ale funcției renale (RFG, ureea serică/urinară, creatinina serică/urinară).
În momentul in care va prezentati pentru recoltarea analizelor, va rugam sa respectati urmatoarele recomandari:
Laboratoarele Clinica Sante efectuează analize medicale în parteneriat cu următoarele companii private de asigurări.
Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.