Profil hepatită autoimună extins
- Profil hepatită autoimună (AMA M2, LKM-1, LC-1, SLA/LP)
- Anticorpi antinucleari (ANA)
- Anticorpi anti-fibra musculara neteda (ASMA)
HEPATITA AUTOIMUNĂ
Hepatita autoimună afectează în special femei. Boala se manifestă prin creșterea nivelului de bilirubină, a enzimelor hepatice și a imunoglobulinelor, prin modificari histologice tipice și prezența anumitor clase de autoanticorpi.
Recomadari pentru efectuarea testului:
- Ciroza biliară primară;
- Transaminaze crescute din motive neelucidate;
- Hepatita autoimună;
Autoanticorpii circulanți au o semnificație importantă în diagnosticul hepatitei autoimune, fiind prezenți la majoritatea pacienților cu o astfel de condiție. Urmatoarele categorii de autoanticorpi pot fi dozate în hepatită autoimună:
AMA M2 (anti-mitocondriali M2). AMA sunt autoanticorpi direcționați împotriva domeniului lipoil a subunității E2 a complexului piruvat dehidrogenazei (PDC-E2).
Prezența AMA este asociată ciroza biliară primară (95 %), caracterizată prin apariția colestazei prin afectare imună doar a căilor biliare intrahepaticemici (colestaza intrahepatică), căile biliare mari fiind normale.
LKM-1 (liver kidney microsomes) = anticorpi anti-microzomi hepatici și renali
LC-1 (liver citosol) = anticorpi anti-cotosol hepatic
SLA/LP (Soluble liver antigen/Liver/pancreas) – anticorpi anti-SLA sunt direcționați împotriva unei proteine din citosol care se gasește concentrații crescute în tesutul hepatic și renal. Anti-LP au fost descriși înaintea anti-SLA ca având reactivitate față de o proteină solubilă dintr-un lizat omogen de ficat și pancreas. Ulterior s-a demonstrat ca anti-SLA si anti-LP sunt identici (anti SLA/LP).