Profil Mononucleoza infectioasa

Reducere -12%
219 Lei   192,72 Lei

Termen de execuție

 • 3 zile lucrătoare

Anticorpi heterofili (mononucleoza infectioasa)
 • Virus Epstein Barr: Anticorpi IgG
 • Virus Epstein Barr: Anticorpi IgM
 • TGO
 • TGP
 • Fibrinogen
 • VSH
 • Hemoleucograma completa

Mononucleoza infecțioasă (popular: boala sărutului) este o boală contagioasă, virală, determinată preponderent de virusul Esptein-Barr (EBV). Este comună, în special, în rândul copiilor și adolescenților.

Virusul Epstein Barr face parte din familia Herpesviridae, subfamilie Gammaherpesvirinae, specie Human herpesvirus 4 (HHV-4).

Infecția cu EBV  face parte din categoria infecțiilor ubiquitare – aproximativ 90% din populație având anticorpi împotriva acestui virus până la vârsta de adult. 

Principala  caracteristică  a  virusului  EBV  este  capacitatea  lui  de  a  stabili  o  infecție  latentă  în organismul gazdei, care persistă  toată viața. Proteinele virale exprimate în perioada de latență sunt cele responsabile de stimularea mecanismelor antiapoptotice, creșterea proliferării celulare pentru amenține rezervorul infecțios și evadarea de sub supravegherea imună. Izolat inițial în liniile celulare limfocitare B, cercetările  ulterioare  au  identificat  noi  ținte  ale  EBV:  limfocitele  T,  NK,  celulele  epiteliale,  celulele muscular. 

Astfel, abilitatea EBV de a infecta diferite  tipuri  de celule, coroborată cu capacitatea lui de a eluda  sistemul  imun  și  de  a  imortaliza  limfocitele  B,  constituie  explicația,cea  mai  probabilă,  pentru asocierea  lui  cu  un  spectru  tot  mai  larg  de  boli:  de la clasica mononucleoză,  la  boli  autoimune  și malignități. 

Manifestările infecţiei cu EBV depind de reactivitatea gazdei. La normoreactivi se manifestă ca mononucleoză infecţioasă (MNI), iar la imunosupresaţi: ca sindrom de MN cronică (SMNC), limfom Burkitt, cancer nasofaringian, boli limfoproliferative.

Simptomele infecției mononucleoză infecțioasă

Simptomele se manifestă la 4-6 săptămâni după contactarea virusului și includ: oboseală, febră, disfagie, tumefierea ganglionilor. Uneori se notează hepato- sau splenomegalie moderată. Rar: afectarea cardiacă sau a sistemului nervos central.

Transmitere

Transmiterea este prin intermediul salivei dar și aerogen sau prin intermediul suprafețelor contaminate (de exemplu: jucarii, tacâmuri); de asemenea prin transfuzii de sange sau manevre invazive, precum și pe cale sexuală; există și posibilitatea transmiterii transplacentare dacă infecția mamei se produce în timpul sarcinii. Receptivitatea este generală iar imunitatea durabilă.

Investigații recomandate

 • Anticorpi heterofili (mononucleoza infectioasa)
 • Virus Epstein Barr: Anticorpi IgG
 • Virus Epstein Barr: Anticorpi IgM
 • Review-uri (0)

Scrie un review


close

Profil Mononucleoza infectioasa

A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!

Vezi cosul Trimite comanda
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!

Vezi cosul Trimite comanda