Vitamina B12 - Vit B12, Cobalamina

Reducere -12%
55 Lei   48,40 Lei
Recoltare Gratuită

Termen de execuție

  • 2 zile lucrătoare

Informații generale

Vitamina B12, sau cobalamina, este esențială pentru funcționarea sistemului nervos, formarea globulelor roșii din sânge și dezvoltarea normală a celulelor din întregul organism. Această vitamină hidrosolubilă este importantă în numeroase procese implicate în metabolismul energetic, sinteza ADN-ului și reglarea epigenetică. Sursele principale sunt alimente de origine animală, cele mai bogate în vitamina B12 fiind ficatul, fructele de mare, carnea, peștele, laptele și ouăle, precum și cerealele fortificate. Monitorizarea nivelului de cobalamină și tratamentul adecvat al deficitului de vitamina B12 sunt cruciale pentru menținerea sănătății.

Informații detaliate

Ce este Cobalamina?

Vitamina B12, cunoscută și sub denumirea de cobalamină, este una din vitaminele hidrosolubile esențiale pentru o serie de procese fiziologice precum funcționarea normală a sistemului nervos și dezvoltarea și maturizarea globulelor roșii din sânge (eritrocite). Holotranscobalamina, forma activă a vitaminei B12 în sânge, constituie 25% din totalul vitaminei circulante și este esențială pentru utilizarea intracelulară a acesteia, fiind și un marker precoce pentru deficitul de B12. În forma sa activă, vitamina B12 are efecte antioxidante, participă la metabolismul energetic mitocondrial și este implicat în sinteza ADN-ului, fiind important pentru buna funcționare a tuturor celulelor și țesuturilor [1]. 

Vitamina B12 nu poate fi sintetizată în organsim, astfel că este necesară introducerea prin dietă. Aportul alimentar pentru a suplimenta necesarul zilnic de cobalamină este de 4-7 µg. Alimentele cu un conținut ridicat de vitamina B12 includ [2]:

  • ficatul
  • fructele de mare (scoici)
  • carnea (vita, piept de pui)
  • peștele (somon, păstrăv)
  • laptele și ouăle
  • cerealele fortificate

Deficitul de vitamina B12

Deficitul de vitamina B12 poate fi cauzat de un aport insuficient din alimentație, cum se întâmplă în cazul dietelor restrictive (vegetarieni, vegani), dar și de absorbția deficitară a cobalaminei la nivel intestinal (malabsorbție), din diverse cauze: boală celiacă, boala Crohn, gastrita atrofică, parazitoze, chirurgie bariatrică), infecția cu HIV, tratament cu anumite medicamente ce reduc secreția de acid clorhidric la nivel gastric (inhibitori de pompa de protoni – omeprazol, pantoprazol, etc.; antihistaminice selective H2 – ranitidină, famotidină, etc.), anemia pernicioasă (o boală autoimună, caracterizată prin producerea de anticorpi impotriva factorului intrinsec, proteină esențială pentru absorbția vitaminei B12), și consumul excesiv de alcool. 

Simptomele deficitului de vitamina B12 pot fi variate și adesea se dezvoltă treptat, ceea ce poate duce la întârzieri în diagnosticare. Manifestările clinice pot include:

  • simptome neurologice: Printre cele mai alarmante simptome se numără neuropatia periferică, manifestată prin amorțeală, furnicături și slăbiciune în mâini și picioare. De asemenea, pacienții pot experimenta dificultăți de echilibru și tulburări ale mersului.
  • simptome psihice: Deficiența severă de B12 poate afecta funcția cognitivă, ducând la confuzie, dificultăți de concentrare, pierderea memoriei și, în cazuri grave, simptome depresive sau psihoză.
  • simptome gastrointestinale, precum pierderea apetitului, greață, constipație sau diaree și scădere în greutate.
  • anemie megaloblastică: Vitamina B12 este importantă pentru producerea și dezvoltarea normală a celulelor roșii din sânge. În lipsa cobalaminei, globulele roșii nu se divid normal, cu apariția unei anemii caracterizate prin eritrocite mărite în volum și imature (megaloblaști), determinând oboseală constantă, slăbiciune și paloare.
  • alte manifestări: Deficiența de vitamina B12 poate determina apariția unor probleme la nivelul cavității bucale, precum limba inflamată și dureroasă (glosită) sau ulcerații la nivelul gurii.

Tratamentul depinde de severitatea simptomelor și cauza deficitului. În cazul deficitului simptomatic, terapia cu B12 intramusculară este de obicei inițiată, urmărindu-se progresul către suplimente orale odată ce simptomele s-au rezolvat. Se recomandă dozarea holotranscobalaminei (forma activă) și cobalaminei totale pentru monitorizarea periodică a eficacității tratamentului [3].

Când este recomandată determinarea vitaminei B12 ?

Determinarea nivelului seric de cobalamină este indicată în următoarele situații:

  • suspiciune de deficiență de vitamina B12 (anemie pernicioasă, anemie megaloblastică)
  • monitorizarea deficienței cunoscute de vitamina B12
  • tulburări gastrointestinale (boala Crohn, boală celiacă, gastrită atrofică cronică)
  • alcoolism cronic
  • persoane cu diete vegetariene/vegane timp indelungat
  • monitorizarea la pacienții cu intervenții chirurgicale la nivel gastric (gastrectomie, chirurgie bariatrică)
  • persoane cu tulburări neurologice sau psihiatrice (neuropatii, demență, tulburări de memorie, etc.)
  • persoane care administrează anumite medicamente (inhibitori ai pompei de protoni, antihistaminice selective H2)
  • persoane cu vârsta peste 65 ani
  • femeile însărcinate

Măsurarea nivelului de cobalamină sau a biomarkerilor metabolismului acesteia (holotranscobalamina, homocisteina, acid metilmalonic seric și urinar) este importantă pentru diagnosticarea timpurie și managementul deficitului de vitamina B12, asigurând astfel menținerea unei stări de sănătate optime.

Bibliografie

  1. Azzini E, Raguzzini A, Polito A. A Brief Review on Vitamin B12 Deficiency Looking at Some Case Study Reports in Adults. Int J Mol Sci. 2021;22(18):9694. Published 2021 Sep 7. https://doi:10.3390/ijms22189694
  2. Wolffenbuttel B H, Owen P J, Ward M, Green R. Vitamin B12 BMJ 2023; 383 :e071725. https://doi:10.1136/bmj-2022-071725
  3. Nexo E, Hoffmann-Lücke E. Holotranscobalamin, a marker of vitamin B-12 status: analytical aspects and clinical utility. Am J Clin Nutr. 2011;94(1):359S-365S. https://doi:10.3945/ajcn.111.013458
  4. Green, R., Allen, L., Bjørke-Monsen, AL. et al. Vitamin B12 deficiency. Nat Rev Dis Primers 3, 17040 (2017). https://doi.org/10.1038/nrdp.2017.40
  • Promoția lunii
  • Accesarea rezultatelor on-line
  • Interpretarea rezultatelor
  • Ghid de recoltare (recomandări)
  • Analize într-un laborator privat, certificat și acreditat
  • Companii private de asigurări
  • Review-uri (0)

 
Rezultatele analizelor sunt disponibile în trei paşi simpli:
1. Identificaţi codul unic de pe buletinul de analize;
2. Accesaţi secţiunea REZULTATE;
3. Completaţi cele două câmpuri (CNP şi Cod Buletin), autentificați-vă şi vizualizaţi istoricul vizitelor la laborator.
Interpretarea rezultatelor se face în context clinic.

În momentul in care va prezentati pentru recoltarea analizelor, va rugam sa respectati urmatoarele recomandari:

În centrele de analize interacționați cu personal medical specializat în recoltarea probelor atât de la adulți, cât și de la copii. Analizele medicale se lucrează cu grijă și profesionalism în laboratoare Clinica Sante, acreditat RENAR.

Laboratoarele Clinica Sante efectuează analize medicale în parteneriat cu următoarele companii private de asigurări.

Clinica Sante Analize Allianz Tiriac asigurari private
Clinica Sante Analize Omniasig asigurari private
Clinica Sante Analize Signal Iduna asigurari private
Clinica Sante Analize Generali
Clinica Sante Analize Premia Asigurări
Clinica Sante Analize Europ Assistance asigurari private
Clinica Sante Analize ASIROM asigurari private
Clinica Sante Analize MEDOC asigurari private

Scrie un review


close

Vitamina B12 - Vit B12, Cobalamina

A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!

Vezi cosul Trimite comanda
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!

Vezi cosul Trimite comanda