-
2 zile lucrătoare
Vitamina B12, sau cobalamina, este esențială pentru funcționarea sistemului nervos, formarea globulelor roșii din sânge și dezvoltarea normală a celulelor din întregul organism. Această vitamină hidrosolubilă este importantă în numeroase procese implicate în metabolismul energetic, sinteza ADN-ului și reglarea epigenetică. Sursele principale sunt alimente de origine animală, cele mai bogate în vitamina B12 fiind ficatul, fructele de mare, carnea, peștele, laptele și ouăle, precum și cerealele fortificate. Monitorizarea nivelului de cobalamină și tratamentul adecvat al deficitului de vitamina B12 sunt cruciale pentru menținerea sănătății.
Ce este Cobalamina?
Vitamina B12, cunoscută și sub denumirea de cobalamină, este una din vitaminele hidrosolubile esențiale pentru o serie de procese fiziologice precum funcționarea normală a sistemului nervos și dezvoltarea și maturizarea globulelor roșii din sânge (eritrocite). Holotranscobalamina, forma activă a vitaminei B12 în sânge, constituie 25% din totalul vitaminei circulante și este esențială pentru utilizarea intracelulară a acesteia, fiind și un marker precoce pentru deficitul de B12. În forma sa activă, vitamina B12 are efecte antioxidante, participă la metabolismul energetic mitocondrial și este implicat în sinteza ADN-ului, fiind important pentru buna funcționare a tuturor celulelor și țesuturilor [1].
Vitamina B12 nu poate fi sintetizată în organsim, astfel că este necesară introducerea prin dietă. Aportul alimentar pentru a suplimenta necesarul zilnic de cobalamină este de 4-7 µg. Alimentele cu un conținut ridicat de vitamina B12 includ [2]:
Deficitul de vitamina B12
Deficitul de vitamina B12 poate fi cauzat de un aport insuficient din alimentație, cum se întâmplă în cazul dietelor restrictive (vegetarieni, vegani), dar și de absorbția deficitară a cobalaminei la nivel intestinal (malabsorbție), din diverse cauze: boală celiacă, boala Crohn, gastrita atrofică, parazitoze, chirurgie bariatrică), infecția cu HIV, tratament cu anumite medicamente ce reduc secreția de acid clorhidric la nivel gastric (inhibitori de pompa de protoni – omeprazol, pantoprazol, etc.; antihistaminice selective H2 – ranitidină, famotidină, etc.), anemia pernicioasă (o boală autoimună, caracterizată prin producerea de anticorpi impotriva factorului intrinsec, proteină esențială pentru absorbția vitaminei B12), și consumul excesiv de alcool.
Simptomele deficitului de vitamina B12 pot fi variate și adesea se dezvoltă treptat, ceea ce poate duce la întârzieri în diagnosticare. Manifestările clinice pot include:
Tratamentul depinde de severitatea simptomelor și cauza deficitului. În cazul deficitului simptomatic, terapia cu B12 intramusculară este de obicei inițiată, urmărindu-se progresul către suplimente orale odată ce simptomele s-au rezolvat. Se recomandă dozarea holotranscobalaminei (forma activă) și cobalaminei totale pentru monitorizarea periodică a eficacității tratamentului [3].
Când este recomandată determinarea vitaminei B12 ?
Determinarea nivelului seric de cobalamină este indicată în următoarele situații:
Măsurarea nivelului de cobalamină sau a biomarkerilor metabolismului acesteia (holotranscobalamina, homocisteina, acid metilmalonic seric și urinar) este importantă pentru diagnosticarea timpurie și managementul deficitului de vitamina B12, asigurând astfel menținerea unei stări de sănătate optime.
Bibliografie
În momentul in care va prezentati pentru recoltarea analizelor, va rugam sa respectati urmatoarele recomandari:
Laboratoarele Clinica Sante efectuează analize medicale în parteneriat cu următoarele companii private de asigurări.
A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!
Vezi cosul Trimite comandaTrebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.