Panel cancere ereditare-Clarity plus

Reducere -12%
3601 Lei   3168,88 Lei

Termen de execuție

  • 40 zile lucrătoare

Transport (Temp °C)

  • 20-25 °C, Ambient

Recipient recoltare

  • Vacutainer cu dop mov (K3 EDTA)

Tip Probă

  • Sânge total

Pentru informații privind testele genetice, cât și pentru consultul pre-testare vă puteți adresa specialiștilor noștri:
E-mail: consult.genetic@clinica-sante.ro
Telefon: 0773.975.894 (Luni-Vineri în intervalul orar 8.00-16.30)
Call Center: *8787

Consultul genetic post-testare este GRATUIT!


Secvențiere 55 gene:

APC, ATM, ATR, AXIN2, BAP1, BARD1, BLM, BMPR1A, BRCA1, BRCA2, BRIP1, CDH1, CDK4, CDKN2A (p16INK4a), CDKN2A (P14arf), CHEK2, DICER1, EPCAM, FAM175A, FANCA, FANCL, FANCM, GREM1, GALNT12, GEN1, HOXB13, MEN1, MITF, MRE11, MLH1, MSH2, MSH6, MSH3, MUTYH, NBN, NF1, NTHL1, PALB2, PMS2, POLD1, POLE, PPP2R2A, PTEN, RAD50, RAD51B, RAD51C, RAD51D, RET, RNF43, RPS20, SMAD4, SMARCA4, STK11, TP53, VHL.

1. Boala/ afecțiunea pentru care este indicată analiza

Cancerele ereditare reprezintă un grup heterogen de boli genetice asociate cu un risc semnificativ crescut de dezvoltare de tumori maligne.

Chiar dacă nu am identificat cauze genetice pentru toate tipurile de cancer, știm că există mai multe modificări genetice sau mutații care pot fi moștenite de la părinți la copii și pot crește riscul unei persoane de a dezvolta boala.

Se estimează că 10% din cazuri de cancer sunt asociate cu o genă defectuoasă moștenită.*a

O mutație poate crește semnificativ riscul de a dezvolta cancer. Spre exemplu, riscul de cancer de sân pentru femeile cu mutații BRCA1 sau BRCA2 este de 20% până la vârsta de 40 de ani, 55% până la vârsta de 60 de ani și de peste 80% până la vârsta de 80 de ani.*b

Cele mai importante aspecte care influențează luarea deciziei de efectuare a testului de Panel de Cancer Ereditar sunt:

  • Istoricul familial: Evaluarea detaliată a istoricului familial pentru identificarea pattern-urilor de cancer și a posibilelor sindroame ereditare.
  • Consiliere genetică: Consultarea cu un consilier genetic pentru a evalua riscurile și beneficiile testării, precum și pentru a oferi sprijin emoțional și informații adecvate.
  • Implicarea familiei: Discuția cu membrii familiei și implicarea lor în procesul decizional, deoarece rezultatele testului pot afecta întreaga familie.
  • Opțiuni de gestionare a riscului: Identificarea și discutarea opțiunilor de gestionare a riscului, precum monitorizarea medicală regulată, intervenții preventive și opțiuni de tratament.
  • Impactul emoțional: Conștientizarea și gestionarea impactului emoțional al testării și a posibilelor rezultate asupra pacientului și a familiei sale.
  • Costul: Evaluarea costului pentru a asigura accesul la testare și tratament.

2. Simptome - manifestări

Sindromul de Cancer Ereditar poate să fie sugerat de următorele aspecte clinice ale istoricului medical personal și familial:

  • Prezența cancerului la o vârstă tânără (sub 50 de ani).
  • Persoanele cu istoric personal/familial de cancer de sân, ovar, salpinge sau peritoneu.
  • Prezența mai multor tipuri de cancer în aceeași persoană sau în aceeași familie.
  • Cancerul apărând în organe pereche, cum ar fi ambii rinichi sau ambii sâni.
  • Mai mulți membri ai familiei de gradul întâi cu același tip de cancer (de exemplu, o mamă, o fiică și surorile cu cancer de sân)
  • Cazuri neobișnuite ale unui tip specific de cancer (de exemplu, cancer de sân la un bărbat).
  • Prezența defectelor congenitale și prezenta de formațiuni congenitale - polipi sau nevi melanocitici (alunițe) asociate cu sindroamele de cancer moștenit.
  • Apartenența la un grup rasial sau etnic cu un risc crescut de a avea un anumit sindrom de susceptibilitate la cancer, combinat cu caracteristicile de mai sus.
  • Rezistența la tratamentul convențional pentru un anumit tip de cancer.
  • Un membru al familiei care a fost testat pozitiv pentru o mutație genetică moștenită asociată cu cancer. *d

3. Cum se poate diagnostica?

Există multiple tehnici de diagnostic genetic pentru cancerele ereditare:

Teste genetice țintite: Unele teste genetice sunt disponibile pentru identificarea unor mutații genetice pe gene specifice, asociate cu anumite sindroame de cancer ereditar, cum ar fi testele pentru genele BRCA1 și BRCA2 în cazul cancerului mamar și ovarian ereditar.

Teste de deleție și duplicare: Unele mutații genetice implicate în cancerul ereditar pot fi de tipul de deleție (pierderea unui segment de ADN) sau de duplicare (creșterea numărului de copii ale unui segment de ADN). Testele de deleție/duplicare pot detecta aceste tipuri de modificări genetice.

Secvențierea de nouă generație (NGS): Aceasta este o tehnică de secvențiere a ADN-ului care permite analiza rapidă și precisă a întregului genom sau a unor gene specifice asociate cu sindroamele de cancer ereditar (panel de gene).

4. Scurtă descriere a analizei 

Panelul de cancere ereditare - Clarity Plus - este un test care permite analiza a 55 de gene, printre care BRCA1 și BRCA2, asociate cu un risc crescut pentru cele mai comune forme de cancer ereditar - cancerul de sân, cancerul ovarian, cancerul uterin, cancerul colorectal, melanomul, cancerul pancreatic, cancerul gastric, cancerul de prostată și și alte tipuri de cancer.

Panelul de cancere ereditare - Clarity Plus - este recomandat urmatoarelor persoane:

  • Pacienții care au un membru al familiei care a fost testat pozitiv pentru o mutație genetică asociată cu cancer.
  • Pacient cu cancer la o vârstă tânără (sub 50 de ani).
  • Prezența mai multor tipuri de cancer la aceeași persoană.
  • Istoric familial cu mai mulți membri ai familiei cu același tip de cancer.
  • Cancer in mai multe generații.
  • Cancer în organe pereche.
  • Prezența defectelor congenitale și de formațiuni congenitale - polipi sau nevi melanocitici (alunițe) asociate cu sindroamele de cancer moștenit.
  • Persoanele cu istoric personal/familial de cancer de sân, ovar, salpinge sau peritoneal.*c

Testului ne poate oferi următoarele informații:

  • Ne indică prezența unor mutații patogenice care pot influența riscul individual de a dezvolta anumite tipuri de cancer, ce pot fi transmise descendenților.
  • dentifică membrii familiei care au moștenit aceste mutații, având o predispoziție crescută de a dezvolta cancer. Aceștia pot fi incluși în programe de screening, iar prin aceste informații se vor lua măsuri de prevenție și se vor implementa posibile tratamente.
  • Precizează membrii familiei care nu au moștenit aceste mutații, indicând un risc scăzut de a dezvolta cancer, reducând astfel stresul psihic asociat incertitudinii datorat lipsei rezultatului, evitând în acelaşi timp manevre inutile.

Rezultatele testului pot fi:

  • Rezultat negativ - Mutații benigne/probabil benigne: Uneori, rezultatul testului poate fi negativ, adică nu sunt identificate mutații genetice asociate cu cancerul ereditar. Acest lucru nu exclude complet riscul de cancer ereditar, deoarece pot exista alte mutații sau factori genetici care nu sunt detectate de panelul respectiv.
  • Rezultat pozitiv - Mutații patogene/probabil patogene: Identificarea mutațiilor genetice care sunt cunoscute pentru a fi asociate cu un sindrom de cancer ereditar specific. Aceste mutații pot crește semnificativ riscul de cancer.
  • Variante de semnificație incertă (VUS): Unele variante genetice identificate pot fi clasificate ca VUS, ceea ce înseamnă că impactul lor asupra riscului de cancer nu este clar definit.

În cadrul testului sunt analizate următoarele gene:

Genă Boala Cancere frecvent asociate asociate
APC Polipoza adenomatoasă familială Adenom periampular, Adenocarcinom colorectal, Adenocarcinom de prostată, Cancer gastric, Hepatoblastom.
ATM Sindromul Louis-Bar (Ataxia-telangiectasia) Adenocarcinom pulmonar, Adenocarcinom de colon, Adenocarcinom endometrial endometrioid, Adenocarcinom prostatic, Carcinom ductal invaziv de sân, Limfom, non-Hodgkin cu celule B, Limfomul cu celule de manta, Leucemie prolimfocitară cu celule T.
ATR Sindromul Seckel Adenocarcinom pulmonar, Carcinom ductal invaziv de sân, Adenocarcinom de colon, Adenocarcinom endometrial endometrioid, Carcinom urotelial vezical
AXIN2 Sindromul de oligodonție-cancer colorectal Adenocarcinom colonic, Carcinom ductal invaziv mamar, Adenocarcinom pulmonar, Adenocarcinom endometrial endometrioid, Carcinom mamar invaziv.
BAP1 Sindromul Kury-Isidor carcinom invaziv ductal de sân, Adenocarcinom pulmonar, Carcinom urotelial vezical, Carcinom cu celule renale clare, Adenocarcinom de colon
BARD1 Adenocarcinom endometrial endometrioid, Carcinom ductal invaziv de sân.
BLM Sindromul Bloom Adenocarcinom de colon, Adenocarcinom pulmonar, melanom cutanat, Adenocarcinom endometrial endometrioid, Carcinom ductal invaziv de sân.
BMPR1A Sindromul de Polipoza intestinală juvenilă Adenocarcinom al colonului, Adenocarcinom al prostatei, Carcinom pulmonar, Adenocarcinom endometrioid al endometrului, Carcinom ductal invaziv al sânului.
BRCA1 Cancer ereditar de sân și ovarian, Anemia Fanconi, grupul de completare S
Adenocarcinom pulmonar, Carcinom ductal invaziv de sân, Adenocarcinom de colon, Adenocarcinom seros ovarian de grad înalt, Carcinom urotelial vezical, Carcinom pancreatic.
BRCA2  
Cancer ereditar de sân și ovarian; Tumoră Wilms; Anemia Fanconi, grupul de complementare D1
Adenocarcinom de colon, Adenocarcinom pulmonar, Carcinom ductal invaziv de sân, Adenocarcinom prostatic, Adenocarcinom endometrial endometrioid, Cancer ovarian
BRIP1 Anemia Fanconi, grupul de complementare J carcinom ductal invaziv de sân, Adenocarcinom pulmonar, Adenocarcinom de colon, Carcinom invaziv de sân, Adenocarcinom endometrial endometrioid.
CDH1 Sindromul de cancerului gastric și lobular de sân difuz carcinom lobular invaziv de sân, Carcinom ductal invaziv de sân, Cancer ovarian, Carcinom endometrial, Cancer prostatic, Adenocarcinom de colon, Adenocarcinom pulmonar.
CDK4 Adenocarcinom pulmonar, liposarcom dediferențiat, glioblastom multiform convențional, glioblastom, liposarcom bine diferențiat, Melanom
CDKN2A (p16INK4a) Sindromul de melanom și tumori ale sistemului nervos Adenocarcinom pulmonar, Adenocarcinom pancreatic, glioblastomul multiform convențional, melanom cutanat, Carcinom urotelial vezical
CDKN2A (P14arf) Sindromul de melanom și tumori ale sistemului nervos Adenocarcinom pulmonar, Adenocarcinom pancreatic, glioblastomul multiform convențional, melanom cutanat, Carcinom urotelial vezical
CHEK2 Sindrom de predispoziție la tumori 4, sân/prostată/colon Adenocarcinom pulmonar, Carcinom ductal invaziv de sân, Adenocarcinom de colon, Adenocarcinom endometrial endometrioid, Carcinom urotelial vezical, Osteosarcom
DICER1 Blastom Pleuropulmonar Adenocarcinom pulmonar, Adenocarcinom de colon, Adenocarcinom endometrial endometrioid, melanom cutanat, Rabdomiosarcom, Carcinom ductal invaziv de sân.
EPCAM Sindrom Lynch 8 Adenocarcinom pulmonar, Adenocarcinom de prostată, Adenocarcinom de colon, Carcinom ductal invaziv de sân, Adenocarcinom seros ovarian de grad înalt.
FAM175A Adenocarcinom de colon, Adenocarcinom endometrial endometrioid, Carcinom ductal invaziv de sân, Adenocarcinom pulmonar, Adenocarcinom prostatic
FANCA Anemia Fanconi, grupa de completare A Adenocarcinom pulmonar, Adenocarcinom de colon, Carcinom ductal invaziv de sân, Adenocarcinom prostatic, Carcinom urotelial vezical.
FANCL Anemia Fanconi, grupa de completare L Adenocarcinom de colon, Adenocarcinom pulmonar, glioblastom multiform convențional, Adenocarcinom endometrial endometrioid, melanom.
FANCM Insuficiență spermatogenică Adenocarcinom pulmonar, Adenocarcinom colonic, melanom, glioblastom, Carcinom ductal invaziv de sân.
GREM1 Adenocarcinom colonic, melanom, Carcinom urotelial vezical, Adenocarcinom pulmonar.
GALNT12 Adenocarcinom pulmonar, Carcinom urotelial vezical, Carcinom ductal invaziv de sân, Adenocarcinom de prostată, tumoră neuroendocrină intestinală mică, Cancer colorectal
GEN1 colon Adenocarcinoma, lung Adenocarcinoma, endometrial endometrioid Adenocarcinoma, glioblastoma, and melanoma
HOXB13 carcinom ductal invaziv de sân, Adenocarcinom pulmonar, Carcinom invaziv de sân, Adenocarcinom prostatic, Adenocarcinom de colon.
MEN1 Neoplazia endocrină multiplă de tip 1 Neoplasm pancreatic neuroendocrin, Carcinom ductal invaziv de sân, Adenocarcinom de colon, Adenocarcinom pulmonar, Adenocarcinom endometrial endometrioid
MITF Sindrom COMMAD Adenocarcinom de colon, Adenocarcinom pulmonar, melanom cutanat, Adenocarcinom endometrial endometrioid
MRE11 Sindrom Ataxia-Telangiectazia-like Adenocarcinom pulmonar, Adenocarcinom de colon, Adenocarcinom endometrioid endometrial, Carcinom ductal invaziv de sân, melanom cutanat.
MLH1 Sindromul Muir-Torre;
Sindromul de cancer asociat cu repararea deficitară ADN 1
Adenocarcinomul de colon, Adenocarcinomul pulmonar, Adenocarcinomul endometrioid endometrial, Carcinom ductal invaziv de sân, glioblastomul convențional.
MSH2 Sindrom Lynch 1, Sindrom Muir-Torre Adenocarcinom de colon, Adenocarcinom pulmonar, Adenocarcinom endometrial endometrioid, Adenocarcinom prostatic, Carcinom ductal invaziv de sân
MSH6 Sindrom Lynch 5, Sindromul de cancer asociat cu repararea deficitară ADN 3 Adenocarcinom de colon, Adenocarcinom pulmonar, Adenocarcinom endometrial endometrioid, Carcinom ductal invaziv de sân, Adenocarcinom prostatic.
MSH3 Polipoza adenomatoasă familială de tip Adenocarcinomul de colon, Adenocarcinomul endometrial endometrioid, Adenocarcinomul pulmonar, Adenocarcinomul prostatic, glioblastomul multiform convențional.
MUTYH Adenoamatoza multiplă colorectală Adenocarcinom pulmonar, Adenocarcinom de colon, Adenocarcinom endometrial endometrioid, Carcinom ductal invaziv de sân, Cancer gastric
NBN Sindromul de rupere Nijmegen carcinom ductal invaziv de sân, Adenocarcinom pulmonar, Adenocarcinom de colon, Adenocarcinom de prostată, Carcinom mamar invaziva
NF1 Neurofibromatoza tip 1 Adenocarcinom pulmonar, Carcinom ductal invaziv de sân, glioblastom multiform convențional, melanom cutanat, Adenocarcinom de colon, Leucemie juvenilă mielomonocitară
NTHL1 Polipoza adenomatoasă familială 3 Adenocarcinom de colon, glioblastom multiform convențional, Adenocarcinom endometrial endometrioid, liposarcom, Carcinom ovarian de celule mici
PALB2 Anemia Fanconi, grupul de complementare N Adenocarcinom pulmonar, Adenocarcinom colonic, Carcinom ductal invaziv de sân, Adenocarcinom endometrial endometrioid, Carcinom urotelial vezical, Carcinom ovarian, Cancer pancreatic
PMS2 Sindrom Lynch 4, Sindromul de cancer asociat cu repararea deficitară ADN 4 Adenocarcinom pulmonar, Adenocarcinom de colon, Adenocarcinom endometrial endometrioid, Carcinom ductal invaziv de sân, melanom cutanat.
POLD1 Sindromul de hipoplazie mandibulară, surzenie, caracteristici progeroide și lipodistrofie Adenocarcinom de colon, Adenocarcinom pulmonar, Carcinom ductal invaziv de sân, Adenocarcinom endometrial endometrioid, melanom cutanat
POLE Sindromul IMAGE-I; Sindromul FILS Adenocarcinom pulmonar, Adenocarcinom de colon, Adenocarcinom endometrial endometrioid, melanom cutanat, Carcinom ductal invaziv de sân.
PPP2R2A carcinom ductal invaziv de sân, Adenocarcinom de colon, Carcinom scuamos cervical, glioblastom multiform convențional, Adenocarcinom pulmonar.
PTEN Sindromul Cowden 1, Boala Lhermitte-Duclos Adenocarcinom endometrial endometrioid, glioblastom multiform convențional, Adenocarcinom prostatic, Carcinom ductal invaziv de sân, Adenocarcinom de colon.
RAD50 Sindromul de rupere Nijmegen-like Adenocarcinom de colon, Adenocarcinom pulmonar, Adenocarcinom endometrial endometrioid, Carcinom urotelial vezical, melanom cutanat.
RAD51B Adenocarcinom, melanom cutanat, Carcinom urotelial vezical, Adenocarcinom endometrial endometrioid, Adenocarcinom prostatic.
RAD51C carcinom ductal invaziv de sân, Carcinom invaziv de sân, Adenocarcinom pulmonar, Carcinom urotelial vezical, Adenocarcinom de colon, Cancer ovarian
RAD51D Cancer ereditar de sân și ovarian



carcinom ductal invaziv de sân, Adenocarcinom pulmonar, Adenocarcinom de colon, Adenocarcinom seros ovarian de grad înalt, Adenocarcinom endometrial endometrioid
RET Neoplazia endocrină multiplă Adenocarcinom pulmonar, Adenocarcinom de colon, Carcinom medular tiroidian, melanom cutanat
RNF43 Sindromul de cancer polipoz sesil serrat Adenocarcinom de colon, Carcinom ductal invaziv de sân, Adenocarcinom pancreatic, Adenocarcinom endometrial endometrioid, Adenocarcinom pulmonar
RPS20 Cancer colorectal ereditar non-polipozic
SMAD4 Sindromul Myhre Adenocarcinom de colon, Adenocarcinom pancreatic, Adenocarcinom pulmonar, Adenocarcinom colorectal, Adenocarcinom rectal, Cancer pancreatic
SMARCA4 Sindromul Coffin-Siris 4 Adenocarcinom pulmonar, Adenocarcinom de colon, Adenocarcinom endometrioid endometrial, Carcinom urotelial vezical, Carcinom ductal invaziv de sân.
STK11 Sindromul Peutz-Jeghers Adenocarcinom pulmonar, Carcinom ductal invaziv de sân, Carcinom pulmonar cu celule non-mici, Adenocarcinom de colon, Cancer testicular
TP53 Sindromul Li-Fraumeni Adenocarcinom pulmonar, Adenocarcinom de colon, Carcinom ductal invaziv de sân, Adenocarcinom pancreatic, Adenocarcinom seros ovarian de grad înalt, Carcinom hepatocelular, Osteosarcom.
VHL Sindromul Von Hippel-Lindau Carcinom cu celule renale cu celule clare, Carcinom cu celule renale, Adenocarcinom pulmonar, Adenocarcinom de colon, Carcinom urotelial vezical.

*e*f
5. Valori de referință - pentru ca medicii să compare rezultatele analizei cu valorile de referință, ca să determine dacă există abateri sau anomalii în parametrii analizați. 

Odată ce probele au fost prelucrate și rezutatele sunt generate, variantele genice identificate sunt clasificate în funcție de nivelul de patogenitate, prin analiză bioinformatică, conform criterilor ACMG, în urmatoarele categorii:

  • Patogenă
  • Probabil patogenă
  • Variantă cu semnificație incertă (VUS)
  • Probabil benignă
  • Benignă  

Criterile care determină clasificarea acestor variante sunt următoarele:

Impactul asupra funcției proteice: Este evaluată natura schimbării genetice și modul în care aceasta ar putea afecta producția sau funcționarea proteinei asociate.

Prevalența în populație și în bazele de date: Se examinează frecvența variantelor în populația generală și în bazele de date genetice pentru a determina dacă este o variantă comună sau rară.

Efectul asupra conservării evolutive a secvențelor: Se analizează gradul de conservare a secvenței genetice pe parcursul evoluției și impactul schimbării asupra acestei conservări.

Date experimentale funcționale: Se iau în considerare datele experimentale care confirmă impactul variantelor asupra funcției genei sau a proteinelor.

Co-ocurența cu alte mutații cunoscute: Se examinează dacă variantele genetice sunt întâlnite împreună cu alte mutații cunoscute sau dacă sunt asociate cu o anumită clasă de mutații.

Penetranța: Se examinează cât de frecvent se manifestă fenotipul asociat cu varianta în persoanele care au moștenit-o.*g

6.Precizie și sensibilitate: Medicii sunt interesați de precizia și sensibilitatea analizei medicale utilizate. Aceste caracteristici determină capacitatea analizei de a detecta 

PROTOCOL secvențiere

7. Cum se recoltează proba?

Testul se efectuează pornind pe o probă de sânge. Proba se v-a recolta în două eprubete cu EDTA de 6 ml, minimul fiind de 3 ml de sânge în fiecare eprubetă. Nu sunt necesare pregătiri în prealabil a pacientului.

8. Tehnologie utilizată pentru identificarea rezultatului (dacă este cazul). Timpul de execuție

Testul este un panel NGS (Next-Generation Sequencing), o tehnică de secvențiere a ADN-ului care permite analizarea simultană a mai multor gene sau regiuni genetice într-o singură probă de ADN, astfel fiind mai eficent din punct de vedere a costului decât  testarea fiecărei gene individual. Acesta este utilizat pentru a identifica mutațiile genetice asociate cu diverse condiții medicale, inclusiv cancerele ereditare, bolile genetice și alte afecțiuni genetice.

Un panel NGS poate fi proiectat pentru a analiza un set specific de gene sau regiuni care sunt cunoscute pentru a fi implicate în anumite boli. De exemplu, un panel NGS pentru Cancere Ereditare poate include gene precum BRCA1, BRCA2 și alte gene asociate cu predispoziția la cancer de sân.

Timpul de execuție este de 40 de zile lucătoare.

9. Rezultatele și interpretarea -informații care oferă medicilor o perspectivă asupra stării de sănătate a pacientului, îi ajută să formuleze un diagnostic și să planifice tratamentul adecvat. 

Testul poate să ofere următoarele rezultate:

  • Rezultat negativ - Mutații benigne/probabil benigne: Uneori, rezultatul testului poate fi negativ, adică nu sunt identificate mutații genetice asociate cu cancerul ereditar. Acest lucru nu exclude complet riscul de cancer ereditar, deoarece pot exista alte mutații sau factori genetici care nu sunt detectate de panelul respectiv.
  • Rezultat pozitiv - Mutații patogene/probabil patogene: Identificarea mutațiilor genetice care sunt cunoscute pentru a fi asociate cu un sindrom de cancer ereditar specific. Aceste mutații pot crește semnificativ riscul de cancer.
  • Variante de semnificație incertă (VUS): Unele variante genetice identificate pot fi clasificate ca VUS, ceea ce înseamnă că impactul lor asupra riscului de cancer nu este clar definit. 

Acestea fiind spuse, *h există studii în literatură care încurajează re-analiza periodică a rezultatelor, deoarece rezultatelor pot să fie modificate pe măsură ce se acumulează mai multe informații despre patogenitatea variantei identificate. Astfel, pacienții nediagnosticați pot fi diagnosticați (un rezultat BENIGN sau VUS reclasificat in PROBABIL PATOGEN/PATOGEN) sau rezultatele fostelor diagnoze pot deveni invalide (un rezultat PROBABIL PATOGEN/PATOGEN BENIGN sau VUS reclasificat în BENIGN sau VUS).

10. După cât timp este necesar ca pacientul să îți facă din nou analiza..? 

Fiind un test genetic care evaluează mutațiile germinale, testul este necesar a fi efectuat, în conditiile unui rezultat clar, o singură dată pentru fiecare pacient. 

Odată ce se detecteză o variantă patogenă membri familiei pacientului pot să ia decizia de a face teste genetice pentru a vedea dacă au moștenit și ei varianta.
 


  1. Hereditary Cancer Syndromes: A Comprehensive Review with a Visual Tool - PMC (nih.gov)
  2. Breast and ovarian cancer risks due to inherited mutations in BRCA1 and BRCA2 - PubMed (nih.gov)
  3. BRCA Gene Mutations: Cancer Risk and Genetic Testing Fact Sheet - NCI
  4. Genetic Testing Fact Sheet - NCI (cancer.gov)
  5. Home - OMIM
  6. Home - My Cancer Genome
  7. Expanding ACMG variant classification guidelines into a general framework - PubMed (nih.gov)
  8. Reanalysis of Clinical Exome Sequencing Data (nejm.org)
  • Review-uri (0)

Scrie un review


close

Panel cancere ereditare-Clarity plus

A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!

Vezi cosul Trimite comanda
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!

Vezi cosul Trimite comanda