Acest profil de analize de biochimie cuprinde o serie de investigații care permit evaluarea modului în care funcționează diferite organe. Testele se efectuează a jeun (pe nemâncate) și sunt obligatoriu completate de hemoleucograma completă.
Hemoleucogramă completă este un test de screening pentru evaluarea stării de sănătate care oferă informații despre numărul și calitatea celulelor albe (leucocite), celulelor roșii (eritrocite sau hematii), trombocitelor (sau plachete). Este un test esențial pentru screening-ul/monitorizarea anemiei, al alergiilor, al infecțiilor.
VSH sau rata de sedimentare a eritrocitelor, este un test de sânge care poate oferi informați despre existență unei inflamații în corp. Această analiză nu este un instrument de diagnostic de sine stătător, dar vă ajuta medicul să diagnosticheze sau să monitorizeze progresul unei boli inflamatorii.
Proteina C reactiva, cantitativ (CRP)
Proteina C reactivă (CRP) este un biomarker al inflamației. Concentrațiile serice ale CRP cresc rapid (chiar mai mult de 100 de ori) ca răspuns la inflamație sau leziuni tisulare.
ASLO cantitativ
ASLO este o analiza care se efectuează din sânge pentru a detecta anticorpii produși de sistemul imunitar sub influența antigenică a streptolizinei (o hemolizină produsă de streptococii de grup A).
Analiza este recomandată pentru confirmarea expunerii la speptolizina streptococică, în diagnosticul condițiilor asociate infecțiilor streptococice: reumatism articular acut, glomerulonefrită, scarlatină, sendocardită și pentru monitorizarea pacienților cu reumatism articular acut.
Glucoza serică (glicemie)
Glicemia reprezintă la concentrația glucozei (zahăr) din sânge. Determinarea glucozei serice este indicată pentru screening-ul, diagnosticul si monitorizarea diabetului zaharat și pentru diagnosticul hipoglicemiei.
TGO / AST și TGP / ALT
Transaminazele (sau aminotransferaze) sunt enzime implicate în sinteza aminoacizilor care intră în compoziția proteinelor.
Determinarea concentrației transaminazelor în sânge este importantă în diagnosticarea și urmărirea mai multor boli, dar cel mai frecvent sunt utilizate pentru evaluarea funcției hepatice.
Bilirubina totala
Determinarea bilirubinei totale este utilă în diagnosticul diferențial al cauzelor hepatice și extrahepatice ce se pot asocia cu icter (de exemplu: hepatite acute și cronice de diferite etiologii versus afecțiuni biliare sau pancreatice).
Calciu seric total și Calciu ionic seric sunt teste utile pentru diagnosticarea și monitorizarea mai multor tipuri de afecțiuni care afectează oasele, rinichii, sistemul digestiv și glandele paratiroide.
Magneziu seric este un electrolit implicat în mai multe funcții din corp: controlul tensiunii arteriale, reglarea glicemiei, funcționarea adecvată a sistemului nervos, muscular și a inimii.
Sideremie (fier seric) este o investigație prin care se măsoară nivelul de fier din organism. Fierul este un mineral esențial pentru funcționarea celulelor roșii, care transportă oxigenul prin sânge. Un nivel prea scăzut de fier în sânge poate indica anemie, iar un nivel prea crescut de fier poate indica hemocromatoză.
Proteine totale serice
Dozarea proteinelor serice este utilă pentru depistarea deficiențelor nutriționale, a afecțiunilor hepatice severe sau a pierderilor proteice.
Pacienții cu afecțiuni gastro-intestinale, hepatice sau renale pot face această analiză pentru a monitoriza boala și tratamentul.
IgE seric
Imunoglobulinele E (IgE) - denumirea de IgE vine de la “eritem”, deoarece aceastã clasã de anticorpi este unul din mediatorii reacţiilor vasculare eritematoase. Concentraţia sericã a IgE creşte în parazitoze şi în stãrile alergice.
Examen coproparazitologic
Examen coproparazitologic este o investigație utilă pentru detectarea prezenței unor paraziți cu localizare intestinală.
Pentru o creștere a eficienței examenului coproparazitologic și o diagnosticare cât mai corectă a infestărilor parazitare cu localizare intestinală este recomandată efectuarea a 3 examene coproparazitologice, la interval de 7-10 zile.
25-OH Vitamina D
Vitamina D (25-OH Vitamina D) este termenul generic utilizat pentru a desemna Vitamina D2 sau ergocalciferolul si Vitamina D3 sau colecalciferolul.
Vitamina D stimuleaza absorbtia intestinala a calciului si fosforului, resorbtia osoasa si mineralizarea.
Antigen Giardia – ELISA
Giardia lamblia (Giardia duodenalis sau Giardia intestinalis) este un parazit flagelat care determină infecții la nivelul intestinului subțire după ingestia pe cale orală a chisturilor de Giardia, cel mai frecvent, prin intermediul apei contaminate.
Perioada de incubare este de 3-42 zile. Infecția acută prezinta următoarele simptome: diaree, pierderea apetitului, letargie, scădere în greutate.
Examen sumar urină+sediment
Examenul sumar de urină este o analiză prin care urina este analizată din punct de vedere fizic (densitate, culoare, aspect), biochimic (pH, glucoză, bilirubină, urobilinogen, proteine, glucoză, hematii, leucocite, nitriți, corpi cetonici) și microscopic (sedimentul urinar). Este o analiză utilă pentru screening-ul general al stării de sănătate și pentru diagnosticarea și monitorizarea a numeroase boli.