Pachet screening infertilitate feminina

Reducere -19%
805 Lei   650 Lei

Infertilitatea este definită prin incapacitatea unui cuplu de-a concepe un copil după un an de relații sexuale regulate neprotejate. Abilitatea unui cuplu de-a concepe un copil ține de fertilitatea ambilor parteneri și responsabilitatea pentru infectilitate aparține:  40 % dintre cazuri recunosc o cauza masculină, 40 % dintre cazuri sunt de cauza feminină, 20% dintre cazuri au etiologie mixtă în care sunt implicați ambii parteneri.

Infertilitatea feminină poate fi determinată de: cauze hormonale care afectează ovulația, cauze medicale (funcționale, anatomice). Obstruarea trompelor uterine este o cauza comună a infertilității în rândul femeilor. Boală inflamatorie pelvină (BIP) și infecțiile tractului genital superior, care cauzează endometrită, salpingită, abces tuboovarian și peritonită în micul bazin, pot contribui la infertilitatea tubară. În cele mai multe cazuri, infecția este ascendentă, Chlamydia trachomatis și Neisseria gonorrhoeae fiind infecții comune, cu incidența în creștere. Pot apare sechele pelvine, cu alterarea permanentă a trompelor uterine datorată reacțiilor imuno-alergice, ceea ce poate duce la durere pelvină cronică și infertilitate. În plus, există multe alte cauze de infertilitate tubară care includ: intervenții chirurgicale, sarcina extrauterină în antecedente, malformație congenitală, endometrioza și hidrosalpinx.

Pachetul de analize pentru screening-ul infertilității feminine, include analize uzuale de biochimie, hematologie, coagulare, dar și un set de analize hormonale importante pentru evaluarea principalelor cauze ale infertilității

Hemoleucogramă completă
Este un test de screening pentru evaluarea stării de sănătate care oferă informații despre numărul și calitatea celulelor albe (leucocite), celulelor roșii (eritrocite sau hematii), trombocitelor (sau plachete). Este un test esențial pentru screening-ul/monitorizarea anemiei, al alergiilor, al infecțiilor.

Timp Quick, Activitatea de protrombina, INR
TQ evaluează activitatea factorilor implicați pe calea extrinsecă și comună a coagulării.

APTT (Timpul de tromboplastina parțial activat)
APTT este un test funcțional care evaluează “calea intrinsecă”  și “comună” a coagulării.

Fibrinogen
Fibrinogenul este factorul I al coagulării, alături de trombina, fiind  sintetizat la nivelul ficatului. Dozarea fibrinogenului are următoarele întrebuințări clinice: evaluarea riscului de apariție a evenimentelor cardiovasculare prin creșterea fenomenelor trombotice sau hemoragice și identificarea unor posibile procese inflamatorii prezente la momentul recoltării.

Glucoză serica (glicemie)
Este un parametru important pentru a identifica un posibil un diabet zaharat tip I ori tip II.

TGO / AST și TGP / ALT
Transaminazele (sau aminotransferaze) sunt enzime implicate în sinteză aminoacizilor care intră în compoziția proteinelor.
Determinarea concentrației transaminazelor în sânge este importantă în diagnosticarea și urmărirea mai multor boli, dar cel mai frecvent sunt utilizate pentru evaluarea funcției hepatice.

Uree serică
Uree serică este utilizată pentru evaluarea disfuncțiilor renale, dar oferă informații și despre funcția hepatică sau aportul proteic prin alimentație.

Creatinina serică
Creatinina serică reprezintă un test de sânge ce pune în evidență modul de funcționare al rinichilor, fiind testul de bază pentru diagnosticul insuficienţei renale acute.

25-OH Vitamina D
Vitamina D (25-OH Vitamina D) este termenul generic utilizat pentru a desemna Vitamina D2 sau ergocalciferolul și Vitamina D3 sau colecalciferolul.
Vitamina D stimulează absorbția intestinală a calciului și fosforului, resorbția osoasă și mineralizarea.
În timp ce vitamina D este importantă pentru sănătatea musculo-scheletală, există date acumulate care sugerează că vitamina D poate fi, de asemenea, importantă pentru fertilitate, evoluția sarcinii și în alăptare. Schimbările semnificative ale metabolismului vitaminei D în timpul sarcinii, cum ar fi creșterea producției de calcitriol, „hormonul activ al vitaminei D”, susțîn rolul important al vitaminei D în acest context. Studiile observaționale arată că deficiența de vitamina D este un marker de risc pentru fertilitatea redusă și diferite complicații în timpul sarcinii și este asociată cu un conținut scăzut de vitamina D al laptelui matern. Un nivel mai crescut de vitamina D în sânge, poate îmbunătăți, de asemenea, simptomele atât ale ȘOP (sindromul ovarelor polichistice), cât și ale endometriozei - cele mai frecvente două afecțiuni care reduc fertilitatea feminină.

TSH
TSH este produs de hipofiza că răspuns la stimularea TRH sau la prezența unor nivele scăzute de hormoni tiroidieni – tiroxină (T4) și triiodotironină (T3).
Când controlul prin feed-back al hipofizei este redus datorită scăderii producției de hormoni tiroidieni (T3 și T4), TSH crește pentru a intensifica producția de hormoni tiroidieni. Această creștere apare în timp ce pacientul este asimtomatic și este astfel un indicator precoce și foarte sensibil pentru hipotiroidism.

AMH (hormon anti Mullerian)
AMH este o proteină dimer, că aparține familiei β2 de factori de transformare a creșterii. În timpul dezvoltării embrionare, AMH este este responsabil de regresia ductului  Mullerian. La femei, AMH este produs de celulele stratului granulos ale foliculilor de creştere din ovăr de la naștere până la menopauza, când devine indectabil. AMH reglează formarea foliculilor primari prin inhibarea recrutării foliculare exesive de către FSH. Rolul AMH-ului în foliculogeneza în face util în evaluarea rezervei ovariene.

FSH și LH (hormon luteinizant)
FSH și LH sunt glicoproteine constituite din lanțuri alfa și beta și sunt secretate de hipofiza anterioară.
FSH stimulează în special dezvoltarea foliculilor ovarieni la femei.
Controlul hipotalamic al secretiei de FSH și LH de către hipofiza anterioară pare a fi realizat prin hormonul de eliberare al gonadotropinei prin feed-back negativ la nivelul hipotalamusului prin estrogen.
LH stimulează sinteză foliculara de estrogeni, ovulația și formarea corpului luteal. Peak-ul FSH-ului este necesar pentru formarea foliculului/ovlului; valoarea maximă a LH survine aproximativ în aceiași perioada și stimulează formarea corpului luteal.

Estradiol
Estradiolul este un tip de estrogen, principalul hormon sexual la femei și este secretat de foliculii ovarieni. Mai mult de 95% din estradiol este legat de SHBG. Nivelul estradiolului crește de-a lungul fazei foliculare a ciclului menstrual, putând duce la scăderea FSH. La finalul fazei foliculare, nivelul de estradiol crește, având rol esențial în declanșarea ovulatiei. După ovulație, nivelul acestuia scade
Dozarea nivelului de estradiol este unul dintre cele mai frecvente teste de fertilitate, datorită faptului că oferă informații asupra rezervei ovariene. Estradiolul suprimă FSH. Dacă nivelul de FSH este normal, dar nivelul de estradiol este ridicat, această indică faptul că estradiolul suprimă artificial nivelurile de FSH.
Dacă a fost inițiat deja tratamentul de fertilitate, medicul curant solicită monitorizarea nivelului de estradiol pentru a vedea cum răspund ovarele la stimulare.

Prolactina
Prolactina este un hormon secretat de adenohipofiză cu rol favorizant asupra lactației. În timpul somnului, nivelele cresc de 2-3 ori, egalandu-le pe care prezente în timpul sarcinii.
Atunci când este secretată în exces, crește concentrația de hormoni androgeni suprarenali și blochează răspunsul gonadotropilor și a celulelor gonadale la factorii tropici prin scăderea gonadoliberinei (GnRH). Astfel, valorile cronice crescute de prolactina determina amenoree și infertilitate la femei.

Testosteron
Testosteronul este un hormon steroid din grupul androgen. Testosteronul este secretat în principal de ovare la femei, deși în cantități reduse este secretat și de grandele suprarenale.
Deficiența de testosteron la o femeie poate avea un impact substanțial asupra funcționării sexuale și reproductive.
Un nivel scăzut de testosteron mai poate cauza oboseală, tulburări de somn, creștere în greutate, probleme de fertilitate, cicluri menstruale neregulate, pierderea densității osoase etc. Aceste niveluri scăzute pot fi cauzate de unele afecțiuni ale ovarelor sau glandelor suprarenale, precum și de înaintarea în vârstă. În plus, scăderea nivelului de testosteron la femei este legată și de insuficiența renală.
Un nivel ridicat de testosteron la femei este asociat cu un risc mai mare de favorizare a sindromului ovarelor polichistice, sindrom care este una dintre cauzele infertilității.

Anti-TPO (Anti-tiroidperoxidaza)
Tiroidperoxidaza (TPO) este o enzimă implicată în sinteză hormonilor tiroidieni catalizând oxidarea iodului de la nivelul resturilor de tirozină ale tiroglobulinei pentru sinteză triiodotironinei și a tiroxinei (tetraiodotironinei). TPO este o glicoproteină asociată membranei, este exprimată doar la nivelul tireoicitelor și este unul dintre cei mai importanți antigeni ai glandei tiroide.
Patologiile glandei tiroide sunt frecvent determinate de mecanisme autoimune cu producere de autoanticorpi. Anticorpii anti-TPO activează sistemul complement și sunt implicați în disfuncții ale glandei tiroide și în patogeneză hipotiroidismului.
Dozarea anticorpilor anti-TPO este cel mai sensibil marker pentru detectarea bolilor autoimune de tiroidă (tiroidită Hashimoto, mixedemul idiopatic și boală Graves). Valorile cele mai crescute de anti-TPO sunt observate la pacienți ce suferă de tiroidită Hashimoto. În această boală, anticorpii anti-TPO sunt prezenți în 90% dintre cazuri, confirmând originea autoimună a bolii. În boală Graves, anti-TPO sunt prezenți în 60 – 80% dintre cazuri.
Hipotiroidisml se asociază frecvent cu infertilitate, eșec de reproducere prin FIV, avort repetat, eșec de implantare, eșec de reproducere, în general, atât spontan cât și prin proceduri de reproducere asistată (inseminare, fertilizare).

  • Review-uri (0)

Scrie un review


close

Pachet screening infertilitate feminina

A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!

Vezi cosul Trimite comanda
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!

Vezi cosul Trimite comanda