Pachet analize anemie

Reducere -18%
367 Lei   300 Lei

Electroforeza hemoglobinei (hemoleucograma inclusa)
Hemoglobina (Hb) este o proteină a globulelor rosii cu rol major in transportul O2 si a CO2, exprimata in grame de Hb la 100 ml de sânge venos (%) sau cantitativ in g/dl.
Electroforeza hemoglobinei este folosită ca un test screening pentru a identifica și evalua diferitele tipuri de hemoglobina din sange. 
Anomaliile hemoglobinei pot fi calitative, în asa numitele Hb anormale sau mai exact variante de Hb, cum ar fi: Hb S, Hb C, Hb E sau cantitative, precum talasemia (alfa, beta) si HPFH (persistenta ereditara a Hb fetale).

Numaratoare de reticulocite
Numaratoarea de reticulocite este un test care masoara procentul de reticulocite din sange. Reticulocitele sunt eritrocite (celule rosii) imature, anucleate, care contin acizi nucleici reziduali (ARN).
Atunci cand exista o productie crescuta de eritrocite (celule rosii) sau o pierdere severa de eritrocite mature, de exemplu in anemia hemolitica, este asociata cu o sinteza crescuta de reticulocite. Un numar foarte mare de reticulocite in sange poarta denumirea drept reticulocitoza.
Un numar anormal de scazut de reticulocite (reticulocitopenie) poate fi atribuit chimioterapiei, anemiei aplastice, anemiei pernicioase, afectiunilor maligne ale maduvei osoase, deficientei in productia de eritropoetina, deficientei de vitamine si minerale (fier, Vitamina B9, B12), afectiunilor sistemice (anemie datorata unei boli cronice).

Sideremie (fier seric)
Sideremia este o investigație prin care se măsoară nivelul de fier din organism. Fierul este un mineral esențial pentru funcționarea celulelor roșii, care transportă oxigenul prin sânge. Un nivel prea scăzut de fier în sânge poate indica anemie, iar un nivel prea crescut de fier poate indica hemocromatoză

Feritina
Concentrația de feritină este direct proporțională cu depozitele de fier din organism. 
La adulți, concentrația de feritină din ser variază în funcție de vârstă și sex. Există o creștere accentuată a concentrațiilor serice de feritină în prima lună de viață, ce coincide cu scăderea eritropoiezei la nivelul măduvei osoase. În 2 sau 3 luni, eritropoieza se reactivează și se observă o scădere a concentrației de feritină serică. La 6 luni, concentrația este redusă la niveluri destul de scăzute, concentrație care se menține pe tot parcursul copilăriei. Nu există diferențe între sexe până la debutul pubertății, moment în care concentrațiile de feritină cresc, în special la bărbați. Există o corelație pozitivă semnificativă între vârsta și concentrațiile serice ale feritinei la femei, dar nu și la bărbați.
Evaluarea depozitelor de fier ale organismului poate include determinarea fierului seric, capacitatea totală de legare a fierului (CTLF) și indicele de saturație al transferinei, însă aceste investigații sunt supuse unor variații diurne și pot fi mai puțin precise. În plus, nu discriminează între depozitele de fier sărăcite (deficit de fier) și afecțiunile asociate cu eliberarea defectuoasă a fierului (de exemplu, anemia datorată bolilor cronice).

Acid folic (folat) seric
Una dintre cele mai importante vitamine hidrosolubile, care face parte din complexul de vitamine B, este acidul folic. Dozarea acidului folic este recomandată pentru diagnosticul diferenţial al anemiei megaloblastice, în sindroame de malabsorbție, boli hepatice cronice etc.

Vitamina B12
Vitamina B12 (cobalamina) este o vitamină hidrosolubilă necesară pentru hematopoeză, pentru funcționarea normală a sistemului nervos și este implicată în metabolismul acizilor grași și al aminoacizilor. 
Deficitul de vitamina B12 poate fi determinat secreția deficitară a factorului intrinsec de către mucoasa gastrică (gastrectomie, atrofie gastrică) sau de malabsorbție la nivel intestinal.
Deficitul de vitamina B12 poate determina anemie macrocitară, glosită, neuropatie periferică, slăbiciune, hiperreflexie, ataxie, pierderea propriocepției, coordonare slabă și schimbări comportamentale. Aceste manifestări pot avea loc în orice combinații și mulți pacienți prezintă manifestări neurologice fără a prezenta anemie macrocitară.
Anemia pernicioasă este o formă de anemie macrocitară determinată de deficitul de vitamina B12 cauzată de secreția deficitară a factorului intrinsec de către mucoasa gastrică. 
Nivelul seric de acid metilmalonic și nivelul de homocisteină sunt ridicate în cazul deficienței de vitamina B12.
 
  • Review-uri (0)

Scrie un review


close

Pachet analize anemie

A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!

Vezi cosul Trimite comanda
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!

Vezi cosul Trimite comanda