Ultima variantă a virusului SARS-CoV-2 - Omicron XE alertează lumea medicală

Ultima variantă a virusului SARS-CoV-2 - Omicron XE  alertează lumea medicală

Ce este OMICRON XE?

OMICRON XE este cea mai recentă variantă de coronavirus care a fost detectată de oamenii de știință.
Omicron XE este o tulpină recombinantă de coronavirus, ceea ce înseamnă că este un hibrid mutant al versiunilor anterioare.

O variantă recombinantă apare atunci când un individ este infectat cu 2 sau mai multe variante în același timp, rezultând o amestecare a materialului său genetic în corpul pacientului. Aceasta nu este o întâmplare neobișnuită și mai multe variante recombinate SARS-CoV-2 au fost identificate pe parcursul pandemiei.
Cea mai recentă variantă detectată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este o combinație a două versiuni anterioare ale variantei Omicron – BA.1 și BA.2.

Cum se răspândește și cât de virulent este?

Varianta Omicron depășește rapid ca răspândire varianta Delta în țările cu transmitere comunitară. Severitatea infecției cu varianta Omicron pare mai mică decât cea a infecției cu Delta, însă transmiterea crescută poate pune o presiune suplimentră asupra sistemelor de sănătate și poate duce la o morbiditate semnificativă, în special în populațiile vulnerabile.

Potrivit rapoartelor, noua variantă este cu 10% mai transmisibilă decât subvarianta BA.2, care este deja cea mai contagioasă find comparata din acest punct de vedere cu rujeola.

În ultima săptămână, OMS  a înregistrat o creștere cu 8% a depistarii cazurilor de COVID-19, cu peste 11 milioane de rezultate pozitive la teste. Aceste creșteri au loc din cauza reducerii testelor în unele țări, explicând astfel cazurile noi apărute

Care este simptomatologia noii variante Omicron XE?

Noua tulpină este încă sub monitorizare atentă.
Raportul OMS afirmă: „OMS continuă să monitorizeze îndeaproape și să evalueze riscul pentru sănătatea publică asociat cu variantele recombinate, alături de alte variante de SARS-CoV-2 și va oferi actualizări pe măsură ce vor fi disponibile dovezi suplimentare”.

Cu toate acestea, având în vedere că este o mutație a două tulpini de Omicron, multe dintre simptome sunt sunt cel mai probabil similare.
Dovezile preliminare sugerează o potențială schimbare a tropismului variantei Omicron către tractul respirator superior, în comparație cu varianta Delta și virusul sălbatic care au un tropism pentru tractul respirator inferior 

Simptomele primare ale unei infecții ușoare sunt tuse, durere în gât, durere de cap, febră, oboseală și, în cazuri mai rare, posibilă pierdere a gustului sau a mirosului.

Unii pacienți au observat, de asemenea, un nas care curge, probleme gastro-intestinale, dureri de cap și o erupție cutanată.

Cât de severă este imbolnavirea cu noua tulpină?

Datele preliminare din Africa de Sud, Marea Britanie, Canada și Danemarca sugerează un risc redus de spitalizare in cazul infectiilor cu varianta Omicron în comparație cu Delta. Cu toate acestea, riscul de spitalizare este doar un aspect al severității. Dovezile actuale privind severitatea infecției și rata de spitalizare provin în mare parte din țări cu niveluri ridicate de imunizare a populației.

Severitatea infecției cu Omicron la populațiile cu rata de vaccinare diferită sau de expunere anterioară la alte variante ramane incertă. Sunt necesare mai multe date din diferite țări pentru a înțelege modul în care alți markeri clinici de severitate (necesarul de oxigen, ventilația mecanică, decesele) sunt asociați cu varianta Omicron. Datele preliminare sugerează că, la fel ca și în cazul celorlalte variante ale SARS-CoV-2, severitatea infecției cu Omicron crește odată cu vârsta și în prezența unor afecțiuni medicale subiacente, precum și în rândul persoanelor care nu sunt vaccinate.

Care este metoda de diagnostic?

Acuratețea testelor RT-PCR utilizate în mod obișnuit și a testelor antigen rapide nu pare să fie afectată în cazul variantei Omicron. Cele mai multe secvențe ale variantei Omicron raportate includ o deleție la nivelul genei S, care poate provoca o eșec al țintei genice S (S gene target failure) la detecția prin RT-PCR, particularitate care poate fi folosită drept marker pentru screening-ul in vederea detecției variantei Omicron.

Cu toate acestea, confirmarea trebuie obținută prin secvențiere genică.

Ce teste puteți efectua la Clinica Sante?

close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!

Vezi cosul Trimite comanda