Testări oncologice

Testări oncologice

SCC (Squamos Cell Carcinoma Associated Antigen)

Antigenul carcinoembrionar cu celule scuamoase (SCC) este o glicoproteină cu masă moleculară de aproximativ 45kDa care a fost extrasă si purificată inițial din țesuturile de carcinom cu celule scuamoase al colului uterin. Antigenul SCC funcționează ca membru al inhibitorilor de serin-proteaze.
Deoarece nivelul antigenului SCC este ridicat în sângele pacienților cu carcinom cu celule scuamoase, cum ar fi in cel de la nivelul colului uterin, plămânilor, capului, gatului si esofagului, acesta este folosit la scară largă ca marker tumoral pentru diagnosticarea auxiliară a carcinomului cu celule scuamoase, evaluarea efectului curativ și monitorizarea recidivei după tratament. Poate înregistra creșteri nesemnificative în patologii benigne ORL și ginecologice.

NSE (Neuron-specific enolase)

NSE este un marker util în monitorizarea pacienților cu tumori neuro-endocrine, în special cancerul pulmonar cu celule mici şi neuroblastomul. Creșteri ale nivelului seric al NSE apar mai des și sunt mai mari în fazele avansate ale cancerului decât în fazele incipiente. Valori ridicate se observă în serul tuturor pacienților cu trei sau chiar mai mult de trei metastaze.
Creșteri ale NSE se întâlnesc în neuroblastom, dar și alte tumori ale copiilor. Creșteri se mai pot întâlni și la pacienți care fac dializa. NSE a fost detectat la pacienți cu tumora Wilms, melanom, cancer de tiroida, rinichi, testicul și pancreas.

Cyfra 21-1

Cyfra 21-1 se regăsește în numeroase tumori maligne epiteliale precum cancer pulmonar, cancer gastrointestinal , cancer de col uterin. Acest fragment al citokeratinei 19 se eliberează în sânge după moartea celulei, astfel încât valoarea Cyfra 21-1este un bun indicator al gradului de necroză. Valori crescute ale Cyfra 21-1 înainte de inițierea tratamentului în cancere de cap și gât fără metastaze sunt asociate cu un prognostic negativ. Rezultatele mai multor studii au demonstrat că fragmentul 21-1 al citokeratinei 19 este un marker important de diagnostic și prognostic în cancerul pulmonar altul decât cel cu celule mici (non-small cell lung cancer-NSCLC).

CEA (Antigenul Carcinoembrionar)

Inițial s-a considerat ca CEA este un marker specific pentru cancerele tractului digestiv (colorectal, stomac, pancreas, ficat, vezica biliara); ulterior, studiile clinice au demonstrat creșterea CEA și în alte afecțiuni maligne (plămân, sân, ovar, col uterin, prostată) și mai puțin în afecțiuni benigne, de maxim 4 ori față de valorile normale (hepatite, ciroza hepatică, pancreatite, gastrite, colite ulcerative, diverticulite, boli inflamatorii pulmonare).
În monitorizarea pacienților după tratament chirurgical, antigenul carcinoembrionar (CEA) este mai sensibil decât tomografia computerizată, ecografia sau endoscopia și precede manifestările clinice ale extensiei bolii cu 2 - 18 luni. De aceea, pentru depistarea precoce a recidivelor la pacienții asimptomatici este recomandată repetarea determinării la fiecare 3 - 6 luni după intervenția chirurgicală.

Teste disponibile:
SCC (Squamous Cell Carcinoma) - comandă aici
NSE (cancer pulmonar) - comandă aici
Cyfra 21-1 - comandă aici
CEA (antigen carcioembrionar) - comandă aici

Examinări histopatologice (piese histologice și examen imunohistochimie)

În cadrul laboratorului de anatomie patologică, pot fi efectuate examinări ale țesuturilor prelevate pentru obținerea unui diagnostic de certitudine (dacă leziunea suspectă este benignă sau malignă). 

Examenul imunohistochimic vine în completarea examenul histologic, aducând o serie de clarificări în ceea ce privește caracterul tumorii. Prin stabilirea acestuia, tratamentul poate fi personalizat în funcție de tipul de tumoră.  Testul are la bază, reacţia dintre antigen din ţesutul de evaluat şi un anticorp adăugat pe ţesut. Reacţia este vizualizată la microscopul optic. Calitatea blocului de parafină este un element important în rapiditatea obţinerii secţiunilor pentru imunomarcare dar şi a rezultatelor investigaţiilor. 

Diagnosticul este elaborat în corelatie cu datele clinice, imagistice și paraclinice disponibile in momentul examinării preparatelor histopatologice descrise. Contextul clinic specific fiecarui pacient (afecțiuni maligne în prezent sau în antecedente, tratamente chimio/radioterapice, tratamente biologice sau imunomodulatoare, sarcina/lauzia la femei, antecente personale de transplant etc.) pot modifica radical diagnosticul.

ALK (D5F3, anaplastic lymphoma kinase)

Cele mai multe mutații ale genei ALK s-au observat în adenocarcinoamele pulmonare. Tehnica imunohistochimică folosește anticorpul monoclonal anti-ALK pentru detecția proteinei ALK în carcinoamele pulmonare non-microcelulare (adenocarcinom și carcinom scuamos).

Testarea ALK este indicată ca un ajutor în identificarea pacienților eligibili pentru tratamentul cu CRIZOTINIB, CERTINIB sau ALECTINIB.

PD-L1 (SP263, programmed death-ligand 1)

Expresia PD-L1 a fost observată în celulele imune și celulele tumorale. Expresia aberantă a PD-L1 în celulele tumorale interferă cu imunitatea anti-tumorală ducând la ocolirea răspunsului imun. 

Tehnica imunohistochimică de detecție a expresiei proteinei PD-L1 în carcinoamele pulmonare non-microcelulare este indicată în cazul pacienților eligibili pentru tratamentul cu ATEZOLIZUMAB (cazuri avansate de NSCLC).

Teste disponibile:
- Piesă histologică complexă, mastectomie + axilă - comandă aici
- Piesă histologică complexă, > 10 blocuri - comandă aici
- Piesă histologică complexă, 7 - 10 blocuri - comandă aici
-Examen Imunohistochimie (pana la 5 anticorpi) - comandă aici
-PD-L1 - imunohistochimie - comandă aici
-ALK - imunohistochimie - comandă aici

Mutații în gena EGFR

Gena EGFR codifică pentru factorul de creștere epidermal, membru al superfamiliei de receptori transmembranari tirozin-kinazici.
Mutațiile în gena EGFR în cancerul pulmonar (non small cell lung cancer) sunt comune la pacienții de origine orientală, de sex feminin, nefumători și determină transformarea malignă. Acestea sunt asociate cu răspuns la terapia țintită EGFR cu inhibitori tirozin kinazici și cu rezistența la terapia țintită EGFR (mutații de rezistență exonul 20, T790M).

Grupul țintă pentru efectuarea investigației sunt pacienți diagnosticați cu:

-Adenocarcinom pulmonar
-Cancer pulmonar mixt cu componentă adeno
-Cancer pulmonar scuamos

Tipuri de probă:
-Bloc de țesut în parafină
-Biopsie lichidă - pentru mutația primara atunci când nu se poate realiza biopsie sau materialul a fost epuizat pentru analizele anterioare

Teste disponibile:
-Detecția mutației T790M în gena EGFR, în cancerul pulmonar (plasmă, biopsie lichidă) - comandă aici
-Detecția mutației T790M în gena EGFR, în cancerul pulmonar (tesut inclus in parafina) -  comandă aici
-Detecția mutațiilor în exonii 18, 19, 20, 21 în gena EGFR în cancerul pulmonar (plasmă, biopsie lichidă) - comandă aici
-Detecția mutațiilor în exonii 18, 19, 20, 21 în gena EGFR în cancerul pulmonar (țesut inclus în parafină) - comandă aici

Testare tuberculoza latentă - Quantiferon TB-GOLD

Infecția tuberculoasă latentă este o boală non-transmisibilă, asimptomatică, care poate persista mulți ani și poate progresa către tuberculoză.

Diagnosticarea infecției tuberculoase latente este importantă pentru stabilirea unei conduite terapeutice adecvate astfel încât să poată fi prevenită boala tuberculoasă activă. Până de curând, testul cutanat cu tuberculina era singura metoda disponibilă pentru diagnostic. Din nefericire, testul cu tuberculină este limitat și poate determina rezultate fals-pozitive la pacienții care au fost recent vaccinați BCG, la pacienți cu infecții cu Mycobacterium altele decât Mycobacterium aparținând compexului Mycobacterium tuberculosis sau datorită altor factori externi.

Testul Quantiferon TB-Gold măsoară răspunsul imun mediat celular la antigene care simulează proteinele mycobacteriene ESAT-6, CFP-10 și TC7.7. Limfocitele invidivizilor infectați cu bacterii din complexul Mycobacterium tuberculosis (M. tuberculosis, M. bovis, M. africanum, M. microti și M. canetti) recunosc aceste antigene specifice. Procesul de recunoaștere antigenică de către limfocite implică generarea și sinteza de citokinei interferon gamma (IFN-γ). Detecția și cuantificarea prin ELISA a IFN-γ este utilizată pentru a identifica in vitro răspunsul la antigenele TB asociate cu infecția cu bacterii aparținând complexului M. tuberculosis. ESAT-6, CFP-10 și TB7.7 sunt absente de la tupinile de Mycomacterium bovis BCG și de la Mycobacteriile non-tuberculoase cu excepția M. kanasii, M. szulgai si M. marinum. 

Teste disponibile:
-QuantiFERON-TB Gold - comandă aici

    
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!

Vezi cosul Trimite comanda