S.O.S. Alergiile de primăvară

S.O.S. Alergiile de primăvară

Primăvara, când natura se dezmorțește după o lungă hibernare și renaște, tindem să credem că toată lumea trăiește cu intensitate bucuria și energia aduse de acest anotimp. În realitate, nu este chiar așa. Printre noi sunt numeroase persoane, pentru care primăvara înseamnă declanșarea unor alergii de sezon, care creează disconfort și o stare permanentă de rău. De câte ori ai întâlnit membri ai familiei, prieteni sau cunoscuți care strănută în continuu, au ochii roșii sau nasul înfundat? Sau poate chiar tu ai reacționat?!

 

Ce sunt alergiile?

Alergia este definită ca o reacție exagerată și patologică a sistemului imunitar față de o substanță străină din mediul înconjurător (antigen care poate deveni un alergen), care, în cantitatea și frecvența obișnuită, este inofensivă pentru organism. În terminologia medicală, alergia înseamnă hipersensibilitate. 

Practic, unele persoane devin hipersensibile, ca urmare a contactului cu o substanță străină sau particulă(antigenul), la care reacționeză instantaneu sistemul imunitar al cărui rol este de apărare împotriva oricărui agresor (alergenul). În timpul acestui proces de apărare, apar reacțiile alergice, ușor de recunoscut prin strănut, rinoree, nas înfundat, ochi roșii, mâncărimi ale pieli, respirație greoaie. Cea mai gravă reacție de hipersensibilitate care poate apărea este astmul alergic, un tip de astm bronșic.

 

Ce este antigenul? Dar alergenul?

Primăvara, particule foarte mici de polen, care provin de la copaci, flori sau ierburi și care nu sunt polenizate de albine, sunt purtate de vânt pe distanțe mari. În contact cu organismul uman, la unele persoane mai sensibile, vor apărea anumite reacții și simptome la nivel nazal, ocular sau bronșic.

Deci, antigenul poate fi definit ca fiind substanța, particula sau molecula complexă,  care o dată ce a pătruns în organismul uman declanșează un răspuns de apărare normal al acestuia prin formarea de anticorpi, reacționând specific cu aceștia.

Sistemul imunitar este o rețea complexă care conține celule și proteine (serice și mediatorii). Acestea transmit permanent informații între diferite țesuturi și organe, cu scopul apărării organismului împotriva agresorilor (ex.: microorganisme - virusuri, bacterii, fungi, paraziți; macromolecule non-self - alergeni de origine animală, vegetală sau chimică) și împiedică dezvoltarea bolilor și infecțiilor. 

Anticorpii sunt substanțe care sunt sintetizate în organism ca urmare a contactului cu antigenele, având proprietatea de a reacționa specific cu acestea.

O dată ce particula de polen pătrunde în organismul uman, sistemul nostru imunitar - mereu în gardă, reacționează imediat, începe apărarea și caută să elimine agresorul (alergenul).

Astfel, alergenul este un antigen de origine variată (vegetală, animală, chimică sau sintetică), care produce sensibilizarea organismului, determină producerea de anticorpi specifici cu care reacționează persoanele sensibile și determină o reacție alergică (reacție de hipersensibilitate).


Cum intră alergenii în organism?

  • Căile respiratorii – respirația unui alergen: acarienii din praful de cameră, polenul, sporii de mucegaiuri, etc.;
  • Piele – atingerea unui alergen : latex, metale (ex.: nichelul prezent în bijuterii, ceasuri, catarama curelelor, etc.), cosmetice;
  • Tractul gastrointestinal – ingerarea unui alergen: alimente (lapte, arahide, căpșuni, frăguțe, etc.), medicamente (ex.: aspirina, antibiotice, etc.).
 

Care sunt alergiile de primăvară? Cum se manifestă?

În România, sezonul alergiilor debutează în februarie-martie, când începe înflorirea copacilor polenizați de vânt: salcâm, stejar, frasin, carpen, plop, mesteacăn, fiind urmată de perioada aprilie-iunie când înfloresc gramineele (ierburile de gazon, grâu, orz, secară). 

  • La primul contact cu particula de polen (antigenul), prima linie de apărare a sistemului imunitar intervine în apărarea organismului prin înglobarea și digerarea microorganismelor și moleculelor străine. Acest prim contact cu antigenul induce sensibilizarea organismului la alergen.
  • La persoanele predispuse la alergii, sistemul imunitar acționează exagerat în încercarea de a elimina din organism alergenul, prin sinteza crescută de anticorpi de tip IgE, devenind dăunător organismului.
  • După un al doilea contact cu alergenul, se observă variate manifestări alergice, de hipersensibilitate. Severitatea manifestărilor clinice poate varia de la un disconfort minim (strănut, rinoree, nas înfundat, etc.), la simptome severe care pot afecta calitatea vieții (astmul alergic). 
 

Cum sunt diagnosticate alergiile?

Stabilirea diagnosticului de alergie cuprinde următoarele etape:
  • anamneza aduce informații despre: debutul și durata simptomelor; existența unor factori de mediu, sezonieri sau profesionali, care au declanșat sau agravat simptomatologia; tratamente urmate și eficiența lor; existența unor membrii din familie diagnosticați cu alergii (există o tendință de transmitere ereditară a alergiilor, dar nu întotdeauna); consumul de alimente și medicamente;    
  • depistarea alergenului prin utilizarea testelor cutanate efectuate de medicul alergolog
  • diagnostic de laborator:

    o hemoleucograma poate evidenția creșterea numărului de eozinofile;
    o valori crescute ale anticorpilor IgE totali;
    o teste din sânge pentru identificarea alergenilor la care organismul a fost sensibilizat (dozarea anticorpilor de tip IgE specifici) diagnostic molecular

 

Alergiile de primăvară pot fi prevenite?

Da, dacă ținem cont de recomandările specialiștilor și reducem expunerea la polen sau la orice alt tip de antigen, prin:
  • evitarea ieșirilor din casă dimineața și seara, atunci când este mult polen în atmosferă;
  • evitarea deschiderii geamurilor dimineața și seara, atunci când polenul este răspândit în aer; 
  • igenizarea periodică a aparatelor de aer condiționat înainte de utilizarea acestora pentru purificarea unei încăperi;
  • evitarea ieșirilor din casă, atunci când este vânt puternic;
  • folosirea măștii de protecție și a ochelarilor în situațiile în care este necesară ieșirea din locuință ; 
  • este indicat să faci duș imediat după reîntoarcerea acasă;
  • evitarea uscării rufelor afară.
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!

Vezi cosul Trimite comanda