Pachet 5 analize (Ca, Fe, Mg, K, Na)

Reducere -25%
73 Lei   55 Lei

Alimentația pe care o avem ne asigură necesarul de minerale?

Funcționarea optimă a celulelor și țesuturilor din organism depinde de concentrația diferitelor minerale provenite din aport alimentar, îndeosebi calciul (Ca), fierul (Fe), dar și magneziul (Mg), sodiul (Na) și potasiu (K).

Ca - este un mineral vital în constituția oaselor și dinților (aproximativ 99% din cantitatea totală a organismului), în coagulare, în normalizarea ritmului cardiac. De reținut este faptul că numai 15% din calciul ingerat este absorbit la nivelul tractului digestiv.

Fe - are ca funcție principală sinteza hemoglobinei și mioglobinei. Aportul de fier din alimentație trebuie să fie mult mai mare față de necesarul zilnic al organismului pentru că numai 10% din fierul ingerat este absorbit.

Mg - poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare și a osteoporozei, fiind implicat în menținerea nivelului normal de Ca și K.

K - este un mineral important pentru contractilitatea miocardică și reglarea ritmului cardiac având în vedere faptul că atât valorile crescute cât și cele scăzute pot fi amenințătoare de viață.

Na - poate fi esențial pentru aprecierea statusului apei și al sodiului în organism, în special atunci când o persoană prezintă senzație de sete, uscăciunea gurii, slăbiciune, letargie, stare de deshidratare a tegumentelor, tahicardie sau edeme.  

Analize conexe

PTH este un hormon secretat de glandele paratiroide ca răspuns la scăderea concentrației calciului plasmatic, determinând creșterea acestuia atât prin creșterea resorbției calciului și fosfaților din os, cât și prin scăderea eliberării calciului în urină. 

Vitamina D3 (colecalciferol) are rolul de a stimula absorbția calciului și fosfaților din intestin și de a depune sărurile de calciu în oase (mineralizare osoasă). Nu vitamina D3 este substanța activă metabolic care determină aceste efecte, ci 1,25 dihidroxi-colecalciferol care se formează în urma unei succesiuni de reacții chimice în ficat și rinichi. 80-90% din cantitatea de colecalciferol din organism se formează în piele în urma expunerii corespunzătoare la soare.  

  • 25 hidroxi-colecalciferol (25OH vitD3) se formează în ficat în urma hidroxilării poziției 25 a colecalciferolului. Valori scăzute ale 25OH vitD3 pot fi întâlnite la pacienții cu afecțiuni hepatice severe sau la pacienții cărora li se administrează barbiturice. 
  • 1,25 dihidroxi-colecalciferol - 1,25(OH)2 vitD3 – se formează în rinichi, în urma hidroxilării  poziției 1 a 25OH vitD3  sub influența PTH și calcemiei scăzute. La pacienții cu insuficiență renală cronică, îndeosebi la cei cu rata de filtrare glomerulară sub 30 ml/min, poate fi încetinit procesului de hidroxilare de la nivelul renal. 


Calcitonina este un hormon secretat de celulele C ale tiroidei ca răspuns la creșterea calcemiei peste valoarea fiziologică, determinând normalizarea acesteia prin captarea calciului la nivel osos și creșterea excreției acestuia la nivel renal. 

Fosforul (P) are rol în mineralizarea osoasă (80% din cantitatea totală de fosfor din organism se găsește în oase), participă în procesele generatoare de energie ale organismului, reglează capacitatea de transport a oxigenului de către hemoglobinei, este component al celui mai important sistem tampon în celule și în urină.

Calciu ionic (Ca2+) constituie forma fiziologic activă a calciului plasmatic.

  • Review-uri (0)

Scrie un review


close

Pachet 5 analize (Ca, Fe, Mg, K, Na)

A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!

Vezi cosul Trimite comanda
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!

Vezi cosul Trimite comanda