Profil Poliartrita reumatoida

Reducere -12%
206 Lei   181,28 Lei
Recoltare Gratuită

Termen De ExecuțIe

  • 1-5 zile lucrătoare

ARTRITA REUMATOIDĂ

Proteina C reactiva cantitativă
Factor reumatoid cantitativ
Anti-CCP IgG
Anticorpi anti-MCV (vimentina citrulinată mutantă)

Factorul reumatoid (FR)

Artrita reumatoidă (AR) este una dintre cele mai comune boli autoimune sistemice ce afectează aproximativ 0.8 % din populație. 
Factorul reumatoid este o categorie de autoanticorpi direcționați împotriva regiunii Fc a IgG. Factorul reumatoid formeză complexe imune cu IgG, contribuind astfel la evoluția bolii.  Deși sunt imunoglobuline aparținând mai multor clase, cel mai frecvent în cadrul testelor de laborator este masurată fracția IgM.  Factorul reumatoid este cel mai utilizat marker în poliartrita reumatoidă, deși are specificitate redusă – 60-70% și o sensibilitate redusă – 78% și este uneori negativ în poliartrita reumatoidă seronegativă. 
Niveluri crescute de factor reumatoid sunt întâlnite în artrita reumatoidă (în 80% dintre cazuri) și sindrom Sjogren (prezent în 70% dintre cazuri). Cu cît nivelul de FR este mai crescut, cu atât este mai mare probabilitate de boală articulară distructivă. Creșteri ale nivelului de RF mai sunt întâlnite în infecții cu virus Epstein-Barr și Parvovirus și la ~ 5-10% din subiecții normali.

Anticorpi anti-CCP IgG

Alături de FR, auto-anticorpii direcționați împotriva peptidului ciclic citrulinat sunt detectați în serul pacienților cu artrită reumatoidă. Datorită prezenței lor în stadiul incipient al bolii și a înaltei specificități (aproximativ 95%), anticorpii anti-CCP reprezintă un marker superior pentru diagnosticul și prognosticul AR.

Recomandări pentru determinarea anticorpilor anti-CCP :

-diagnosticul AR (anticorpii anti-CCP sunt detectați în serul pacienților cu AR în toate stadiile bolii: preclinic, incipient, clinic );
-diagnosticul diferențial între AR și alte boli (alte forme de artrită, LES, endocardită, febră reumatică, spondilartropatii, gută, fibromialgie etc. ) ;
-prognosticul AR (titrurile înalte de anti-CCP sunt asociate cu boală erozivă);
-monitorizarea tratamentului pentru artrită reumatoidă.

Anticorpi anti-MCV (vimentina citrulinată mutantă)

Dozarea de anticorpi anti-vimentina citrulinată mutantă este un test relativ nou dezvoltat utilizat în dignosticul artitei reumatoide. Prezintă o sensibilitate de 65-82% și o specificitate de 80-95%. Sunt o categorie de anticorpi anti-peptid ciclic citrulinat care interactionează cu vimentina citrulinată mutantă. Este antigenul Sa și este exprimat la nivelul sinoviocitelor fibroblast-like.

Numeroase studii au demostrat sensibilitatea crescută a anti-MCV comparativ cu anti-CCP, în special în diagnosticul incipient al artritei reumatoide. Titrul anticorpilor anti-MCV, spre deosebire de titrul anti-CCP, poate fi corelată cu scorul de activitate al bolii (DAS28 - Disease activity score based on 28 joints). Pacienții cu anticorpi anti-MCV pozitivi prezintă o reducere semnificativ scorului DAS28 și o proporție mai mare de articulații tumefiate.

  • Review-uri (0)

Scrie un review


close

Profil Poliartrita reumatoida

A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!

Vezi cosul Trimite comanda
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!

Vezi cosul Trimite comanda