Pachetul conține investigații pentru evaluarea stării generale de sănătate a viitoarei mame, pentru a evita eventualele complicații ce pot apărea în timpul sarcinii.
Hemoleucogramă completă
Este un test de screening pentru evaluarea stării de sănătate care oferă informații despre numărul și calitatea celulelor albe (leucocite), celulelor roșii (eritrocite sau hematii), trombocitelor (sau plachete). Este un test esențial pentru screening-ul/monitorizarea anemiei, al alergiilor, al infecțiilor.
Timp Quick, Activitatea de protrombină, INR
TQ evaluează activitatea factorilor implicați pe calea extrinsecă și comună a coagulării.
APTT (Timpul de tromboplastină parțial activat)
APTT este un test funcțional care evaluează “calea intrinsecă” și “comună” a coagulării.
Glucoză serica (glicemie)
Glucoză serică (parametru important pentru a identifica un posibil diabet gestațional sau un diabet zaharat tip I ori tip ÎI, nedepistat anterior sarcinii).
TGO / AST și TGP / ALT
Transaminazele (sau aminotransferaze) sunt enzime implicate în sinteză aminoacizilor care întră în compoziția proteinelor.
Determinarea concentrației transaminazelor în sânge este importantă în diagnosticarea și urmărirea mai multor boli, dar cel mai frecvent sunt utilizate pentru evaluarea funcției hepatice.
Uree serică
Uree serică este utilizată pentru evaluarea disfuncțiilor renale, dar oferă informații și despre funcția hepatică sau aportul proteic prin alimentație.
Creatinină serică
Creatinină serică reprezintă un test de sânge ce pune în evidență modul de funcționare al rinichilor, fiind testul de bază pentru diagnosticul insuficienţei renale acute.
Sideremie (fier seric)
Sideremia este o investigație prin care se măsoară nivelul de fier din organism. Fierul este un mineral esențial pentru funcționarea celulelor roșii, care transportă oxigenul prin sânge. Un nivel prea scăzut de fier în sânge poate indica anemie, iar un nivel prea crescut de fier poate indica hemocromatoză.
Examen sumar urină+sediment
Examenul sumar de urină este o analiză prin care urina este analizată din punct de vedere fizic (densitate, culoare, aspect), biochimic (pH, glucoză, bilirubină, urobilinogen, proteine, hematii, leucocite, nitriți, corpi cetonici) și microscopic (sedimentul urinar). Este o analiză utilă pentru screeningul general al stării de sănătate și pentru diagnosticarea și monitorizarea a numeroase boli.
TSH
TSH este produs de hipofiza că răspuns la stimularea TRH sau la prezența unor nivele scăzute de hormoni tiroidieni – tiroxină (T4) și triiodotironină (T3).
Când controlul prin feed-back al hipofizei este redus datorită scăderii producției de hormoni tiroidieni (T3 și T4), TSH crește pentru a intensifica producția de hormoni tiroidieni. Această creștere apare în timp ce pacientul este asimtomatic și este astfel un indicator precoce și foarte sensibil pentru hipotiroidism.
Testare HIV: anti-HIV 1+2/Ag. p24 HIV-1
Infecţia cu HIV poate fi asimptomatică (majoritatea pacienţilor nu prezintă semne clinice, până la 10 ani de la momentul infectării) sau se poate asocia cu o varietate de sindroame clinice nespecifice.
Anticorpii HIV și testarea antigenului HIV (p24) sunt teste pentru depistarea și diagnosticarea infecțiilor cu HIV.
Analiză “Testare HIV: anti-HIV 1+2/Ag. p24 HIV-1”, se efectuează metode imunoenzimatice (CLIA sau ELIȘA), cu un kit de generația a-IV, COMBO, care determină prezența anticorpilor anti-HIV I, anticorpilor anti-HIV ÎI precum și a antigenului p24 HIV I. Sensibilitatea testului este de 100%, iar specificitatea este >/= 99.5%. Detecţia simultană a antigenului şi anticorpilor are drept rezultat o sensibilitate clinică mai mare în faza precoce de seroconversie.
Testarea se poate face începând cu ziua 12-26 după posibilă contactare a infecției cu virusul HIV.
Antigen HBs
Antigenul HBs este important din punct de vedere al diagnosticului, poate fi detectat prin diverse metode imunoenzimatice (ELIȘA/CLIA) permite punerea diagnosticului de infecție hepatică cu virus B.
Anticorpi anti-HCV
Virusul hepatic C (HCV) determină hepatită acută și boli hepatice cronice (la 80% dintre persoanele infectate), incluzând ciroză hepatică (la 10-20% dintre persoanele infectate) și hepatocarcinom (la 1-5% dintre persoanele infectate).
Perioada de incubare a virusului, până la apariția simptomelor clinice, este de 15-150 de zile. Investigația ”Anti-HCV”, detectează anticorpii împotriva virusului hepatitei C (HCV) în sânge.
Determinarea grupului sanguin și a Rh-ului
Cunoașterea grupei sanguine și a Rh-ului este foarte importantă pentru evaluarea unei posibile incompatibilități de Rh și/sau de grup sanguin în timpul sarcinii.
RPR / VDRL
Sifilisul este o boală contagioasă, complexă, determinată de infecția cu spirocheta Treponema pallidum.
Testele nontreponemice (RPR) oferta avantajele unei testări rapide și sunt singurele teste recomandate pentru monitorizarea evoluția bolii după tratament și evidențierea reinfecției.
Profilul TORCH (Citomegalovirus: Anticorpi IgM/IgG, Rubella: Anticorpi IgM/IgG, Toxoplasma gondii: Anticorpi IgM/ IgG, Virus herpetic 1 și 2: Anticorpi IgM/IgG
Dacă nu a fost efectuat prenatal, profilul TORCH este o metodă de screening recomandată a fi efectuată în primul trimestru de sarcină.
Este testată prezența anticorpilor IgM și IgG activi împotriva agenților infecțioși din spectrul TORCH. Se efectuează din sânge și nu necesită o pregătire specială înainte de recoltare.
TORCH este acronimul pentru Toxoplasmoză, „Other” (Listerioză, Sifilis, Varicelă, Parvovirus B19, Hepatită B, infecții cu alte virusuri hepatitice, HIV, infecția cu streptococii de grup B), Rubeolă, Citomegalovirus și Herpes, reprezintă gruparea celor mai frecvente infecții congenitale care pot determina mortalitate fetală și neonatală sau contribuie la morbidități ale copilului.
Majoritatea infecțiilor TORCH se manifestă cu simptome materne ușoare sau moderate, însă consecințele pentru făt pot fi grave, în ciuda tratamentului infecției materne, care de cele mai multe ori nu are nici un impact asupra evoluției infecției la făt. Manifestările clinice pot varia în funcție de agentul patogen și vârsta gestațională de la momentul expunerii.
Urocultură - identificare bacteriană
Urocultură este o investigație de laborator efectuată din prima urină de dimineața, care detectează dacă într-o proba sunt prezente bacterii, care pot cauza infecții ale tractului urinar (ITU).
În timpul sarcinii, chiar dacă nu există simptome, se poate efectua un screening pentru bacterii în urină, de regulă în primul trimestru de sarcina, deoarece acestea ar putea afecta sănătatea și dezvoltarea fătului.